Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk a vb-gólkirályra?

  • th3PR0j3ct0r
megosztom

A világbajnokságok előtt általában sokan kötnek hosszútávú fogadásokat, az egyik legkedveltebb opciót pedig a gólkirály kilétének megállapítása jelenti. Lássuk, milyen irányba érdemes elindulni, ha mi is ezzel szeretnénk nyerni!

Ki lesz a világbajnokság gólkirálya? - Fotó: AFP

A sorsolás szerepe

Az egyik legfontosabb tényező, amit számításba kell vennünk az a sorsolás, hiszen lesz olyan csapat, amelynek a csoportbeli ellenfelei erősebbek, de lesz olyan is, akire az egyenes kieséses szakaszban várhatnak a megszokottnál is keményebb ellenfelek.

Ha egy válogatott olyan csoportba kap besorolást, ahol legalább egy vagy kettő gyengébb nemzet is helyet kapott, akkor jó esély mutatkozik arra, hogy az általunk választott játékos a csoportkörben szerezze meg góljai nagy részét. Ezt a tényezőt nem szabad lebecsülni, mivel egyrészt a játékosnak nagyobb esélye van gólt szerezni a gyengébb ellenfelekkel szemben, másrészt önbizalmat is szerezhet a torna hátralévő részére.

Ha megnézzük a korábbi világbajnokságokat (1986-ig visszamenőleg), akkor láthatjuk, hogy a gólkirályok a találataik döntő többségét a csoportkörben szerzik. Az előző nyolc gólkirály esetében azt vizsgáltuk, hogy hány percenként szereztek gólt a torna egyes szakaszaiban.

Az eredmény igazolja az állításunkat: a gólkirályok 26 gólt könyvelhettek el a csoportkörben (71 percenként egyet), míg 22-t az egyenes kieséses szakaszban (100.8 percenként egyet).

A torna menete

A 2014-es vb sorsolásának ismerete miatt lejátszhatjuk a torna lehetséges forgatókönyveit, ezáltal megismerhetjük a lehetséges gólkirály lehetséges ellenfeleinek kilétét, illetve azt, hogy mennyi lehetősége lesz találatokat gyűjteni.

Minden válogatott minimum három, maximum pedig hét mérkőzést játszik a tornán, ez azért fontos, mert Oleg Szalenko kivételével az eddigi összes gólkirály elérte csapatával az egyenes kieséses szakaszt. Mi következik ebből? Egyszerű: több játékidő=több gól.

Szintén érdekes adat, hogy 1986 óta az összes gólkirály hét mérkőzést játszott, ugyanakkor csak egy jutott döntőbe csapatával, míg öten bronzérmet ünnepelhettek. Ezt azért fontos kiemelni, mert a bronzmérkőzések általában több gólt hoznak, mint a döntők. Előbbin átlagosan 4.28 gól esik, utóbbin pedig mindössze kettő.

Taktika és motiváció

Amikor a lehetséges gólkirály kilétét próbáljuk megtippelni, azt is ismernünk kell, hogy a játékos válogatottja milyen stílusban, milyen felfogásban játszik.

Az adott csapat taktikájának illeszkednie kell az adott játékos erősségeihez. Mindez azért fontos, mert hiába tölt be valaki kulcsfontosságú szerepet a klubjában, az még nem jelenti azt, hogy ontani fogja a gólokat a válogatottban is.

Edinson Cavanit például a világ egyik legjobb csatáraként tartják számon, 2010 óta klubjaiban átlagosan 1.34 mérkőzésenként szerez gólt, a nemzeti tizenegyben viszont három meccsenként talál a kapuba. Ennek oka, hogy Cavanin kívül például ott van a keretben az a Luis Suárez, aki 1.82 válogatott összecsapásonként szerez gólt Uruguay színeiben.

Érdemes még figyelembe venni a szövetségi kapitányok felfogását is, a legtöbb kapitányt ugyanis hidegen hagyja az, hogy ki nyeri a gólkirályi címet. Ez alól gyakorlatilag csak két szituáció jelent kivételt: a bronzmeccs és egy biztosan megnyert összecsapás, ahol büntetőhöz jut a csapat. Sok kapitány lecseréli a legjobbját egy biztosan megnyert találkozón, sőt az is előfordulhat, hogy a biztos továbbjutás esetében pihenteti őt. Egy esetleges gyengébb ellenféllel szembeni mérkőzés kihagyása döntően befolyásolhatja a fogadásaink eredményességét...

A pontrúgások és a favoritok

Átlagosan hat találatra van szükség ahhoz, hogy valaki elnyerje a gólkirályi címet a világbajnokságon. Azok a játékosok, akik büntetőket és szabadrúgásokat végezhetnek el, sokkal nagyobb eséllyel pályáznak a megtisztelő címre, mint azok a vetélytársaik, akik nem jutnak ilyen lehetőségekhez.

Az elmúlt hét gólkirályt figyelembe véve megállapítható, hogy a gólok 14.5%-a született büntetőkből (7), ugyanakkor szabadrúgásból csak 2% (1). Ez egyben azt is bizonyítja, hogy a büntetők végrehajtásának kijelölése döntő lehet. Hriszto Sztojcskov 1994-ben a találatainak 50%-át tizenegyesből szerezte, ugyanakkor Sergio Agüero még sohasem végezhetett el büntetőt a válogatott színeiben a rendes játékidőben.

A gólkirályi cím esélyesei
Játékos Válogatott Válogatott mérkőzések Válogatott gólok Mérkőzés/gól Büntetők Értékesített büntetők
Neymar Brazília 46 27 1.7 4 100%
Higuain Argentína 35 20 1.75 1 100%
Suárez Uruguay 71 39 1.82 6 100%
Van Persie Hollandia 79 41 1.92 5 100%
Messi Argentína 83 37 2.24 9 88%
Ronaldo Portugália 109 47 2.31 6 83%
Rooney Anglia 88 38 2.31 2 100%
Balotelli Olaszország 29 12 2.41 4 100%
Agüero Argentína 46 19 2.42 0 0%
Falcao Kolumbia 50 20 2.5 5 80%
Benteke Belgium 17 6 2.83 0 0%
Müller Németország 47 16 2.93 0 0%
Cavani Uruguay 60 20 3 1 100%
Özil Németország 52 17 3.05 4 100%
Hazard Belgium 42 5 8.4 4 75%

A fogadók három nagy favoritra tehetik a pénzüket (Cristiano Ronaldo, Messi és Neymar), azonban eltekintve a 2002-es vb-től (amikor a brazil Ronaldo lett a gólkirály), általában a gólkirálytól nem várhattuk azt, hogy majd felemeli a serleget.

A szerencse az ilyen fogadásoknál komoly szerepet kaphat. Mindezt azért jelenthetjük ki, mert a bajnokságokban 30-40 mérkőzés játszik egy-egy játékos, így a tudás jobban dominál. A világbajnokságon viszont maximum hét meccsen szerepelhet valaki, éppen ezért egészen szokatlan eredményeket is láthatunk. A már említett Szalenko például hat góljából ötöt Kamerunnak lőtt 1994-ben, ráadásul ezen kívül egyszer sem talált be válogatott mérkőzésen.

Szintén érdekes adat, hogy a közelmúlt győztesei Ronaldo kivételével európaiak voltak, a 2010-es győztes, Thomas Müller pedig az első volt a modern érában, aki középpályásként ünnepelhetett gólkirályi címet.

Látható tehát, hogy a gólkirályi címre való sikeres tippeléshez nem elég megállapítani azt, hogy ki a legjobb csatár, ezen kívül még számtalan fontos tényezőt figyelembe kell vennünk!

A gólkirályi cím esélyesei a Pinnacle szerint
Játékos Odds
Lionel Messi 7.00
Neymar 9.50
Cristiano Ronaldo 10.00
Sergio Agüero 11.00
Luis Suárez 14.00
megosztom