Sportfogadás-suli

Ilyen az, amikor a legjobbak dőlnek ki

  • th3PR0j3ct0r
megosztom

Sportfogadási szempontból rendkívül érdekes témát jelentenek a sérülések, főleg ha kulcsjátékosról van szó. Nos, a hétvégi Barcelona-Atlético Madrid találkozó kiválóan megmutatta, hogy milyen hatással vannak a sérülések az oddsokra.

Érdekes tanulságokat vonhatunk le Diego Costa sérüléséből - Fotó: AFP

Szombaton lényegében bajnoki döntőt játszott a Barcelona és az Atlético Madrid a Primera División utolsó fordulójában. A cikk, illetve a téma szempontjából a végeredmény lényegtelen, számunkra sokkal érdekesebb, hogy mi történt az első 25 percben.

Betfair a világ egyik legnépszerűbb sportfogadó irodája, pontosabban fogalmazva fogadási tőzsdéje. Itt a fogadók nem az iroda ellen játszanak, hanem egymás közt adják-veszik az oddsokat, ahogy az egy rendes tőzsdén is működik. ide kattintva részletesen is olvashatsz a Betfair működéséről!

A Betfair-en a mérkőzés kezdetén nagyjából 1.83-as oddson lehetett fogadni a Barcelonára, a játék képének, illetve az idő múlásának köszönhetően azonban ez az érték jócskán emelkedett. Egészen addig, amíg a 16. percben egy sérülés miatt le nem kellett cserélni a vendégek ászát, Diego Costát. Az Atléticóra rájárt a rúd szombaton, ugyanis a 23. percben Arda Turan is hasonló okokból hagyta el a pályát.

Ez aztán alaposan felborította az oddsokat, amelyet jól mutat a Betfair fogadási grafikonja is, ahol nagyjából háromtizedes zuhanás figyelhető meg a Barcelona szorzójában. Tételezzük fel, hogy valaki 2.05-ös oddson backelte, majd 1.75-ös szorzónál layelte a katalánokat: a szemfüles fogadó lényegében nem egész tíz perc alatt 17%-os profitra tett szert (a back tétjéhez viszonyítva).

Így nézett ki a Barcelona oddsának grafikonja néhány perccel Arda Turan lecserélését követőenTanulságként tehát levonható, hogy amikor meccset nézünk, jó ha kéznél van egy számítógép (vagy mobiltelefon), hiszen ha bármikor hasonló eset történik, gyakorlatilag ingyen pénzhez jutunk. Ez persze kivételes eset abból a szempontból, hogy Diego Costa és Arda Turan rendkívül korai, és szinte egyidejű lecserélése erősítette az oddscsökkenés folyamatát, ettől függetlenül ha nem is ekkora, de szintén jelentős profithoz juthatunk egy-egy hasonló jelenetnél.

Ne feledjük, egy-egy súlyosabb sérülésnél azért lehet látni a játékosokon, hogy tudják-e folytatni vagy sem, így ha időben cselekszünk (márpedig ilyenkor nem függesztik fel a piacot), akkor remek helyzetbe tudjuk magunkat hozni, a csere után pedig be is zsebelhetjük a könnyű pénzt. Viszonylag ritka lesz az ilyen szituáció, azonban ez is egy olyan jelenség, aminek létezéséről jobb ha tudunk, így ha ilyet látunk, gondolkodás nélkül ki tudjuk használni.

[1506183] 2014-05-17 18:00:00 Barcelona - Atlético Madridx;
megosztom