Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk alpesi síre?

  • Cesc18
megosztom

Beköszöntött a tél, és szűk két hónap választ el bennünket a szocsi olimpiától, így egy sorozatot indítunk, melyben egy sportfogadó szemszögéből igyekszünk betekintést nyújtani a téli sportok világába. Az első részben az alpesi síről tudhatsz meg mindent.

Tina Maze nem a Marsról jött, egyszerűen jó - Fotó: AFP

Szakágak

Talán a legfontosabb dolog, hogy először tisztában legyünk azzal, melyik versenyző melyik számban az igazán erős. Öt szakágat különböztetünk meg, a gyors számokhoz a lesiklás és a Super G tartozik, míg a technikai számokat az óriás-műlesiklás és a szlalom alkotja. Létezik még a kombináció is, de ez a szakág kihalóban van. Ritka az olyan versenyző, aki mindegyik számban jónak mondható, az alpesi sí történetében összesen tizenegy olyan síző van, akinek sikerült mindegyik szakágban legalább egy Világkupa-győzelmet begyűjtenie. Manapság viszont a szakágak kezdenek összeolvadni, például a 2013-as schladmingi világbajnokságon a Super G inkább egy óriás-műlesiklásra hajazott, így tudta megnyerni azt az amerikai Ted Ligety, aki utóbbiban a világ legjobbja jelenleg.

Sízők, akik mind az öt számban nyerni tudtak
Nők Férfiak
Lindsey Vonn (amerikai) Marc Giradelli (luxemburgi)
Anja Parson (svéd) Pirmin Zurbriggen (svájci)
Janica Kostelic (horvát) Bode Miller (amerikai)
Pernilla Wiberg (svéd) Kjetil André Aamodt (norvég)
Tina Maze (szlovén) Günther Mader (osztrák)
Petra Kronberger (osztrák)  

Forma

Ahogy a legtöbb sportágban, úgy az alpesi síben is az egyik legfontosabb szempont, hogy melyik versenyző milyen formának örvend. Manapság már az összes futam megtekinthető a TV-ben, de az interneten különféle streameken is elérhetőek, így nincs nehéz dolgunk, ha hétről-hétre követni szeretnénk a történéseket. Ha valakinek erre nincs ideje, vagy csak szimplán nem köti le ez a sportág, akkor egy alpesi sí statisztikákat tartalmazó oldalt (fis-ski.com) kell felkeresni, ahol elég sok információt kapunk a versenyzőkről. Viszont itt is igaz az, hogy a statisztikák tudnak becsapósak lenni. Ha például Tina Maze, a szlovénok kiválósága a pálya majdnem minden pontján a legjobb volt, de elkövetett egy nagy hibát, vagy csak szimplán pechje volt (ezt lentebb kifejtjük), és a végén 30. lesz, akkor nem húzhatjuk rá azt, hogy rossz formában lenne. Január-február környékén már lehet egy összképünk a versenyzőkről, így a statisztikák elemzése is többet ér. 

Hegy, lejtő, pálya

Mondani sem kell, hogy nincs két egyforma hegy, illetve lejtő, és általában minden sízőnek megvan a maga kedvenc helyszíne. Hó és hó között is nagy különbség van, valaki jól tud gleccseren síelni, valakinek pedig a tengerentúlon található hó minőségé jön be. Ha rutinos alpesi sí néző vagy, akkor már tudod, hogy melyik pályán kitől várj jó eredményt, viszont ha most ismerkedsz a sportággal, akkor a fis-ski.com ismét segítséget nyújt, ahol évekre visszamenőleg is megtekinthetőek az eredmények, így láthatjuk, hogy az adott versenyző az adott pályán mennyire szokott jól teljesíteni. Természetesen ezt a profi fogadók is használják, hiszen ennyi információt, eredményt képtelenség lenne megjegyezni. Vannak legendás versenyek, ilyen például a wengeni vagy kiztbüheli férfi lesiklás. Ha Forma 1-es példával szeretnénk élni, akkor ezek olyanok, mint a Monacói Nagydíj.

Fogadás az Unibeten az óriás-műlesiklás olimpiai bajnokára
Ted Ligety 1.75 Marcel Hirscher 4.00
Alexis Pinturault 8.00 Aksel Lund Svindal 12.50
Thomas Fanara 20.00 Philipp Schörghofer 20.00
Felix Neureuther 25.00 Marcus Sandell 30.00

Bode Miller bevállalós stílusa miatt kockázatos a fogadók számára - Fotó: AFP

Stílus

Ez a szempont az, amihez elengedhetetlen, hogy nézzük a versenyeket. Ha valaki jól használja a keresőket, akkor lehet az interneten ezzel kapcsolatban információkat gyűjteni, de ennél egyszerűbb, ha leül az ember a TV elé, megnézi a futamokat, és jegyzetet készít magának. Aki ezt nem szeretné, annak segítünk néhány névvel, akikre nem érdemes, illetve rizikós fogadni. A fiataloknál megfigyelhető, hogy bevállalósan mennek neki a pályának. Jelenleg a francia Alexis Pinturault az, aki hatalmas tehetség, de egyelőre még túl sokat kockáztat. Az idősebbek közül az amerikai Bode Miller nem is akarta kinőni ezt, még most negyvenhez közeledvén is „őrült” módjára síel, viszont mindent elért a karrierje során, így ez a stílus is lehet akár nyerő. Viszont nekünk, fogadóknak nem a legszerencsésebb hosszútávon az ilyen típusú versenyzőkbe fektetni.

Tréningek, előélet

Lesikló versenyek előtt mindig van kötelező edzés, és az adott sízőnek a két-három alkalomból minimum egyen kötelező részt vennie, máskülönben nem indulhat el a versenyen. Ezekből az eredményekből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, viszont ha valaki mindegyik edzésen az élmezőnyben van, akkor arra érdemes lesz a versenyen is figyelni. Mindig vannak új arcok a Világkupában, így ha ilyen versenyzőre kívánunk fogadni, akkor érdemes utánajárni, hogy a junior-világbajnokságon, illetve kisebb futamokon milyen eredményeket ért el.

Nyilatkozatok, sérülések, információszerzés

Mint minden sportágban, úgy alpesi síben is nagy jelentősége van annak, hogy mennyire informálódunk. A sízők közül sokan posztolnak különféle közösségi portálokon, illetve saját weboldallal is rendelkeznek, ahova időként érdemes ellátogatni, hiszen hasznos információkra bukkanhatunk.

Fogadás az Unibeten a férfi szlalom olimpiai bajnokára
Marcel Hirscher 2.25 Felix Neureuther 5.00
André Myhrer 9.00 Alexis Pinturault 11.00
Ivca Kostelic 11.00 Mario Matt 11.00
Henrik Kristoffersen 20.00 Manfred Mölgg 30.00

Miért éri meg alpesi síre fogadni?

Eddig a rizikófaktorokról nem volt szó, pedig épp emiatt érdemes foglalkozni alaposabban is ezzel a sportággal. A lejtőn egy hiba elegendő lehet ahhoz, hogy a versenyzőnk kiessen, amivel a tippünk vesztes lesz. Elbúcsúzhat a versenytől önhibáján kívül is, ha például a pálya állapota annyit romlott, hogy nehezen síelhetővé válik. Bármennyire is uralja valaki az adott szakágat, akkor sem nagyon fogunk 1.50 alatti szorzóval találkozni, épp a rizikófaktorok miatt.

Ted Ligety, az amerikaiak óriásműlesikló-sztárja - Fotó: AFP

Egy példa

Ted Ligety az előző szezonban uralta az óriás-műlesikló szakágat, és nem csak megnyerte a versenyeket, hanem porrá alázta a mezőnyt, és ennek ellenére folyamatosan 1.50 feletti szorzókat kínáltak rá. Ha valaki hasonlóan dominál például atlétikában vagy úszásban, akkor örüljünk, ha 1.10-es oddsot adnak rá.

Hol fogadjunk?

Manapság már alig van olyan iroda, amely kínálatában ne szerepelnének ott a téli sportok, de az egyik legbővebb piaccal a bet365 rendelkezik, ahol élőben is fogadhatunk a versenyekre, ráadásul akkor még nagyobb kínálat. AFortunaWin sajátossága, hogy nem csak arra tehetünk, hogy a síző a dobogón végez-e, hanem arra is, hogy a hatban vagy tízben ott lesz-e.

hatharom.com-on rengeteg információra lelhetsz, a „téli hírmorzsák” rovatunkkal rendszerint jelentkezünk, melyben érdekességekre, hírekre, fogadás szempontjából fontos infókra bukkanhatsz, így érdemes figyelemmel követni, továbbá a versenyek előtt beharangozóval is találkozhatsz az oldalon. Téli sport-tippekért látogass el aPROTIPP-rendszerünkbe!

megosztom