Legendák

Mészöly Kálmán 70 éves

  • Maruzsa István-MTI

A Vasas és a válogatott korszakos egyénisége volt, egy évtizeden át az állandó középhátvéd, a „Szőke Szikla”. Az Aranycsapat utáni újabb nagy, de már balszerencsésebb generáció tagja. Pályafutása végeztével edzőként is elismert lett, háromszor ült a nemzeti csapat kispadján.

Mészöly Kálmán, a Vasas klubtanácsadója, korábbi játékosa, sokszoros válogatott, szövetségi kapitány, edző

Óbudán, a III. Kerületi TVE-nél töltötte ifiéveit, innen igazolta le 1959-ben a Vasas. Jó felépítésének, ütemérzékének, ruganyosságának, harcosságának köszönhetően hamar az angyalföldi védelem stabil tagja lett. Második és harmadik szezonjában is bajnoki címet szereztek, utóbbi évben pedig a Közép-Európa Kupát is elhódították.

Közben, 1961 telén már a válogatottban is bemutatkozhatott. Itt is alapemberré vált, az 1962-es világbajnokságon – melyre a nemzeti együttes már korábban kiharcolta a kijutást Hollandiával és az MÉSZÖLY KÁLMÁN

Született: Budapest, 1941. július 16.
Sportág: labdarúgás
Posztja: középhátvéd
Klubjai játékosként: Vasas (1959-72)
Klubjai edzőként:
Ganz-Mávag SE (1972-73)
Budafoki MTE (1974-76)
Békéscsabai ESSC (1976–78)
Vasas SC (1978–80)
Magyarország (1980–83)
Vasas SC (1983–84)
Törökország (1985)
Fenerbahce SK (1985–86)
Altay Izmir (1986)
Vasas SC (1988–89)
Magyarország (1990–91)
al-Ittihad (1991–92)
Vasas SC (1993–94)
Magyarország (1994–95)
Legnagyobb eredményei játékosként:
világbajnoki 5. (1962, Chile)
világbajnoki 6. (1966, Anglia)
Európa-bajnoki 3. (1964, Spanyolország)
4x magyar bajnok (1961, 1962, 1965, 1966)
NDK-val szemben – már a kezdőcsapat tagja volt. Részese volt tehát az Anglia elleni 2-1-es és a Bulgária elleni fölényes, 6-1-es győzelemnek illetve az Argentína elleni pihentető 0-0-nak, mellyel csoportelsőként jutottunk a negyeddöntőbe. Ott Csehországgal találkoztunk, akik viszonylag korán megszerezték a vezetést, később pedig már nem tudtuk feltörni a védelmüket. Jobban mondva Tichy betalált, de a játékvezető nem látta bent a labdát. Az 1-0-s vereséggel tehát a legjobb nyolc között búcsúztunk.

Több sikert hozott az 1964-es Eb, melyre Wales, az NDK, majd Franciaország legyőzésével jutottunk ki. A spanyolországi négyes döntőben a házigazdák ellen játszottuk az elődöntőt. 90 perc után 1-1 volt az állás, a hosszabbításban pedig – bár nekünk voltak nagyobb helyzeteink – az ellenfél talált be az utolsó percekben, 2-1 lett a vége, azaz nem jutottunk be a fináléba. A bronzmeccsen Dániával játszottunk, és megint csak egy 1-1-es döntetlent sikerült kiharcolnunk a rendes játékidőben. Ezúttal azonban a hosszabbításban mi lőttünk gólt, rögtön kettőt is, és 3-1-es győzelmünkkel megszereztük a bronzérmet.

1965-ben és ’66-ban a Vasas megint duplázott a bajnokságban, és Mészöly a válogatottal is sikereket ért el. Az angliai világbajnokság selejtezőiben magabiztosan előztük meg az NDK-t és Ausztriát, utóbbi ellen a „Szőke Szikla” is betalált. A vb-n aztán nehéz csoportba kerültünk, ezt rögtön a Portugália elleni 3-1-es vereségünkkel meg is tapasztalhattuk. A második fordulóban a címvédő Brazília következett, és nagyszerű játékkal, többek között Mészöly tizenegyesével 3-1-re nyertünk. Bulgária ellen újabb 3-1-es győzelmet értünk el, ezzel bejutottunk a negyeddöntőbe. 1962-höz hasonlóan ezúttal is ez volt a végállomás, hiszen a Szovjetunióval nem bírtunk, 2-1-es vereséget szenvedtünk.

Brazília 1966-os legyőzése, benne Mészöly Kálmán góljával

Az 1968-as Európa-bajnokság selejtezői során az NDK-t, Hollandiát, és Dániát előztük meg a csoportban – Mészöly három gólt szerzett -, a pótselejtezőn pedig megint a Szovjetuniót kaptuk ellenfélül. Hazai pályán győzni tudtunk ugyan a „nagy testvér” ellen, de idegenben vereséget szenvedtünk, és 3-2-es összesítéssel estünk ki a sorozatból.

Szintén sikertelenül küzdöttünk a ’70-es vb-n való részvételért. Mivel selejtezőcsoportunkban Edzőként sokkal nehezebb helytállni, mert játékosként csak magára, a saját játékára kell koncentrálnia az embernek, de edzőként 11 futballista pályán nyújtott teljesítménye alapján ítélik meg a munkáját, ott nem a saját kezében van a sorsa.Mészöly KálmánCsehszlovákiával azonos pontszámmal végeztünk, pótmérkőzésen dőlt el a továbbjutás kérdése. A meccset semleges pályán, Marseille-ben rendezték, és súlyos, 4-1-es vereséget szenvedtünk. Ekkor jelentette ki Mészöly: „Jöjjenek a fiatalok! A mi időnk lejárt.”

A következő két évben azért hatszor még pályára lépett a nemzeti együttesben, de 1971-ben visszavonult a válogatottól. A Vasasban is csak 1972-ig játszott, majd befejezte a pályafutását.

Edzőként a Ganz-Mávag SE-nél kezdett dolgozni, majd Budafokon és Békéscsabán töltött el két esztendőt. 1978-tól a Vasas kispadját foglalta el, és az 1979-80-as szezonban a harmadik helyen végzett a csapattal a bajnokságban. Ez után vállalta el először a magyar válogatott vezetését. Az 1982-es világbajnokság selejtezőin már az utolsó forduló előtt sikerült biztosítani a kijutást Anglia, Románia, Svájc és Norvégia előtt. A tornán Salvador ellen kezdtünk, és 10-1-es győzelmünkkel vb-rekordot állítottunk be, illetve újat állítottunk fel. A legnagyobb különbségű győzelem csúcsát addig az Aranycsapat tartotta 9-0-ás Dél-Korea elleni eredményével, 1954-ből. Ezt a kilencgólos különbséget sikerült ezúttal is elérni, illetve az összesen tíz lőtt góllal új, máig megdöntetlen rekord született. A következő fordulóban Argentína ellen Mészöly talán túlságosan is védekező felállásban küldte pályára a csapatot, amelynek nem sok esélye volt, hogy kibekkelje a 90 percet Maradonáék ellen. 4-1-es vereség lett a vége. Így is továbbjuthattunk volna, ha legyőzzük Belgiumot, de egy hajrábeli védelmi hiba miatt 1-1-es döntetlent játszottunk, és kiestünk.

A következő Európa-bajnokság selejtezőin nem sok sikerélményben volt részünk, a „Szőke Szikla” vezetésével csak Luxemburgot tudtuk legyőzni, és ő 1983 nyarán távozott is a szövetségi kapitányi pozícióból.

Hosszú időt megéltem a labdarúgásban, ez tölti ki az életem. Ezért is örülök, ha számítanak rám, vagy kikérik a véleményem. A Vasasnál szakosztály-tanácsadó lettem, és bár nem szólok bele a szakmai munkába, sokszor jelen vagyok az edzéseken, s úgy érzem, fontosnak tartják a véleményem.Mészöly KálmánEgy évig ismét a Vasasnál dolgozott, majd 1985-ben három mérkőzésen a török válogatottat irányította. Ezután a Fenerbahce-nél majd az Altay Izmirnél vezette a szakmai munkát. 1988-89-ben megint Angyalföld következett, majd újra magyar szövetségi kapitány lett. Az 1992-es Eb-re próbálta kivezetni a válogatottat, de megint csak a csoport leggyengébb tagját – ezúttal Ciprust – tudtuk legyőzni. A Szovjetunió, Olaszország és Norvégia mögött a negyedik helyen végeztünk, Mészöly pedig távozott.

A szaúd-arábiai Al-Ittihadnál edzősködött, majd megint a Vasasnál, mielőtt 1994-ben harmadszor is átvette a válogatottat. Ismét nem tudtunk azonban jó eredményt elérni az aktuális Eb-selejtezőkön, Svájc, Törökország és Svédország mögött újra negyedikek lettünk. Csak Izlandot előztük meg, de tőlük is kikaptunk egyszer.

Mészöly Kálmán ezzel lezárta edzői pályafutását is, ezután több funkciót is betöltött az MLSZ-ben, majd televíziós szakkommentátorként dolgozott, és dolgozik ma is, valamint nemrégiben kérte fel a Vasas a klubtanácsadói poszt betöltésére.