Ferencváros

Géczi István szívből gratulál Albert Flóriánnak!

  • Jocha Károly

Ötszázhat alkalommal védte a Ferencváros egykor sokkal szebb napokat megért labdarúgó csapatának kapuját dr. Géczi István. A nemzeti együttesben huszonháromszor léphetett pályára. Bár már a 68. évében jár, még mindig dolgozik: ő a XV. kerületi Sportközpont igazgatója. A régi, szép időkről és a jelenkor eseményeiről egyaránt szó esett abban az interjúban, melyet a mob.hu készített az olimpiai ezüstérmes hálóőrrel.

Dr. Géczi István, a Ferecváros egykori kapusa
- Az olimpia mindenek előtt - szögezte le Géczi a mob.hu-nak. - Természetesen óriási élmény volt ott lenni Münchenben, ahol végül a második helyen végeztünk, miután majd mindenki a mi végső győzelmünkre számított. Sajnos, 1996 óta nem volt ott magyar válogatott az ötkarikás játékokon és ez a helyzet 2012-ben sem változik.

- Géczi István viszont részt vehetett ötkarikás vetélkedésben, előtte azonban öt évig nem lehetett válogatott.
- A legszebb éveim maradtak ki, hiszen öt év akkoriban legalább ötven, nemzetek közötti szereplési lehetőséget jelenthetett volna. „Pihentetésem” oka az volt, hogy nem írtam alá egy bizonyos papírt, amelynek gazdái bizonyos szolgálatokat vártak volna tőlem. Így is örülök, hogy odáig jutottam, ameddig.

- Tényleg, honnan indult ez a pályafutás és kinek köszönhet sokat azért, amit elért?
- 1960-ban az Egri Sportiskola kapusaként a megyei válogatottban szerepelhettem, ott figyelt fel rám több, élvonalbeli klub is. Mehettem volna a Honvédba és az Újpestbe, mégis a Ferencvárosban kötöttem ki. Az ok egyszerű: a felejthetetlen Mészáros Dodó bácsi hívott, aki megígérte: ha elvégzem, amit kér, válogatott kapust nevel belőlem. Betartotta ígéretét, s ezért örök hálával tartozom neki.

-  Az olimpiai ezüstérem mellett is számos, kiemelkedő sikerre emlékezhet vissza. VVK-győzelem, bajnoki cím, európai kupadöntő és egyebek. S persze a 23 válogatottság, amelyek között különösen emlékezetesek is vannak.
- Volt egy olyan hatos sorozatom, amikor mindössze egy gólt kaptam. Közben nyertünk idegenben a franciák, a brazilok és a svédek ellen is. Nem akarom különösebben ragozni, de ezek tényleg óriási élmények voltak.

- Győztes meccsen búcsúzott a nemzeti együttestől (1974, 3-2 Jugoszlávia ellen), majd öt bajnoki címmel és két MNK-elsőséggel a tarsolyában a Ferencvárostól is sikeres mérkőzésen (1979, 3-0 az FC Brugessel szemben) köszönt el. Volt testnevelő, edző és országgyűlési képviselő is - többek között. Szeretett sportágától közben érzelmileg sosem szakadt el.
-  A mai FTC labdarúgó csapatának természetesen szurkolok, hogy mielőbb kikerüljön az anyagi és szakmai válságból. Miután az unokám, Géczi Gergely az FTC felnőtt hokicsapatának játékosa lett, őket is megkülönböztetetten figyelem. Ami pedig a válogatottat illeti, az utolsó két mérkőzés alapot ad egyfajta optimizmusra. Jó csapat formálódik Egervári Sándor kezei alatt, s talán azt is megérjük, hogy a hazai bajnokság színvonala is javulni fog. A játékosok előbb-utóbb ugyanis rákényszerülnek arra, hogy mindent alávessenek a cél - a fejlődés - érdekében.  

- Példaképek szerencsére még vannak a mai legjobbak előtt. A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása, a ferencvárosi Albert Flórián éppen ma ünnepli 70. születésnapját.
- Ennek rettenetesen örülök, hogy megértem ezt a napot, és hogy szívből gratulálhatok egykori harcostársamnak a jubileum alkalmából. Remélem, a következő, a 75. évfordulón is a köszöntők között lehetek majd.

mob.hu / Jocha(Press) Károly