Sportfogadás suli

Hogyan fogadjunk az ausztrál focira?

  • VNA
megosztom

Javában zajlik az AFL 2014-es szezonja, amelyre akkor lehet sikerrel fogadni, ha valaki tudja, miről is szól az ausztrál futball. Mi segítünk nektek!

Mi a fene ez?

Az ausztrál futball mérkőzései évek óta láthatóak az Eurosport2 magyar nyelvű közvetítéseiben, így a játék, legalábbis a látványát tekintve talán már nem annyira idegen a hazai sportrajongók számára sem. A rögbivel és az amerikai focival rokonított - de amúgy teljesen más szabályrendszerű - sportág hihetetlenül kemény és pörgős játékot hoz, amely az ötödik kontinens legnépszerűbb csapatjátéka. Az ausztrál foci (vagy ahogy a helyiek mondják: aussie rules vagy footy) szabályairól már korábban írtunk ismertetőt a hatharom.com-on, a szabályok finomságairól és friss érdekességekről pedig az AFL-blogunkban olvashattok napi szinten, így most főként a sportfogadási aspektusokat domborítjuk ki nektek:

Kik játszanak?

Az AFL mezőnye összesen 18 csapatot foglal magában, a csapatok pedig egy márciustól augusztusig tartó alapszakaszban mérkőznek meg egymással. Mivel kontaktsportról van szó, így a heti egy mérkőzés a maximum csapatonként. A fordulók általában péntek estétől vasárnap délutánig nyúlnak - helyi idő szerint, de időnként csütörtökön vagy idei újításként már vasárnap este is sorra kerülnek találkozók. Összesen 23 fordulós az alapszakasz, amelyben minden csapatnak 22-22 mérkőzése van. Az alapszakaszban nem játszanak teljes oda-vissza kört, vannak olyan párosítások, amelyek csak egyszer kerülnek sorra. Hogy melyek ezek, azt az előző évi eredmények alapján határozzák meg. Fontos tudni, hogy ebben a ligában nincs kiesés, minden évben ugyanazok a csapatok szerepelnek, de azért így is nagy csata van a szezon végén a képzeletbeli citrom-díj (vagy ahogy az ausztrálok hívják, a fakanál-díj) elkerüléséért, ami az utolsónak jár.

Mi a cél?

A játék 4x20 percből áll, a negyedekre tagolt összecsapások nagyjából két és fél órán keresztül tartanak. A gólok (6 pont) és a szélesek (1 pont) összesítéséből alakul ki a végeredmény. Amelyik csapat több pontot ér el a meccs végéig az nyeri a találkozót. A győzelemért négy pont jár, a vesztes csapat viszont nem kap semmit. Az alapszakaszban létezik döntetlen is, amelyért 2-2 pont jár, de ez meglehetősen ritka eredmény, az utóbbi években szezononként egy-egy ilyen végeredmény akadt csupán. Ausztrál foci meccsekre alapvetően kétesélyes fogadásokat kínálnak, döntetlen esetén ebben az esetben gyakran visszaadják a tétet, de lehet külön arra is fogadni, hogy egy meccs X-el ér véget. Az alapszakasz után az első nyolc helyezett csapat kerül be a szeptemberi rájátszásba, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlik (a továbbjutás egyetlen meccsen dől el) a küzdelem a bajnoki döntőért, vagyis a Grand Finalért, amelyet hagyományosan szeptember utolsó szombatján rendeznek meg.

Kik a legjobbak?

A játék intenzív jellegéből fakadóan akár évről-évre is drasztikusan változhatnak az erőviszonyok, így fogadási szempontból 3-4 fordulót érdemes kivárni az alapszakasz elején - mert a bajnokság elején bizony akadhatnak komoly meglepetések. Addigra már ugyanis lehet látni, hogy miként sikerült a csapatok alapozása, a frissen draftolt játékosok közül kiket és milyen módon tudtak beépíteni a szezonkezdésre. Az idei szezon előtt a 18 csapatkapitány a szokásos szavazással megnevezte azon csapatokat, amelyeket döntőbe vár. Ez alapján a bajnoki címvédő Hawthorn Hawks, a tavalyi döntős Fremantle Dockers és a Sydney Swans számított előzetes bajnokesélyesnek.

Mire lehet fogadni?

A fogadóirodák ebben a játékban is szinte mindenre kiterjedő fogadási opciókkal jelentkeznek. A sportágban kezdőnek számító fogadók számára eleinte a sima végeredmény fogadást, a hendikep fogadást és az élő fogadást javasoljuk. Alapvető támpontnak jó lehet a liga egyik fő szponzorának számító bet365 által megadott oddsz. Várhatóan sima végeredmény esetén az 1,4-es alatti szorzó gyakori, főleg, ha egyértelműek az esélyek, így ebben az esetben a hendikep fogadásokkal lehet inkább jó szorzókat találni. Ebben a játékban nem ritka, hogy elérik a csapatok a 100 pont feletti végeredményt is, a különbségek pedig gyakran 30-50 pont körül alakulnak. Nem kell tehát megijedni a 20-30-as hendikepes fogadásoktól sem.

Figyelj az időjárásra!

Érdekes lehet az is, hogy a találkozót melyik városban és milyen körülmények között játsszák. Ha például Queensland tartományban (itt játszik a Gold Coast Suns és a Brisbane Lions) rendezik a meccset, gyakori a nagy hőség és magas páratartalom, ami az idei látogató csapatok dolgát nehezíti meg. Fontos tényező lehet az eső, mert csúszós pálya esetén a technikás játék (a nedves labda nehezen elkapható) ritka vendég, így ilyenkor az underes fogadásokra, vagyis a kevés összesített pontra érdemes játszani.

Mit érdemes még tudni, ami hasznos?

Mivel az erős fizikai kontaktus (itt tényleg nem kímélik egymást a játékosok) komoly sérülésekkel járhat, gyakori tendencia a játékban, hogy egy már eldőlt találkozón - ahol 40-50 ponttal vezet az egyik csapat - a hajrára már a magát nyeregben érző együttes kienged egy kicsit. A nagy verést elkerülni szándékozó csapat ugyanakkor a becsületéért küzd, így adott esetben a negyedik negyedben csökkenheti is az addig kialakult jelentős különbség. Vannak olyan csapatok (pl. Fremantle), amelyeknél az edzői filozófia alapvetően a védekezésre épül, így náluk is gyakran fordul elő a kevés pont egy-egy mérkőzésen.

Ha valaki az elemző cikkünkben eljutott idáig, annak jutalmul íme az alábbi fél órás videó, amelyben az ausztrál foci alapjait - némi angol nyelv gyakorlással fűszerezve - képekben is el lehet sajátítani.

megosztom