VB 2014

Lesz-e bunda a világbajnokságon?

  • hatharom.com
megosztom

Már csak alig két hetet kell várni és elkezdődik a XX. labdarúgó-világbajnokság, ám az elmúlt évek botrányai után joggal merülhet fel sokakban a kérdés: vajon tiszta lesz a verseny?

Ralf Mutschke és csapata felel a vb tisztaságáért

Alaposan megtépázódott a labdarúgás tekintélye az elmúlt évek történései miatt, a bundabotrányok és a korrupciós ügyek nagyon rossz fényt vetettek a világ legnépszerűbb játékára. A brazíliai világbajnokság sikeressége már csak ebből a szempontból is különösen fontos, hiszen egy színvonalas, élvezhető és tiszta verseny visszaállíthatná valamelyest a megtépázott renomét.

Noha egy világbajnokság nem éppen ideális helyszín a fogadási csalásokat szervező csoportosulásoknak, mint tudjuk az "ördög nem alszik", így természetesen a FIFA-nál kiemelt figyelmet szentelnek az efféle bűncselekmények kiszűrésére és megakadályozására. A szövetség biztonsági főnöke, Ralf Mutchske a BBC-nek nyilatkozva elmondta, minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülniük, ezen kívül elárult néhány kulisszatitkot is a szervezet működéséről.

A korábbi Interpool-nyomozó és rendőrségi tanácsadó szerint nincs garancia arra, hogy vb meccseit nem próbálják meg befolyásolni, de igyekeznek előre meghatározni, melyek azok a találkozók, amelyek kiemelt kockázatot jelentenek.Az elmúlt két évben Mutchske és csapata komoly kutatásokat végzett a témában, hogy megfelelően felkészüljenek a lehetséges csalásokra és azok leleplezésére. "Nem számítunk arra, hogy a szervezők elutaznának a helyszínekre és bekopognának a játékvezetők vagy a játékosok hotelszobáiba, de szemmel tartjuk majd a játékosokat és a bírókat is. Nem árulhatom el melyek azok a csapatok és csoportok, amelyeket szorosabban figyelünk, de azt elmondhatom, hogy nem az angolok csoportja jelenti a legnagyobb kockázatot".

Az elmúlt években a fogadási csalások száma megsokszorozódott

A Mutchske vezetésével működő fogadási csalás-ellenes csoport minden egyes mérkőzést kategorizál azok alapján, hogy a résztvevő csapatok mennyire gyanúsak, jellemző-e rájuk a korrupció és milyen az adott együttesek múltja is. "Mindenkinek van saját története. A csapatoknak, a játékosoknak és a játékvezetőknek is. Ismerjük a felkészülési mérkőzéseket a legutóbbi vb előttről, ezáltal hasznos információkat gyűjtöttünk, amelyek segítik a harcunkat a küzdelmünkben".

A börtönben megjavult?

Raj Perumal az egyik legismertebb fogadási csaló, aki jelenleg Finnországban tölti börtönbüntetését. Perumal önéletrajzi könyvében elismerte, hogy világbajnoki sorozatban is vett meg találkozókat. Sokan attól félnek, hogy bár a "főnök" a rácsok mögött ül, a szervezett többi tagja ismét akcióba lendül. "Lehetséges, de erre nem lehet igennel vagy nemmel felelni. Inkább arra összpontosítunk, hogy a torna egészét megvédjük, nem pedig azt figyeljük, hogy egy-egy egyén milyen módon lehet képes cselekedni" - mondta Mutchske.

Az online sportfogadás térnyerésével hatalmas pénzeket lehet szakítani egy-egy találkozóval, Ralf Mutchske elmondta azt is, melyek azok a piacok, amelyek potenciális veszélyforrást jelentenek.
A biztonsági igazgató szerint a bizonyított esetek döntő többségében ázsiai hendikepre és a gólok számára fogadtak a csalók, az ázsiai kontinensen több mint 99%-ban erre a két opcióra érkeznek a fogadások. "Azt kell, hogy mondjam, hogy aggódom emiatt a két piac miatt. A mérkőzés végeredményét befolyásolni ugyan lehetséges, de sokkal nehezebb feladat összehozni, mert lényegesen több embert kell beszervezni. Egy ázsiai hendikepes vagy egy over/underes fogadáshoz azonban akár elég lehet egy játékvezető vagy egy-két játékos".

Mutschke és csapata minden egyes érintettel, játékvezetőkkel és a válogatottakkal is beszélni fog ezekről a dolgokról - még a vb nyitánya előtt. "Volt már tréningünk a játékvezetői csapattal Zürichben, de találkozunk még velük, és meglátogatjuk a csapatokat is, ellátjuk őket néhány jó tanáccsal. Adni fogunk mindenkinek egy felvilágosító tájékoztatót is. A játékosok és technikai személyzet számára létrehozunk egy külön vonalat, ahol bejelenthetik, ha valami gyanúsat láttak és segítségünkre lesznek a beépített menedzserek, akik a FIFA előrejelző programjának (EWS) segítségével figyelik a fogadásokat".

A FIFA tekintélye is a tét

De vajon mi történik akkor, ha egy mérkőzés alatt a monitoring-rendszer riasztja az illetékeseket?"Lesz egy hivatásos emberünk a stadionokban, aki az ilyen esetekben az én döntésemet várja. Ez a rendelkezésünkre álló információktól függ majd. Ő csak nyomon követi az eseményeket, a játékosokat, a bírókat és másokat. Arra tudja használni a technika eszközeit, hogy azonosítsa a lehetséges csalókat a stadionban". Mutschke szerint a szervezők nem csinálnak különösebben nagy ügyet a dolgoknak, felkeresnek egy-egy játékvezetőt vagy játékost és felajánlják neki az összeget, aztán ha az illető nem hajlandó kötélnek állni, mennek tovább és próbálkoznak másnál. "Ez nagyon gyakran megesik és nagyon merész húzás" - tette hozzá.

A FIFA szerint az alábbiakat érdemes tudni a fogadási csalásokról
- Korábban gyanúba keveredett csapatok kiváló célpontok
- A csoportmeccsek utolsó körében a tét nélkül játszó csapatok kiemelt kockázatot jelentenek
- A felkészülési, barátságos mérkőzések veszélyesek
- A csalók leggyakrabban a gólok számával ügyeskednek

Ahogy arról a cikk elején is szó volt, a nyári világbajnokságon ugyan nem lehet kizárni a bundázás lehetőségét, ám az esemény volumene miatt meglehetősen kicsi rá az esély, hogy megtörténjen. Chris Eaton, Mutschke elődje szerint a vb "nagysága" kellőképpen riasztó lesz a fogadási csalással foglalkozó csoportok számára. "A kisebb európai bajnokságokban vagy a nemzetközi barátságos meccseken könnyebb dolguk van, hiszen a világbajnokság túl nagy esemény, túl sok figyelmet kap. Mindazonáltal a vb-meccseire hatalmas összegekben érkeznek majd be a fogadások, ami nehezebbé teszi  a mi munkánkat." Eaton szerint Ázsiában akár meccsenként 1 milliárd dollár is beérkezhet az irodákhoz, az óriási forgalom pedig értelemszerűen lehetőséget ad a csalóknak is a trükközésre, hiszen nehezebb kiszűrni egy-egy gyanús tétet. Angliában ugyanakkor szabályozottabb a fogadói piac, így ott nehezebb véghezvinni ezeket a dolgokat, nem véletlen, hogy elsősorban az ázsiai kontinensen üti fel a fejét a probléma.

A szerdán lejátszott Skócia - Nigéria barátságos mérkőzés előtt gyanús pénzmozgásokat észlelt a monitoring-rendszer, ami miatt több vezető fogadóiroda is befagyasztotta a találkozóra való fogadásokat. Arról nem szóltak a hírek, hogy pontosan milyen eredményt vagy opciót játszottak meg a lehetséges elkövetők, mindenesetre a találkozó eredménye úgy lett 2-2, hogy a nigériaiak kapusa a rendes játékidő lelelte után kapitális hibát vétett. Volt olyan angol fogadóiroda, ahol a 3,5 gól feletti eredmény közel hatszoros pénzt fizetett.

A világbajnokságon szereplő labdarúgók többsége ma már meglehetősen jó anyagi körülmények között él, a futballisták keresete bőven meghaladja az átlagfizetéseket, ezzel egyetemben pedig szűkül a bundaszervezők mozgástere is, hiszen a megkörnyékezett személyeknek mérlegelniük kell, hogy a felkínált összeg megéri a kockázatot, hogy tönkretegyék a karrierjüket. A világbajnokság valamennyi mérkőzését árgus szemekkel pásztázza majd a FIFA EWS-rendszere, a lehetséges biztonsági intézkedések megtörténtek. Kíváncsian várjuk, mi történik - ha történik egyáltalán valami piszkos dolog a világbajnokságon.


A brazíliai világbajnokság június 12-én, a Brazília - Horvátország találkozóval veszi kezdetét. A bukmékerek szerint a torna legnagyobb esélyese a házigazda brazil válogatott, amelyet Argentína és Németország követ. A címvédő spanyol válogatott "csak" a negyedik, míg a selejtező során imponáló játékot produkáló Belgium az ötödik abet365 rangsorában.

A bet365 oddsai a vb-győztesre
Brazília 3.75
Argentína 5.50
Németország 7.00
Spanyolország 7.00
Belgium 19.00
[1444382] 2014-06-12 22:00:00 Brazília - Horvátországx
[1444382] 2014-06-12 22:00:00 Brazília - Horvátországx;
megosztom