Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk NFL-re?

  • th3PR0j3ct0r
megosztom

A csütörtökön elrajtolt NFL-szezon apropóján úgy gondoltuk, hogy itt az ideje megmutatni az amerikai focira történő fogadás alapjait. Ha szereted ezt a sportot, de úgy érzed, hogy nem vagy tisztában azzal, hogyan is kezd a tippelést, akkor jó helyen jársz!

Sajátítsd el az alapokat a hatharom.com segítségével! - Fotó: AFP

Az alapok

Az NFL világában három alapvető fogadási lehetőséget különböztetünk meg. A legtöbb bukméker kétesélyes fogadást ajánl a mérkőzés győztesére, ezt moneyline-nak hívjuk, ezen kívül hendikeppel is fogadhatsz, de természetesen megtippelheted a meccsen esett pontok számát is (total points).

A moneyline piac egyszerűsége miatt nagyon népszerű. Mindössze annyi a dolgod, hogy megtippeld, ki nyeri a meccset. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a találkozók - még ha ritkán is - döntetlennel is véget érhetnek. Amennyiben ez bekövetkezik, a legtöbb fogadóiroda visszatéríti a tétedet, ugyanakkor, ha hosszabbításban dől el az adott összecsapás, az beleszámít a fogadásba, kivétel, ha ezt az iroda előre jelzi.

Észak-Amerikában a legnagyobb népszerűségnek a hendikepes piacok örvendenek, gyakorlatilag ezek a határok mutatják meg a relatív esélyeket egy-egy mérkőzésen. Mint minden sportban, úgy az NFL-ben is különböző erősségű csapatok játszanak egymással. Hogy ezt a különbséget kiküszöböljék a bukmékerek, hendikepes fogadási lehetőséget ajánlanak minden mérkőzésre.

Hogy jobban megértsd, miről is van szó, egy példát is bemutatunk. Az adott mérkőzésen mindkét csapat neve mellett szerepel egy pontszám, ami az egyik oldalon pozitív, a másikon pedig negatív. Például, az Indianapolis Colts -6-ra 1.909-es oddsal, míg a New York Giants +6-ra 2.02-es szorzóval fogadhatsz a Pinnacle-nél.

Egy Coltsra tett fogadás akkor nyer, ha a csapat hat vagy több ponttal nyer, míg a Giantsre tett tét akkor, ha maximum hat ponttal kapnak ki a vendégek. Tételezzük fel, hogy az eredmény 29-17 lett, így akik a Colts hendikepes sikerére fogadtak, azok nyertek, míg akik a Giants +6-ra tettek, azok veszítettek.

Fontos, hogy amennyiben statisztikai oldalakat böngészel, gyakran találkozol majd ATS-mutatókkal. A rövidítés jelentése At The Spread, azaz a hendikeppel szemben. Mint minden major sportban, úgy az NFL-ben is ez a legfontosabb mutató, legalábbis a sportfogadók számára. Ez a mérleg azt mutatja meg, hogy az eredeti (opening line, azaz nyitó határ) hendikeppel szemben hogy teljesít a csapat. A mutató szinte mindig eltér a valódi győzelem-vereség mérlegtől, mivel itt a hendikeppel kiegyenlített esélyeket veszik számításba. Ha például egy csapatra +6-os hendikepet ajánlanak, de valójában öt ponttal kikap, az értelemszerűen a végelszámolásnál vereséget jelent, az ATS-mérlegben viszont győzelmet, hiszen a hendikeppel kiegészülve az adott csapat nyert, illetve aki a +6-os line-ra fogadott, az is profitot könyvelhetett el. Ezt a mutatót azért érdemes figyelni, mert így derül ki a leginkább, hogy egy csapatot alul-, vagy éppen felülértékelnek az irodák, illetve maguk a sportfogadók.

A total points fogadások arra fókuszálnak, hogy a két csapat összesen hány pontot termel a mérkőzésen. A bukmékerek alapvetően két lehetőséget kínálnak, vagyis hogy a pontok száma a meghatározott határ fölött (over), vagy alatt (under) lesz-e. Éppen ezért ezt az opciót gyakran over/under címszó alatt találod meg a kínálatban.

A hendikepes, illetve a total fogadásokra is érvényes, hogy amennyiben a csapat(ok) a meghatározott különbséggel nyernek, illetve a meghatározott pontszám fölé mennek, akkor az mondjuk, hogy covereltek (magyar megfelelője nincs).

Ha elsajátítottad az alapokat...

Amennyiben tisztában vagy az NFL-fogadás alapjaival, néhány haladó, illetve profi stratégiát is elsajátíthatsz. A legtöbb játékosnak ugyanis jóval több tényezőt kell figyelembe vennie annál, mint hogy az adott csapat jobb-e annyival, mint azt a bukmékerek a hendikepes opcióknál meghatározták.

A profik rengeteg időt töltenek el azzal, hogy erőrangsorokat állítsanak fel, amivel meghatározhatják a csapatok relatív erősségét egymáshoz képest az adott mérkőzésen. Ezeket a számokat aztán összevetik a  bukmékerek határaival, majd eldöntik, hogy az adott fogadás mekkora értéket képvisel. Ehhez persze óriási tapasztalatra van szükség, amíg azonban kezdőnek minősülsz ezen a téren, néhány tényezőt mindenképpen érdemes figyelembe venned.

Yardage Differential

Sajnos ennek a kifejezésnek sincs magyar megfelelője, jó hír azonban, hogy meg tudjuk magyarázni. Alapvetően az NFL nem más, mint támadó és védőegységek csatája, így a legalapvetőbb módszer egy NFL-csapat erősségének meghatározására, hogy megnézed, támadásban játékonként hány yardot ér el, illetve védekezésben hányat enged átlagosan az adott együttes.

A képlet rendkívül egyszerű: Amennyiben egy csapat több yardot szerez, mint amennyit enged, általában nyerni tud. Ez persze komoly általánosításnak számít, ráadásul rendkívül pontatlan, első lépésként azonban jól megmutathatja, mire is számíthatsz az adott mérkőzésen.

A hazai pálya előnye

Az NFL egy zárt rendszerben működik, vagyis nincsenek kieső vagy feljutó csapatok, éppen ezért statisztikai szempontból például nagyon fontos megnézni az egymást követő szezonokban a hazai pálya hatását.

Hogy pontos adatot kapj a hazai pálya előnyéről, a hazai, illetve a vendég csapatok pontjait oszd el a mérkőzések számával (ligaátlagot számolj!).

Amennyiben kellően nagy mintát (mondjuk 20 szezon) szedtél össze, azt tapasztalod majd, hogy minden Franchise "pályelőnye" a hárompontos különbséghez közelít.

Kulcsfontosságú számok

Ha az NFL 1920-as rajtjától minden mérkőzést figyelembe veszünk, akkor kiderül, hogy az összecsapások 11.8%-a hárompontos különbséggel ért véget. A második leggyakoribb különbség a hét pont, ez a találkozók 7.4%-át teszi ki. Talán nem túl meglepő, hogy a dobogó legalsó fokán a tízpontos differencia áll, amely előfordulási gyakorisága 5.7%.

Ha tehát összeadjuk a két leggyakoribb különbséget, látható, hogy az NFL-mérkőzések 19.2%-a ér véget három-, vagy hétpontos különbséggel. Ha a számításba a tízpontos differenciát is bevesszük, akkor 24.9%-os eredményt kapunk.

Andy Iskoe tanulmánya a 90-es, illetve a 2000-es évekre fókuszál, amiből kiderül, hogy ebben az időszakban a mérkőzések 15.1%-a hárompontos, 7.1%-a pedig hétpontos különbséggel ért véget. Érdekesség, hogy a harmadik helyen a hatpontos differencia áll, méghozzá 6%-kal.

Mindez azért van, mert az NFL-ben a leggyakoribb pontszerzési mód a mezőnygól és a touchdown, előbbiért három, utóbbiért pedig hét pont jár - sikeres extrapont-kísérlet után.

Mire következtethetünk ebből? Ha fogadunk, kerüljük a +2.5, +6.5, +9.5, +3.5, illetve a -3.5, -7.5, -10.5 és a -4.5-ös hendikepeket. Ezek a határok ugyanis éppen a kulcsfontosságú számokra építenek. Nagyon csábítóak ezek a határok, ugyanakkor a bukmékerek tisztában vannak azzal, hogy az ilyen line-ok az ő malmukra hajtják a vizet.

Ilyen esetben érdemes megnézni az alternatív határokat (eltolt hendikep) is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb iroda komoly árat kér (óriási különbség lesz az eredeti és az eltolt határ oddsai között) azért, hogy egy-egy ilyen kulcsfontosságú számon átlépjen.

megosztom