Sportfogadás-suli

Nyolc tény, amit jó ha tudsz, mielőtt a BL-re fogadsz

  • Pinnacle.com - fordította: th3PR0j3ct0r
megosztom

Tapasztalat? Nemzetiség? Menedzseri múlt? Következő cikkünkben annak próbáltunk utánajárni, hogy bizonyos tényezők milyen mértékben befolyásolják egy-egy csapat sikerességét a Bajnokok Ligájában!

Szerinted ki ülhet fel a kontinens trónjára?

A BL-tapasztalat kulcsfontosságú

Az elmúlt húsz év győzteseinek 70%-a szerepelt a csoportkörben az azt megelőző évben. Ugyanez az elmúlt hét szezonban a nyertesek 100%-ára igaz volt.

Nem meglepő tehát, hogy a Pinnacle által legesélyesebbnek tartott tíz csapatból nyolc tavaly is ott volt a csoportkörben, közülük pedig nyolcan is továbbjutottak. Egyedül a Chelsea és a Manchester City esett ki.

A címvédőnek nem egyszerű

A Bayern München tavaly tökéletes szezont futott, így még Pep Guardiolával is a legnagyobb esélyesnek számít az idei kiírásban (@4.69).

Ne feledjük azonban, hogy több címvédő is indult már favoritként az adott kiírásban, de az elmúlt 24 évben senkinek sem sikerült dupláznia, hiszen utoljára a Milan 1989 és 1990 között emelhette fel kétszer is a kupát.

Vajon a bajorok megismétlik azt, amit egyszer, 1974 és 1975 között már végrehajtottak?

A címvédő nemzetének sem könnyű

Két egymást követő idényben 23 esztendő óta nem ünnepelhettünk győztest ugyanabból a nemzetből. Ha pedig a Milan duplázását kivesszük a sorból, akkor egészen 1982-ig nyúlik ez a sorozat.

A Bayern München mellett idén a Borussia Dortmund számít még esélyesnek a német csapatok közül, a BVB végső sikere 15-szörös pénzt fizet.

Otthon is remekelni kell

Az elmúlt két évtized BL győzteseinek 80%-a az első két hely valamelyikén végzett hazája bajnokságában az előző szezonban, 60%-uk ráadásul meg is nyerte a pontvadászatot.

A 2012-es győztes Chelsea a hatodik, illetve a harmadik helyen végzett az előző két Premier League-kiírásban, ennek ellenére a negyedik legesélyesebb csapatnak számít a Pinnacle-nél (@8.85). 2009-ben a Barcelona viszont úgy tudott BL-t nyerni, hogy az előző évben csak a harmadik helyen végzett a spanyol bajnokságban.

Ritka az új győztes

Azok a csapatok, akik korábban még nem emelhették magasba a BL-serleget, általában nehezen törik meg a jeget, legalábbis a Barcelona 1992-es diadalától számítva. Az elmúlt 21 kiírásban például csak három új győztest avattak. A Marseille 1993-ban, a Dortmund 1997-ben, a Chelsea pedig 2012-ben ülhetett fel először a kontinens trónjára.

A topligák csapatai uralkodnak

Az elmúlt húsz év győztesei között mindössze két olyan csapatot találunk, amely nem olasz, spanyol, angol vagy német, ráadásul az első három nemzet 15 sikert söpört be az említett időszakban.

Ennek megfelelően a legnagyobb esélyesek közül kilenc a felsorolt nemzetek közül került ki, a TOP10-ben egyedül a francia PSG számít kakukktojásnak ebből a szempontból. Ibrahimovicék végső győzelme 13.5-szörös pénzt érne.

Az edző személye is fontos

Az elmúlt időszakban érdekes trendet figyelhettünk meg a végső győztesek, illetve azok vezetőedzői között. Az elmúlt hét idény nyertesei közül öt csapat edzője is felemelhette már a BL-serleget pályafutása korábbi szakaszában is.

Jose Mourinho, Carlo Ancelotti és Pep Guardiola egyaránt kétszer nyert már BL-t, így nem meglepő, hogy jelenlegi klubjaikat a legnagyobb esélyesek között tartják számon.

Már a csoportkörben eldől?

Az előző húsz kiírás győzteseinek 75%-a megnyerte saját csoportját, az utolsó nyolc bajnok közül pedig hétre igaz ez az állítás.

megosztom