Díszvetítés

Az államfő jelenlétében mutatták be a Grosicsról szóló filmet

  • MTI

Grosics Gyula igazi hungarikum, akit az egész világon ismernek" - jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök a labdarúgó Aranycsapat legendás kapusának, Grosics Gyulának az életéről szóló dokumentumfilm hétfői díszvetítése előtt.

Schmitt Pál és Grosics Gyula - Fotó: MTI

Kálomista Gábor producernek az Aranycsapat kiváló labdarúgójáról szóló, 55 perces alkotását 200 fős közönség tekintette meg. Orbán Viktor miniszterelnök országértékelő beszéde után, a vetítés előtt szűk körű fogadáson köszöntötte a legendás hálóőrt.
Grosics Gyula múlt pénteken ünnepelte 85. születésnapját. A Fekete Párducnak becézett kapus az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett az 1952-es helsinki játékokon, míg az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet nyert. Ő volt a válogatott hálóőre az Évszázad mérkőzéseként emlegetett találkozón, melyen 1953-ban 6-3-ra győztek a magyarok Anglia ellen a Wembley Stadionban. A nemzeti tizenegyben 86 alkalommal szerepelt.

Az államfő kijelentette, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként soha nem tudott olyat kérni az Aranycsapat labdarúgóitól, amit ne teljesítettek volna örömmel, ha kellett, a világ végére is elmentek, hogy találkozzanak a rájuk példaképként tekintő fiatalokkal, vagy hogy meséljenek élményeikről, tapasztalataikról. Schmitt Pál szerint emberi nagyságuk tette őket igazi legendává, s éppen ezért nem lehet az Aranycsapat játékosainál jobb hungarikumot találni.

Grosics Gyula a köztársasági elnök rövid köszöntője után 50-es évekbeli magyar válogatott mezbe öltözött fiatalok gyűrűjében vonult be a díszvetítésnek otthont adó Millenáris Fogadóba. A 200 fős közönség felállva tapsolta a 85. születésnapját múlt pénteken ünnepelt élő legendát.

"Köszönöm, hogy megtiszteltek. Ahogy itt körbe nézek, szívesen cserélnék bármelyikükkel" - mondta a Fekete Párducnak becézett hálóőr.
A rövid beszédet követően az ünnepelt az államfő mellett helyet foglalva tekintette meg a Keresztlécen díszvetítését.