Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk sífutásra?

  • Cesc18
megosztom

A télvíz idején egy sorozatot indítottunk, melyben egy sportfogadó szemszögéből igyekszünk betekintést nyújtani a téli sportok világába. Az első részben az alpesi síről tudhattál meg mindent, ezúttal pedig a sífutás kerül terítékre.

Szakágak 

A sífutó Világkupában két szakágat különböztetünk meg. Vannak a „distance”, vagyis a távolsági versenyek, amelyek közé a 10 és 50 km közötti futamok tartoznak, illetve a sprint szakág. Vannak olyan sífutók, akik minden távon és versenyen a legjobbak közé tartoznak, de a nagy többség általában csak az egyik szakágban tud eredményes lenni. A szezon során és a nagy világeseményeken is találkozhatunk csapatsprinttel és váltóval is.

Stílus 

Az egyik legfontosabb szempont amikor a fogadási kínálatot vizsgáljuk, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az adott versenyt milyen stílusban rendezik, valamint tudnunk kell azt is, ez mely sífutóknak előny illetve hátrány. Két stílust különböztetünk meg, az egyik a klasszikus, a másik pedig a szabad stílus. Ahogy a szakágak tekintetében, úgy itt is vannak olyan versenyzők, akik mindkét stílusban megállják a helyüket, ám általában mindegyik sífutónak van egy száma, amelyben eredményesebb.

Létezik olyan univerzális verseny, mint például a skiathlon, ahol a táv első felét klasszikusban, míg a másodikat szabad stílusban teljesítik a sífutók. A fogadóirodák szinte kivétel nélkül mindig feltüntetik, hogy milyen stílusú az adott verseny, de ha ezt mégsem teszik meg, akkor a téli sportok hivatalos oldalán, a fis.ski.com-on erről tájékozódhatunk. Az, hogy melyik sífutónak melyik az erősebb stílusa, az eredményeiből kiolvasható, hiszen általában nagy a kontraszt a kettő között. Egy versenyző nemzetiségéből is következtethetünk erre, ugyanis például a finn sífutók hagyományosan jók szoktak lenni klasszikusban, míg például az olaszok inkább szabad stílusban erősek.

Fogadás a Bet365-ön a férfi skiathlon olimpiai bajnokára
Versenyző Odds
Petter Northug 1.90
Maxim Vilegzsanyin 7.00
Martin Johnsrud Sundby 7.00
Dario Cologna 7.00
Alekszander Legkov 11.00
Marcus Hellner 14.00
Alex Harvey 21.00
Sjur Röthe 41.00

Verseny típusa 

A táv és a stílus mellett van egy harmadik dolog, amivel tisztában kell, hogy legyünk, ez pedig a verseny típusa. Rendeznek tömegrajtos és egyenkénti indítású futamokat is. Előbbi esetben a mezőny tagjai egyszerre vágnak neki a távnak, és itt különösen nagy jelentősége van a taktikázásnak. Ki mennyit vezet, vagy épp „pihen” a másik szélárnyékában, illetve a legfontosabb, hogy mennyire gyors a hajrában. Az egyenkénti indítású versenyeknél, ahogy a nevében is benne van, egymás után rajtolnak a sífutók - általában fél percenként -, itt a jó erőbeosztáson van a hangsúly. Van akinek ez, van akinek a tömegrajtos viadal fekszik inkább, de olyan is létezik, aki mindkettőben kimagaslóan jól tud szerepelni.

Forma 

Ahogy minden sportágban, úgy sífutásban is az egyik legfőbb szempont a tippek kiválasztásánál, hogy milyen formában van az adott versenyző. Ha követjük a Világkupát, akkor ezzel maximálisan képben lehetünk. Fontos, hogy információt szerezzünk arról, hogy kinek, hogyan sikerült a felkészülése. Remek példa erre a norvégok olimpiai és világbajnok sífutója, Petter Northug, akinek az idei szezon előtt betegség miatt volt egy kisebb kihagyása, és az első hónapban messze nem is tudta a legjobbját nyújtani a Világkupa-versenyeken. Figyelnünk kell arra is, hogy az adott szezonban rendeznek-e olimpiát vagy épp világbajnokságot, hiszen ezek mindig kiemelt fontosságú események - főleg a téli ötkarikás játékok -, így sokan ezekre a nagy világversenyekre hegyezik ki a formájukat.

Pálya, helyszín 

Informálódnunk kell arról, hogy az adott helyszínen milyen karakterisztikájú pályáján mérik majd össze tudásukat a versenyzők. Ha rutinos sífutás nézők vagyunk, akkor ez nem okoz gondot, hiszen a Világkupában megvannak a hagyományos állomások, ahova évről-évre ellátogat a mezőny. Előfordul azonban, hogy új helyszín kerül a naptárba, ilyenkor ismételten érdemes igénybe venni a fis-ski.com adatbázisát, ahol leírást illetve rajzot találhatunk a pályáról, de sok esetben még pályabejáró videót is feltesznek.

Információszerzés 

Gyakorlatilag a fentebb említett szempontoknál is elengedhetetlen az információszerzés, ám mindezeken felül még érdemes a különböző közösségi portálokon is követni a versenyzőket, illetve a hivatalos honlapjaikon is szoktak megosztani hasznos infókat. Ha egy sífutó kihagyja az adott versenyt, akkor járjunk utána, hogy ezt miért tette, hiszen sok minden állhat e mögött, amiből később hasznot húzhatunk.

Fogadás a Bet365-ön a női 10 km-es klasszikus stílusú verseny olimpiai bajnokára
Versenyző Odds
Justyna Kowalczyk 1.90
Marit Björgen 2.00
Therese Johaug 9.00
Charlotte Kalla 34.00
Anne Kyllönen 67.00
Aino Kaisa Saarinen 67.00
Heidi Weng 67.00

Legyünk szemfülesek 

Manapság már alig van olyan sportág, amire ne lehetne élőben fogadni a Bet365-ön, a sífutó Világkupa versenyei is rendre szerepelnek az élő kínálatban. A távolsági futamok esetében szinte kivétel nélkül egy körpályát teljesítenek többszöri alkalommal, így van időnk kielemezni, hogy például a célhoz közelítve mely versenyzőnek a leggyorsabb a léce. Ha úgy látjuk, hogy ez nyerő lehet az adott sífutónak, akkor pillantsunk rá aBet365 által kínált szorzóra, és döntsük el, hogy megéri-e megjátszani vagy sem. A sprint versenyeknél is lehetünk szemfülesek, hiszen a döntő előtt rendeznek még két futamot - negyeddöntőt illetve elődöntőt -, és ha van a pályán például egy trükkös kanyar, amit valaki sokkal jobban old meg, mint a többiek, és ebből előnye származik, akkor szintén érdemes megvizsgálni az oddsokat.

Időjárás 

Az időjárás fogadás szempontjából nem befolyásoló tényező, hiszen ha már valakinek elvaxolták a léceit, akkor azzal már sem a sífutó, sem pedig mi nem tudunk mit kezdeni. Élő fogadásban lehet ennek jelentősége, ugyanis ha látjuk, hogy valaki nagyon szenved a lécein, és kínálnak rá „Egymás ellen” (H2H) fogadási típust, akkor érdemes inkább ellene tenni.

Hol fogadjunk?

Téli sportok szempontjából az egyik legjobb választás a Bet365, ugyanis nem csak a versenyek előtt, hanem élőben is fogadhatunk, ráadásul sok esetben egy kibővült piacon. A Bet365 mellett a Bet-at-home és azUnibet is széles palettával bír téli sportok tekintetében, de érdemes böngészni aPinnacle kínálatát is, ahol ráadásul gyakran a legmagasabb szorzót kínálják. 

A hatharom.com-on rengeteg információra lelhetsz, „téli hírmorzsák” című rovatunkkal rendszerint jelentkezünk, melyben érdekességekre, hírekre, fogadási szempontból fontos infókra bukkanhatsz, továbbá a versenyek előtt beharangozóval is találkozhatsz az oldalon. Téli sport-tippekért pedig látogass el a PROTIPP-rendszerünkbe!

megosztom