Sportfogadás-suli

Erre figyelj, ha snooker vb-meccsre fogadsz!

  • Cesc18
megosztom

A 2013/2014-es snooker-szezonból egyetlen verseny van hátra, méghozzá a világbajnokság, amely április 19-én a sheffieldi Crucible Színházban veszi kezdetét. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre érdemes lesz odafigyelni, mielőtt fogadást kötünk egy snooker vb-meccsre.

A világbajnokság alatt különös megfontoltsággal foadjunk. - Fotó: AFP

Azt gondolhatnánk, hogy a snooker-fogadásnál elegendő a játékosokat ismerni, képben lenni a formájukkal, ami a szezon során lévő pontszerzőknél így is van, viszont a világbajnokság egy teljesen más műfaj. Sorra vesszük, hogy mik azok a szempontok, amiket érdemes megvizsgálni, mielőtt a vb-n egy meccsre fogadunk.

Különbség

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség egy normál torna és a világbajnokság között. Ebben a sportágban a vb a csúcs, nincs ennél nagyobb hagyományokkal és presztízzsel bíró viadal, továbbá a pénznyeremény is ezen a tornán a legmagasabb az egész szezonban - a győztes 300 ezer angol fontot vághat zsebre -, ami mindig egy plusz motivációs tényező, pláne ha azt vesszük, hogy a Dafabet fogadóirodának köszönhetően idén rekord összegű pénzt osztanak szét. A másik nagy különbség a mérkőzések hossza, a vb alatt ugyanis már az első fordulóban is tíz frémet kell nyerni a továbbjutáshoz, míg egy normál pontszerző viadalon általában négy vagy öt nyert frémig tart a főtáblás derbi.

Forma, China Open-átok

Ahogy minden sportágban, úgy snookerben is az egyik legfontosabb tényező, hogy az adott játékos milyen formának örvend. A világbajnokságon előnyt élvezünk, ugyanis egyszerre két asztalon folynak a mérkőzések, és mindkettő be van kamerázva, így gyakorlatilag semmiről sem maradunk le, ellentétben mondjuk egy átlagos tornával, ahol négy-öt asztalból egy, maximum kettő szokott kamerás lenni. Innentől kezdve gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hogy mennyi derbit tekintünk meg, mennyi információt szippantunk magunkba a játékosokkal kapcsolatban. Minden számadatot nem tarthatunk fejben, de nem is kell, ugyanis a nemzetközi snooker szövetség hivatalos honlapján minden mérkőzés statisztikája elérhető. Az első fordulóban a korábbi torna vagyis a China Open eredményeiből indulhatunk ki, azonban ezzel érdemes vigyázni, ugyanis aki eddig a kínai viadalon diadalmaskodott, annak soha nem sikerült még ugyanabban az évben Sheffieldben is a végső győzelemig menetelni. Ez alapján a második számú favoritnak tartott Ding Junhuit kapásból kivehetjük a kalapból...

A China Open-győztesek szereplése az elmúlt öt világbajnokságon
Év Győztes Vb-szereplés
2009 Peter Ebdon Első forduló
2010 Mark Williams Második forduló
2011 Judd Trump Döntő
2012 Peter Ebdon Első forduló
2013 Neil Robertson Első forduló
2014 Ding Junhui ?

Fáradtság

Ahogy fentebb említettük, a világbajnokság alatt sokkal hosszabb mérkőzéseket játszanak a snookeresek, amelyek a torna elején még nem jelentenek nagy kihívást a versenyzőknek, viszont a második héten fizikálisan és mentálisan is megviseltek lehetnek. Érdemes feljegyezni, ha egy játékos extra hosszú mérkőzést játszik, figyelni a testbeszédét, ugyanis ezek hasznos információk lehetnek a torna későbbi szakaszaiban. Sokan alapból úgy érkeznek a világbajnokságra, hogy fáradtak, kimerültek, mivel a szezon tavaly júniusban kezdődött, azóta pedig folyamatosan utaztak és játszottak. Persze nem mindenki, vannak olyanok, akik inkább kevesebb tornán tették tiszteletüket, bízva abban, hogy így frissebbek lesznek az év első számú versenyén. Ilyen például a címvédő Ronnie O'Sullivan, aki nem utazott el annyi tornára, mint a riválisai. Már tavaly is nagy jelentősége volt ennek, az akkori világelső Mark Selby a második körben elvérzett, kiesése után azt nyilatkozta, hogy kiégett a vb-re, egyszerűen nem bírta. Fontos tehát, hogy ki mennyire terhelte magát a szezon során.

Különböző játékstílusok találkozása

Vannak olyan snookeresek, akik szándékosan lassítják a játékot, híres erről például Peter Ebdon vagy éppen Mark King. Itt visszacsatolnánk a fáradtsághoz. Ha valaki ellenük bonyolódik bele egy döntő frémes csatába, az a következő mérkőzésén aligha lesz topon fejben. Ha az adott játékosra kívánunk fogadni, akkor érdemes ezt is számításba venni. A másik véglet, amikor valaki mindenre rápróbál, támad és támad...Ez a stílus általában a fiatal játékosokra jellemző, persze hosszútávon ez egyáltalán nem kifizetődő, egy világbajnokságon pedig pláne nem. Stílusnak ez nem feltétlenül nevezhető, ám érdemes odafigyelni a nagy fordítókra, akik nem ismernek elveszett mérkőzést. Ilyen például Mark Selby, aki számtalan meccset hozott már vissza a sírból.

Egymás elleni statisztika

Snookerben óriási jelentősége az egymás elleni eredményeknek nincsen, viszont ha az adott játékosok nyolc-tíz alkalommal már összemérték tudásukat, és a mérleg nyelve nagyon az egyik oldal felé billen, akkor már érdemes kielemezni a H2H statisztikájukat. Ennél kisebb mintából viszont nem szabad messzemenő következtetést levonni.

A Crucible Színházban mindig fantasztikus a hangulat.

Rutin, vb-specialisták

Az 1977 óta helyszínül szolgáló Crucible atmoszférája semmihez sem hasonlítható. Közel 1000 néző zsúfolódik be a színházba, akiktől a játékosok karnyújtásnyira vannak, ami nem megszokott a többi tornához képest. Ahogy említettük, mindkét asztal tv-s, ez egy fiatal, rutintalan játékost könnyen elbizonytalanít, főleg a mérkőzés elején. Vannak olyan snookeresek, akiknek kifejezetten kedvező az, hogy sok nyert frémig tart az ütközet. Ilyen például a walesi Matthew Stevens, aki igaz hogy nem nyert soha vb-t, viszont kétszer játszott finálét, háromszor pedig elődöntőt illetve negyeddöntőt, egyetlen másik tornán sem tudott ennyire jól szerepelni.

Ne erőltessük az outsidereket és az underdogokat

A végső győzelmet illetően az elmúlt tíz évben rendre az esélyesek közül került ki a bajnok, kivétel ez alól Shaun Murphy 2005-ös sikere, akinek a selejtezőből indulva sikerült világbajnoki címet szereznie. Ha valaki ezt megérezte, szépet kaszálhatott anno, ugyanis az angol játékos végső sikerére a torna előtt 150-es szorzót kínáltak. A párosításoknál az underdog fogadás már egy más tészta, itt elsősorban a 3.00-as odds feletti esélytelenebbekre gondolunk. A sok nyert frémig tartó ütközet nem a gyengébb játékosoknak kedvez, hiszen egy hosszabb meccsen jobban kijön a tudásbeli különbség. Ettől függetlenül lehet olyan tippet találni, ahol az underdog szorzója tartogat értéket, viszont ilyen esetben alaposan járjuk körül a mérkőzést, mielőtt megkötjük a fogadást.

Információszerzés

Érdemes a játékosok Twitter- és Facebook-oldalán valamint a weblapjukon nézelődni, ugyanis értékes infókra bukkanhatunk. A snooker szövetség hivatalos oldalán is találhatunk nyilatkozatokat, amiket érdemes átfutni, illetve a világbajnokság alatt több külföldi oldalon jelennek meg a sportággal kapcsolatos hírek, melyekből szintén érdekes és hasznos infókra lelhetünk.

Hol fogadjak?

Snooker-fogadásra a legalkalmasabb iroda a bet365, ugyanis jóformán bármire fogadhatunk, kezdve a 100-as brékek számán át a klasszikus fogadási típusokig. Az idei szezonban újítás az irodánál, hogy már alternatív hendikepekre is fogadhatunk. Élőben az összes mérkőzés elérhető live streamen is, ahol szintén széles palettáról válogathatunk. A HD-minőségű közvetítés feltétele az aktív számla az irodánál, az élő közvetítések listája pedigide kattintva tekinthető meg.

A világbajnokság alatt a hatharom.com-on minden játéknapról részletes előzetes lesz olvasható, a tippjeink pedig a PROTIPP-rendszerünkben lesznek elérhetőek!
megosztom