Sportfogadás-suli

Válaszd a legjobb ajánlatot!

  • th3PR0j3ct0r
megosztom

Szerencsére manapság rengeteg fogadóiroda létezik, a fogadási tőzsdéket is beleértve. Általában utóbbiak jobb oddsokat kínálnak, mint a hagyományos irodák, de néhány esetben félrevezetőek lehetnek a magas szorzók. Lássuk, mikor érdemes egy hagyományos iroda ajánlatát elfogadni, és mikor érdemes egy fogadási tőzsdén kockáztatni a pénzünket!

A látszat néha csal....

A hagyományos fogadóirodákkal szemben a tőzsdéken jutalékot kell fizetni a nyereményeid, vagyis az adott piacon elért profitod után. Általában ez a jutalék 5%, de néhány országban már a 6-7%-ot is eléri. Az olyan cégeknél, mint a Betfair, pontokat gyűjthetsz a fogadásaid után, amelyekkel csökkentheted a fizetendő jutalékodat. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ezek a pontok minden héten csökkennek, ráadásul ha nagyon-nagyon sikeres vagy, akkor a Premium Charge-kategóriába eshetsz, ahol akár a profitod 60%-át is elvihetik a jutalékok.

Tegyük fel, hogy a Pinnacle 1X2 piacán 1.84-es oddsot kapunk a Swansea sikerére a Crystal Palace ellen, ugyanerre a lehetőségre pedig 1.86-os szorzót kínál aBetfair. Ekkor elgondolkozol, hogy vajon melyik ajánlat éri meg jobban?

A decimális odds lényegében egy adott esemény bekövetkezési valószínűségének inverze (pl: pénzfeldobásnál a fej valószínűsége 50%, vagy 0.5, az odds pedig 1/0.5=2.00 lesz), de kezelhető arányszámként is, ekkor arra utalunk, hogy mekkora nyereményt kapunk vissza a tétünkre. Például, ha 1000 Ft-ot tettél egy 1.86-os oddsra, akkor 1860 Ft-ot nyerhetsz, amiben benne van az 1000 Ft-os téted és a 860Ft-os profitod. Mindezek után:

Amint azt már említettük, a fogadási tőzsdék jutalékot szednek a piacon elért nettó profit után. A fenti példánál maradva ez azt jelenti, hogy az 1000 Ft-os tétünk érintetlen marad, azonban a 860 Ft-os profitunkból levonásra kerül a jutalék.

Tegyük fel, hogy egy olyan országban játszunk, ahol átlagosnak mondható jutalékot szednek, azonban még nem értünk el arra a szintre, hogy kedvezményesebb jutalékot vonjanak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy a Betfair 5%-os jutalékot szed majd be tőlünk, a példánál maradva: 0.05 * 860 = 43 Ft. A másik oldalról megközelítve: 0.95 * 860 = 817 Ft marad a zsebünkben.

Összességében tehát 1000 Ft-ot kockáztattunk 817 Ft profitért, gyakorlatilag tehát 1.817-es oddsra fogadtunk, ami nagyjából 3%-kal gyengébb ajánlat, mint a Pinnacle-é.

A fenti képlet segítségével azt is ki lehet számolni, hogy mekkora oddsra lenne szükségünk ahhoz, hogy a Betfair-t válasszuk. Minimális átalakítással fény derül arra, hogy amennyiben aBetfair-en legalább 1.90-es ajánlatot kapunk, akkor már érdemesebb a tőzsdére vinni a pénzünket. A példában a normál fogadóiroda szorzója 1.84, vagyis jobb ajánlatnak a minimum 1.85-ös valós odds minősül. Behelyettesítve a képletbe: 1.85=1+(1-5/100)*(ODDS-1). Ebből kiszámolva az ODDS-ot, megkapjuk azt a backing szorzót, ahol már megéri a tőzsdét választani.

Mi a tanulság? Nos, a fogadási tőzsdék hatékony eszközöknek számítanak minden fogadó fegyvertárában, mielőtt azonban meghoznánk a döntést, hogy hol kötjük meg a fogadásainkat, számoljuk ki, hogy hol éri meg leginkább!

megosztom