Sportfogadás-suli

Mikor éri meg nagy underdogra fogadni?

  • Pinnacle.com - fordította: th3PR0j3ct0r
megosztom

A Sportfogadás Suli legújabb részében a tenisz világában néztünk szét, és arra kerestük a választ, hogy vajon mikor éri meg nagy oddsszal rendelkező underdogokra fogadni.

Wawrinka idén nem remegett meg - Fotó: AFP

Mi az a Choke Factor?

Ha a choke szót szeretnénk lefordítani, akkor azt mondanánk, hogy megfulladni, viszont ha igazán magyaros környezetbe ültetnénk át a fogalmat, akkor talán leginkább a megremegés lehet a legtalálóbb szó, legalábbis teniszes berkekben.

Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a teniszezők akkor remegnek meg leginkább, amikor egy szettért, esetleg meccsért szerválnak, vagy szimplán meccslabdához jutottak. A probléma forrása ilyenkor a mentális erősség hiánya, ami ahhoz vezet, hogy a játékos képtelen helytállni az adott kulcsfontosságú szituációban.

Ez a téma természetesen már nagyon sok fogadót foglalkoztatott, amatőröket és profikat egyaránt, így nem is csoda, hogy több kutatás is készült ezen a téren. Az eredmény minden esetben hasonló volt: egy átlagos játékos a legtöbbször akkor veszíti el az adogatását, amikor szettért vagy meccsért szervál. Amikor pedig ez megtörténik, természetesen mélyebb nyomot hagy a nézőkben és a fogadókban, mint az, amikor valaki rutinból kiszerválja a szettet vagy a meccset...

Mindebből teljesen logikusan következik, hogy a játékosok többségének a már említett mentális erősségen kívül az önbizalommal is akadnak gondjaik akkor, amikor egy-egy komolyabb ellenféllel néznek farkasszemet, ugyanakkor az egyes szituációk között is tapasztalhatunk különbséget.

Nicha Lertpitaksinchai (347. helyezett a világranglistán) a közelmúltban legyőzte Aleksandra Krunicot (153.), egészen pontosan 7.19-es oddsért. A győztes hölgy azonban valószínűleg tisztában van azzal, hogy sikere közel sem akkora horderejű, mint amit Luksika Kumkhum (88.) ért el az Australian Openen, amikor legyőzte Petra Kvitovát (6.) 11.15-szörös oddsért. Annak ellenére, hogy az első esetben nagyobb különbséget tapasztalhattunk a világranglistás helyezések között, nagy valószínűséggel Kumkhum érzett nagyobb nyomást a mérkőzés végéhez közeledve.

Ez azonban csak két kiragadott példa a közelmúltból, most inkább vizsgáljunk egy nagyobb mintát! Az alábbi táblázat segítségével arra keressük a választ, hogy vajon a favoritok világranglistás helyezése mennyiben befolyásolja az underdogok eredményességét. A statisztika a 2014-ben lejátszott azon mérkőzésekre vonatkozik, ahol az esélytelenebb játékosra legalább 5.00-ös oddsot kínált a Pinnacle, az egyszerűség kedvéért pedig minden underdogra képzeletben 100 pénzegységnyi tétet tettünk.

ATP
Világranglista-helyezés Mérkőzések Underdog-győzelmek száma Győzelem % P/V ROI
1-20 77 9 11.69 -1420 -18.44
21+ 35 6 17.14 50 1.43
Összesen 112 15 13.39 -1370 -12.23

Látható, hogy az ATP mezőnyében óriási különbséget tapasztalhatunk a TOP20-as, és az azon kívüli játékosok ellen vívott mérkőzések esetében. Ha a szűk elit ellen lejátszott meccseket nézzük, akkor 5.45%-kal kevesebb győzelmet értek el az underdogok, mint a legjobb 20-on kívüli ellenfelekkel szemben, ez pedig egészen elképesztő, -18.44%-os ROI-t hozott volna, ha mindig az esélytelenekre fogadunk...

A meglepetések közül a legnagyobb győzelem a Juan Maritn Del Potrót legyőző Roberto Bautista-Agut nevéhez fűződik, aki 13.03-as oddsért nyert. Ki kell még emelnünk Stanislas Wawrinkát is (aki egyébként TOP 10-es játékos), aki két komoly sikert ért el Rafael Nadal és Novak Djokovics legyőzésével az Australian Openen.

A meglepetések eddigi leginkább negatív szereplője David Ferrer volt, aki Daniel Brands (6.13) és Yen-Hsun Lu (5.66) ellen is vereséget szenvedett.

WTA
Világranglista-helyezés Mérkőzések Underdog-győzelmek száma Győzelem % P/V ROI
1-20 71 9 12.68 -216 -3.04
21+ 30 6 20.00 615 20.50
Összesen 101 15 14.85 399 3.95

A fenti táblázat lényege hasonló az előzőhöz, a különbség csak annyi, hogy a hölgyekre, azaz a WTA mezőnyére vonatkozik, illetve valamivel kisebb a minta. A férfiakkal ellentétben a gyengébbik nemnél a TOP20-as játékosok ellen kissé negatív eredményt kaptunk volna, ha az esélytelenekre fogadunk, ugyanakkor a legjobb 20-on kívüli játékosok ellen már szép profitot könyvelhettünk el.

A már említett Kvitova-zakó fizette a legnagyobb pénzt idén a WTA-mezőnyben, ugyanakkor a cseh játékos nevéhez fűződik még egy nagyobb horderejű vereség, méghozzá Tsvetana Pironkova (6.83) ellen, Sydney-ben. Ha a TOP 20-on kívüli underdog-sikereket vesszük figyelembe, akkor a szintén már említett, Lertpitaksinchai-győzelem fizette a legtöbbet.

Amit a férfiaknál Stanislas Wawrinka sikerei jelentettek, az a nőknél Ana Ivanovicshoz és Agnieszka Radwanskához kötődik. Előbbi Serena Williamst (9.75), utóbbi pedig Viktorija Azarenkát (5.16) verte az Australian Openen.

A WTA fiataljai komoly értéket tartogatnak

Ha a fogadókat megkérdeznénk arról, hogy vajon ATP- vagy WTA-versenyeken születik-e több meglepetés, akkor valószínűleg igen megoszló válaszokat kapnánk. A válaszadók egyik fele azt mondaná, hogy a legjobb női játékosok képtelenek olyan kiegyensúlyozottan teljesíteni, mint a legjobb férfi teniszezők, míg a másik fele arra hivatkozna, hogy az alacsonyan rangsorolt női játékosok jóval többször remegnek meg a nagy lehetőség kapujában.

Egy tényezőt azonban mindenképpen érdemes kiemelni: sokkal több fiatal játékostól láthatunk áttörést a WTA-mezőnyben, mint az ATP esetében.

A férfiaknál jelen pillanatban mindössze hat 23 év alatti játékos van a TOP 100-ban. Közülük Grigor Dimitrov (20.) az egyetlen, aki a TOP 50-be is befér, Dominic Thiem (99. a cikk írásának pillanatában) pedig most debütált a legjobb százban. Ezzel szemben a hölgyeknél 29 olyan játékos fér be a TOP 100-ba, akik maximum 23 évesek, közülük Simona Halep a legmagasabban rangsorolt (9.), de a TOP 50-ben is kilencen vannak jelen.

Abból, hogy a WTA mezőnyében sokkal több ígéretes fiatal van, egyenesen következik, hogy amikor ezek a játékosok egy-egy versenyen, esetleg szezonban menetelnek, jóval több sokkoló eredményt szállítanak majd, mint a fiatal ATP-sek.

ATP/WTA összesen
Világranglista-helyezés Mérkőzések Underdog-győzelmek száma Győzelem % P/V ROI
1-20 148 18 12.16 -1636 -11.05
21+ 65 12 18.46 665 10.23
Összesen 213 30 14.08 -971 -4.56

Az utolsó táblázatunk a két nem összesített eredményeit mutatja. Látható tehát, hogy amennyiben az esélytelen játékosok igazi nagyágyúval, vagyis TOP20-as ellenféllel néznek szembe, többször remegnek meg, mint amikor TOP20-on kívüli teniszezővel kell farkasszemet nézniük. Bár utóbbi kategória mintája nem túl nagy, az biztosan kijelenthető, hogy a fogadóknak számításba kell venniük a világranglistás helyezéseket is, mielőtt egy underdogra tesznek komolyabb összeget.

megosztom