Sportfogadás-suli

Fogadnál a vb-re, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Segítünk!

  • th3PR0j3ct0r
megosztom

A sportfogadás-suli következő részében visszakanyarodunk az alapokhoz, és olyan dolgokban nyújtunk útmutatót, mint a regisztráció, a befizetés végrehajtása, a fogadások kiválasztása és elhelyezése, de megismerkedünk a legalapvetőbb fogadási lehetőségekkel is.

Nem tudod hogyan kezdj el fogadni az interneten? Segítünk!

1. Regisztráció

A regisztráció folyamatát két különböző irodában szemléltetjük. Az első a Pinnacle lesz, amely nem elérhető magyar nyelven, ráadásul amerikai típusú iroda, ami sokak számára idegen lehet. A második irodának egy hagyományos, sokak által ismert, magyar nyelven is elérhető bukmékert, a bet365-öt választottuk.

A számla létrehozásához a főoldalon az "Open an account", illetve a "Regisztráció" gombra kell kattintanunk.

FONTOS: A számla létrehozásánál jól gondoljuk meg, hogy milyen pénznemben nyitjuk azt. Alapelv, hogy az általunk használt fizetőeszköz és a fogadóirodánál létrehozott számla pénzneme egyezzen, így ugyanis nem veszítünk az átváltáson. Néhány esetben érdemes azt is megnézni, hogy az adott iroda milyen pénznemben mennyi bónuszt kínál, akadhatnak ugyanis nagy eltérések, így ha csak bónuszra hajtunk, kifizetődőbb lehet más pénznemben számlát nyitni.

Nagy általánosságban elmondható, hogy minden fogadóirodánál ugyanazokat az adatokat kell megadni. Magyar nyelven minden magától értetődő módon történik, a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező. Figyeljünk arra, hogy minden adatot a valóságnak megfelelően adjunk meg, persze lesznek olyan irodák is, ahol csak angol karaktereket (vagyis ékezet nélküli betűket) adhatunk meg, ettől viszont nem kell megijedni, baj nem lehet belőle. A regisztrációs forma kitöltése során persze akadhatnak eltérések iroda és iroda között. Néhány helyen (ahogyan a bet365-nél is) meg kell adnunk egy biztonsági számot vagy egy biztonsági kérdést - válasszal egybekötve -, ezt mindenképpen érdemes megjegyezni, ugyanis amikor az ügyfélszolgálattal kapcsolatba lépünk, legtöbbször ott fog szerepelni ez az adat azok között, amelyek segítségével beazonosítanak minket.

Egy angol nyelvű iroda esetében már akadhat problémánk, amennyiben ugyanis nem, vagy csak kicsit ismerjük a nyelvet, könnyen elbizonytalanodhatunk. Az ilyen esetek elkerülése végett álljon itt egy táblázat, amiben összefoglaljuk a regisztrációnál előforduló kifejezéseket.

Regisztrációnál használatos kifejezések
First name Keresztnév
Last name Vezetéknév
Date of birth Születési dátum
Email e-mail cím
Phone number Telefonszám
Mobile number Telefonszám - mobil
Country Ország
City Város
State/region Állam/régió/megye/stb.
Postcode Irányítószám
ZIP code Irányítószám
Address/Address line 1,2 stb. Cím, ez Magyarország esetében utcát és házszámot jelent.
Username Felhasználónév
Password Jelszó
Confirm password Jelszó megerősítése/Jelszó újra
Currency Számla pénzneme
Security question Titkos kérdés
Security answer Titkos válasz
Preferred language Preferált nyelv
Address/Address line 1,2 stb. Cím, ez Magyarország esetében utcát és házszámot jelent.

Előfordulhat az is, hogy a regisztrációs folyamat során nem kell megadni felhasználónevet. Ebben az esetben nem mi rontottunk el valamit, hanem az iroda osztja ki azokat (amerikai irodák esetében szinte kivétel nélkül így van), és e-mailben kapjuk meg.

Mielőtt még rákattintanánk az "Open Account" vagy a "Regisztráció" gombra, fussuk át a megadott adatokat, és ellenőrizzük, hogy azok helyesek-e!

2. Befizetés

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbb játékos ettől tart a legjobban. Erre azonban nincs ok, bankkártyáink és más fizetőeszközeink adatait az irodák bizalmasan kezelik, a be- és kifizetések pedig titkosított csatornákon keresztül történnek.

Ha már létrehoztuk a számlánkat, a belépést követően kattintsunk a "Befizetés" vagy a "Deposit" gombra. Itt mindössze annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk az általunk kedvelt fizetőeszközt, megadjuk annak adatait, majd rákattinthatunk a "Befizetés" vagy a "Deposit" gombra.

3. Fogadás elhelyezése

A feladat a Pinnacle és abet365 esetében is ugyanaz az első körben, válasszuk ki a sportágat és a ligát, amire fogadni szeretnénk!

Innentől érdemes külön vizsgálni a két iroda működését. Tételezzük fel, hogy a világbajnokság nyitómérkőzésén a brazilokra szeretnénk fogadni 100 pénzegységgel a Pinnacle-nél. Az általunk feltenni kívánt tétet a választás melletti téglalapba kell beírni, majd a fenti "Submit Bets" gombra kattintani.

Ha ezzel végeztünk, a következő lapon ellenőrizhetjük a fogadásunkat. Legfelül az általunk választott mérkőzés adait láthatjuk, illetve a tippünket. A "Risking" jelenti azt az összeget, amennyit kockáztatunk, vagyis ez lesz a tétünk, a "to Win" után pedig azt az összeget látjuk, amit profitként könyvelhetünk el, ha nyertes a fogadásunk.

Ha kombinált fogadásokat szeretnénk elhelyezni, akkor válasszunk inkább egy hagyományos irodát, olyat mint a bet365.

Ebben az esetben egyébként egy teljesen más képet láthatunk majd, olyan lesz ez, mint egy interaktív tétlap. Ha a vb-re szeretnénk fogadni, kiválasztjuk a bal oldalon a "Világbajnokság" menüt, majd láthatóvá válnak a mérkőzések, illetve a háromesélyes fogadások oddsai. Amennyiben más fogadási opciót keresünk, akkor a sor végén lévő számra kell kattintanunk, így láthatóvá válik az összes lehetőség.

Ha rákattintunk az oddsokra, a választásaink automatikusan hozzáadódnak a szelvényhez, amit a jobb oldalon láthatunk. Ha szóló fogadást szeretnénk kötni, akkor nincs más dolgunk, mint a szelvényen az adott választás alatt található "Tét" mezőbe beírni az általunk kockáztatni kívánt összeget. Ha kombinált fogadást szeretnénk kötni, akkor kattintsunk a "Kombinált fogadások" gombra! Itt újabb különböző lehetőségeket láthatunk majd, nekünk pedig azt kell kiválasztanunk, ahányas kötésben meg szeretnénk játszani a tippjeinket.

Az egyszeri fogadás az alábbi képen lényegében három szóló fogadást eredményez, a 2-es gyűjtő szintén három fogadást, de itt már kettes kötésben. A klasszikus kombi fogadást, azaz az accumulatort mindig az a lehetőség jelöli, amely alatt látható az összesített odds (egyszerűbben: ha három választásunk van a szelvényen, akkor 3-as gyűjtő). Miután ezzel végeztünk, rákattinthatunk a "Fogadás" gombra!

4. Alapvető fogadási lehetőségek

Azok a fogadók, akik rendszeresen játszanak internetes irodáknál, egyrészt valószínűleg már nem olvassák ezt a cikket, másrészt pedig ismerik az összes fogadási lehetőséget. Azoknak azonban, akik még csak most ismerkednek az internetes sportfogadás alapjaival, először azt ajánljuk, hogy csak a legalapvetőbb fogadási lehetőségeket használják addig, amíg elegendő rutint nem szereznek, illetve amíg nem ismerik ki magukat 100%-ig az adott irodánál.

A Pinnacle esetében ilyen szempontból könnyű dolgunk van. Ha ugyanis kiválasztottuk az általunk kedvelt sportágat és ligát, gyakorlatilag csak három fogadási lehetőségünk lesz, ezek azonban éppen a legalapvetőbbek.

A "Moneyline" opció foci esetében a hagyományos háromesélyes, azaz 1x2 fogadásnak felel meg, ebben az esetben azt kell eltalálnunk, hogy mi lesz a mérkőzés végeredménye (hazai győzelem, vendég győzelem, döntetlen).

A "Handicap" opció hendikepes fogadást jelent, itt azonban már mozgathatjuk a határokat. Ennél a fogadásnál lényegében képzeletbeli gólelőnyt/hátrányt adunk az adott csapatnak, és így próbáljuk megállapítani az eredményt. Mivel a legtöbb irodánál ázsiai hendikepről beszélünk, ezért figyelmetekbe ajánlunk két cikket, ahol az ilyen jellegű fogadási lehetőségeket ismertetjük részletesen (itt és itt).

A "Total" opció magyar megfelelője az alatt/felett, vagy a gólok számra. Ezen fogadások esetében van egy határ, nekünk pedig azt kell tudnunk megállapítani, hogy a mérkőzésen eső összes gólok száma az adott határ (line) felett (over) vagy alatt (under) lesz majd.

megosztom