Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk síugrásra?

  • Cesc18
megosztom

A téli olimpia kapcsán egy sorozatot indítottunk, melyben egy sportfogadó szemszögéből igyekszünk betekintést nyújtani a téli sportok világába. Eddig olvashattatok már az alpesi síről és a sífutásról, most pedig a síugrás kerül terítékre.

Verseny rangja

Senkinek sem mondunk azzal újat, hogy minden síugró álma az olimpiai aranyérem, viszont ebben a sportágban az ötkarikás játékok mellett nagy ranggal bír még a Négysáncverseny is, melyet 1952 óta minden évben megrendeztek eddig. Szintén kiemelt fontosságú a világbajnokság is, amelyből van síugró- és repülő változat is, továbbá minden szezonban zajlik a harc az összetett Világkupa-győzelemért is.

Rekordok síugrásban
Kategória Síugró Rekord
Legtöbb egyéni olimpiai győzelem Simon Ammann (svájci) 4
Legtöbb olimpiai részvétel Noriaki Kasai (japán) 6
Legtöbb egyéni világbajnoki győzelem Adam Malysz (lengyel) 4
Legtöbb Négysáncverseny összetett győzelem Janne Ahonen (finn) 5
Legtöbb összetett Világkupa-győzelem Matty Nykänen (finn), Adam Malysz 4
Legtöbb Világkupa-siker Gregor Schlierenzauer (osztrák) 52
Leghosszabb ugrás Johan Remen Evensen (norvég) 246,5 m

Típus 

Normál, nagy illetve sírepülő kategóriában szoktak Világkupa-versenyeket rendezni a mezőny számára. A legjobbak normál- illetve nagysáncon is egyformán jól tudnak teljesíteni, viszont a sírepülés már eltér a másik kettőtől, hiszen ott bőven 200 méter feletti ugrásokat mutatnak be a versenyzők, míg mondjuk egy nagysáncon „csak” 130-150 méterig jutnak. Tisztában kell tehát lenni azzal, hogy melyik síugró melyik kategóriában tud a legeredményesebb lenni.

Sánc 

A síugrásban kevésbé jártasak azt gondolhatják, hogy minden sánc ugyanolyan, pedig ez nagyon nincs így. Mindegyik más tulajdonságokkal bír, különbözik például a nekifutó lejtőjük, a sáncasztal és az érkező lejtő is. A versenyzőknek is megvan a maguk kedvenc helyszíne, és a tipp kiválasztásánál fontos, hogy képben legyünk azzal kapcsolatban, hogy az adott síugrónak mennyire fekszik az adott sánc. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy a fis-ski.com oldalon megnézzük a versenyző korábbi eredményeit, és ebből próbálunk következtetni, de láthatjuk az edzésen valamint a selejtezőben teljesített produktuma alapján is, hogy mennyire szimpatizál az éppen esedékes sánccal.

Fogadás az Unibeten a nagysánc olimpiai bajnokára
Versenyző Odds
Kamil Stoch 4.50
Gregor Schlierenzauer 4.50
Peter Prevc 7.50
Severin Freund 9.00
Noriaki Kasai 9.00
Thomas Morgenstern 10.00
Anders Bardal 12.50
Simon Ammann 15.00

Forma, önbizalom 

Bármely sportágról beszélünk, a fogadásban mindig az egyik legfőbb szempont, hogy milyen formában van az adott versenyző. Ha folyamatosan nézzük a versenyeket, akkor maximálisan képben lehetünk ezzel. Ha csak a statisztikákat böngésszük, akkor nem elegendő a síugróknak pusztán az elért eredményeit megnézni, hanem alaposan ki kell elemezni, hogy milyen szelet kapott, milyenek voltak a stíluspontjai, milyen távolságot ért el. Természetesen ezeket akkor is meg kell tennünk, ha folyamatosan követjük a versenyeket, hiszen ennyi adatot képtelenség megjegyezni, illetve értelme sincs, hiszen a fis-ski.com-on minden megtalálható.

Figyeljünk a részletekre 

Általában egy helyszínen két Világkupa-versenyt szoktak lebonyolítani egy hétvége során, így az első verseny eredményeiből nyugodtan kiindulhatunk. Legyünk szemfülesek, és ha látjuk, hogy egy jó formában lévő ugrónak pechje volt a széllel, és ezért nem tudott jól szerepelni, akkor következő nap nézzük meg, hogy kivel teszik össze a bukmékerek H2H-ben (egymás elleni fogadási típus), és elemezzük ki, hogy megéri-e rá fogadni.

Információszerzés 

A téli sportok közül az egyik legnépszerűbb a síugrás, így sok hasznos infóra bukkanhatunk a világhálón, akárcsak a különböző közösségi portálokon, ha követjük a versenyzőket. Ha egy síugró kihagyja az adott versenyt, akkor járjunk utána, hogy ezt miért tette, hiszen sok minden állhat e mögött, amiből később hasznot húzhatunk.

Időjárás 

Mivel kültéri sportról beszélünk, így az időjárás, azon belül is a szél mindig befolyásoló tényező a síugrásban. Érdemes már előre tájékozódni, hogy milyen időt jósolnak, ugyanis egy szeles versenyre nem túl kifizetődő fogadni. Vannak olyan helyszínek, amelyek híresek arról, hogy a szél be szokott kavarni, ilyen például a finnországi Kuusamo, de a Négysáncverseny harmadik állomásán, az ausztriai Innsbruckban is gyakran van probléma az időjárással.

Fogadás az Unibet-en a normálsánc olimpiai bajnokára
Versenyző Odds
Kamil Stoch 4.25
Gregor Schlierenzauer 5.50
Severin Freund 6.50
Peter Prevc 7.50
Thomas Morgenstern 9.00
Noriaki Kasai 10.00
Anders Bardal 12.50
Simon Ammann 18.00

Hol fogadjunk?

Téli sportok szempontjából az egyik legjobb választás a Bet365, ugyanis nem csak a versenyek előtt, hanem élőben is fogadhatunk, ráadásul sok esetben egy kibővült piacon. A Bet365 mellett a Bet-at-home és az Unibet is széles palettával bír téli sportok tekintetében, de érdemes böngészni a Pinnacle kínálatát is, ahol ráadásul gyakran a legmagasabb szorzót kínálják.

A hatharom.com-on rengeteg információra lelhetsz, „téli hírmorzsák” című rovatunkkal rendszerint jelentkezünk, melyben érdekességekre, hírekre, fogadási szempontból fontos infókra bukkanhatsz, továbbá a versenyek előtt beharangozóval is találkozhatsz az oldalon. Téli sport-tippekért pedig látogass el PROTIPP-rendszerünkbe!

megosztom