MLSZ-könyvbemutató

Csúcs az egy négyzetméterre eső legendák számában - videó

  • Göbölyös János

A múlt ismerete nélkül elképzelhetetlen a sikeres jövő. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke ezzel a mondattal kezdi annak a könyvnek az ajánlóját, amelyet kedden mutattak be Óbudán a Symbol étteremben.

Buzánszky Jenő dedikálja a Királyok, hercegek, grófok című MLSZ által kiadott könyvet a Symbol étteremben tartott könyvbemutatón
Nem is könyv ez, több annál. Az MLSZ ötlete nyomán elkészült, futballtörténeti kuriózumnak számító kiadvány formája tökéletesen utal a címre, a pompára, a csillogásra, a tartalom pedig nevesíti is a magyar futball királyait, grófjait, hercegeit. A Dénes Tamás, Hegyi Iván, Lakat T. Károly szerzőtrió három korszakos fejezetre osztva labdarúgásunk történelmét, eddig még nem, vagy csak szűk körben ismert történeteken keresztül mutatja be az adott időszak legnagyobb egyéniségeit, a hozzájuk kapcsolható olyan eseményeket, mérkőzéseket, amelyek a világ futball elitjébe repítette, vagy éppen a mélybe taszította a sportágat. Hál Istennek, az előbbiből volt sokkal több. Éppen ezért, és nem utolsó sorban az írók kivételes ismeretanyagának, személyes élményinek, archivált dokumentumainak, fotóinak köszönhetően az olvasó előtt megelevenedik a dicső múlt, válogatottunk, klubcsapataink sikere, legendás játékosaink pályafutása, vagy csak egy-egy mozzanat, aminek jelentőségét később ismertük fel, pedig alapjaiban meghatározta a magyar (és olykor az egyetemes) futball jövőjét.

A kiadvány nívójának megfelelően a körítés is egyedi volt, az MLSZ vezérkara meghívta az eseményre a főszereplőket. A királyok közül sajnos egyre kevesebben érkezhettek, de az Aranycsapat két kiválósága, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő megtisztelte jelenlétével az eseményt. Jó volt látni, hogy a hercegek tábora még mindig népes, hogy Sándor ,,Csikar”, Göröcs ,,Titi”, Novák Dezső, Szűcs Lajos, vagy éppen Dunai Antal jó egészségnek örvend. A grófoknak a nyolcvanas években már kevesebb siker jutott, de Garaba Imre, Nyilasi Tibor, Törőcsik András, vagy Détári Lajos személyében még voltak Európa-klasszisaink.

Királyok, hercegek, grófok című könyv az MLSZ kiadásában jelent meg Ezen a délelőttön, ha csak néhány órára is, de világcsúcstartók voltunk. Az egy négyzetméterre eső válogatottságok, gólok, legendák száma már-már megismételhetetlen méreteket öltött, s miközben a sorjáztak az anekdoták, a sztorik, Csányi Sándor - nem titkolt büszkeséggel a szemében – tekintett végig a meghívottakon, és váltott velük néhány szót. A megújult szövetség elnökeként összehozta a magyar labdarúgás krémjét, a futball művészeit, akiket - elődeikkel együtt - a rájuk jellemző igényességgel elkészített kiadvány tesz még hitelesebbé, tiszteletre méltóbbá, szerethetőbbé.
Egyvalaki nagyon hiányzott a társaságból. Albert Flórián, az egyetlen Aranylabdásunk nem érhette meg az ünnepséget. A sors fintora, és egyben tragédiája, hogy a Császár éppen azután hunyt el, hogy a róla (is) íródott fejezetek elkészültek. Ez láthatóan a szerző(ke)t) is megviselte, egy-egy apró könnycsepp legördült az arcokon…

Az MLSZ egyébként nem egyedi kezdeményezésként kérte fel az alkotókat a könyv megírására, a szövetség feltett szándéka, hogy a sorozat folytatódik. Az elnök úr reményei szerint a következő kiadványokban már a ,,grófocskák”, azaz a mai válogatott tagjai közül is helyet kaphatnak néhányan. Hogy mikor, milyen esemény és eredmény apropóján, az csak rajtuk múlik.