Születésnap

Détárit nem érdekli a kora és biztató ajánlatai vannak

  • Szabó Tamás

A nyolcvanas évek legnagyobb magyar klasszisa volt, 61 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben és ötször a világválogatottban. Szinte hihetetlen, de Détári Lajos már 50 éves, az egykori középpályás a hatharom.comnak elmondta, jelen pillanatban sok izgalmas lehetőség közül választhat, de egyelőre nem döntött a jövőjéről.

Détári

Kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség többek mellett Détári Lajost is köszöntette abból az alkalomból, hogy az ötszörös világválogatott labdarúgó április 24-én, szerdán ünnepli 50. születésnapját. Détári legutóbb a Ferencvárosnál dolgozott, tavaly augusztusban az Újpest elleni vereség után köszönt el a zöld-fehérektől. Azóta nem sokat hallottunk róla, de honlapunk kérdésére elárulta, nem is akart szerepelni.

"Annak nem látom értelmét, hogy csak szerepeljek az újságokban - mondta Détári a hatharom.com-nak. - Ha olyan témával keresnek meg, amiben úgy érzem, érdemes megszólalnom, akkor azt szívesen vállalom, de csak azért nem fogok beszélni, hogy ott legyek a lapokban."

A csendes időszak sem telt el hasztalanul. A 61-szeres magyar válogatott labdarúgó képezte magát, nyelvet tanult és egy új sportág, a footgolf honosításában segédkezett.

"Nehéz megjósolni a footgolf magyarországi jövőjét, hiszen ez egy új sportág, ezt be kell vezetni - magyarázta Détári. - A profi és az amatőr játékosoknak is jó szórakozási lehetőség. Fejleszti a technikát, jó időben, szép pályán, pazar körülmények között lehet játszani. Szerintem van jövője. Természetesen idő kell hozzá, amíg az emberek megszokják. A magyar bajnokság beindítása sokat lendíthet ezen. A footgolf mellett képeztem magam, nyelvet tanultam."

Détári Lajos
Született: 1963. április 24., Budapest
Klubjai játékosként: Bp. Honvéd (1980-87), Eintracht Frankfurt (1987-88), Olympiakosz Pireusz (1988-90), Bologna (1990-92), Ancona (1992-93), Ferencváros (1993), Genoa (1993-94), Neuchatel Xamax (1994), VSE St. Pölten (1996-98), Dunakeszi (1999-2000).
Válogatottság: 61 meccs/13 gól
Edzőként: FC Bihor (2000-01), Csepel (2001-02), Honvéd (2002), Hanoi (2002-03), Haladás (2003), Tatabánya (2004), Diósgyőr (2004), Nyíregyháza (2005), Panserraikos (2005), Unione FC Budapest (2005-06), Magyar válogatott (2006), Felsőpakony (2007), Sopron (2007), Siófok (2008), Siófok ifjúsági csapat (2009), Vecsés (2009), FK Tornala (2009-10), FTC (2011-12)

Détárit nem zavarják az évek, nem éli meg drámaként, hogy már az ötvenedik születésnapját ünnepli. Amondó, csupán annyiban különleges, hogy ezúttal kerek számról van szó.

"A születésnap egy privát dolog volt, én mindig a családommal és a barátaimmal töltöttem - mondta Détári Lajos. - A futballcsapatoknál ilyenkor mindig az ünnepelt szokta meghívni a csapatot egy üdítőre, egy pezsgőre vagy süteményére. Attól függ, hogy hol mi a szokás. Amúgy nem foglalkozom az 50 évvel, ugyanolyan mintha 44 vagy 45 éves lennék. Nem csinálok belőle drámát. Az 50 csupán annyiban különleges, hogy egy kerek szám."

Döme számos olyan élményt élt meg a futballpályán, amit soha nem fog elfelejteni, különösen két góljára emlékszik szívesen.

"Az Eintracht Frankfurt játékosaként az 1988-as Német Kupa döntőjében az én szabadrúgásgólommal nyertük meg a trófeát a Bochum ellen - emlékezett Döme. - A Frankfurt azóta sem tudta elhódítani a kupát, igaz sokáig a másodosztályban szerepelt. Most jó esély látszik arra, hogy az Európa Ligában indulhasson, a hétvégén 1-0-ra verte a Schalkét, és a hatodik helyen áll. A Német Kupa fináléjában szerzett találat mellett a bécsi gólomra emlékszem szívesen, amit 1985-ben a magyar válogatott tagjaként lőttem. Akkor 3-0-ra vertük Ausztriát, és azzal a sikerrel jutottunk ki a mexikói világbajnokságra. Úgy gondolom, a mostani magyar válogatottnak is minden esélye meg van arra, hogy eljusson a brazíliai vb-re. Ha Romániában nyerni tudunk, vagy egy pontot szerzünk, akkor bármi lehet."

Détári edzőként a legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol a Haladással feljutott az élvonalba. Még sehol sem töltötte ki a szerződését, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg trénerként. A jövő kapcsán elmondta, olyan helyen szeretne dolgozni, ahol normális a háttér, és a vezetői stáb nem szól bele a munkába.

"Még június 30-ig köt a szerződésem a Ferencvároshoz - fogalmazott Détári. - Nagyon bízom benne, hogy kapok olyan lehetőséget, ami érdekelni fog. Bevallom, sok olyan opció van körülöttem, ami kecsegtető és biztató a jövőre nézve, de konkrét csapatneveket nem mondanék. Meglátjuk melyik fog realizálódni. Akár külföld is szóba jöhet, egy edző vagy futballista életében bármikor előfordulhat, hogy el kell hagynia az országot. Természetesen Magyarországról is érkezhet olyan ajánlat, ami kihagyhatatlan. Ez nem osztályfüggő, nem kizárólag az NB I jöhet szóba. Az a lényeg, hogy az ember normálisan dolgozhasson. Legyen egy olyan háttér, egy olyan vezetői stáb, amely nem szól bele a munkába."