Sportfogadás-suli

Erre figyelj, ha a Tour de France-ra fogadsz!

megosztom

Július 5-én, szombaton kezdetét veszi a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre érdemes lesz odafigyelni, mielőtt fogadásra adjuk a fejünket a francia háromhetes megmérettetésen.

Chris Froome (sárgában) sok pénzt hozhat a fogadóknak.

A világ legismertebb országúti versenye, a Tour de France lázba hozza azokat a fogadókat is, akik alapvetően nem szoktak pénzt kockáztatni kerékpárra, hiszen a nyár folyamán ez az egyik legnézettebb sportág, így a csapból is ez folyik. No meg persze a bukmékerek is bővebb kínálattal várják a játékosokat, ami szintén nem elhanyagolható tényező. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre mind a rutinos, mind a kezdő fogadóknak érdemes lesz odafigyelniük, mielőtt felteszik tétjüket a francia háromhetes verseny bármely tippjére.

Sokan gondolhatják úgy, hogy - hasonlóan a különféle sportágak nagy világversenyeihez - a Tourra nem kifizetődő fogadni, azonban ez nem igaz. A szezon folyamán a bukmékerek csak a legrangosabb versenyekre adnak kínálatot, tehát nincs akkora differencia az év bármely versenye és a Tour között, mint például fociban, ahol a szerb harmadosztálytól kezdve a legrangosabb bajnokságokon át a vb-re is fogadhatunk, és nyilván az oddsmesterek a kevésbé ismert ligákban hibáznak a legkönnyebben. Bringánál teljesen más dolgok jelentik az értéket egy-egy tippben, ezért jóformán mindegy, hogy a Tourra vagy a szezon más versenyére fogadunk.

Ebben a sportágban a szakaszgyőztesekre általában magas oddsokat kínálnak, hiszen a mezőny több, mint 150 főből áll, és sokan pályáznak az etap sikerekre. Ettől függetlenül nem lehet erre a fogadási típusra legyinteni, érdemes mindig áttanulmányozni, hogy nem rejt-e valamelyik bringás szorzója értéket. Kellő utánajárással, rutinnal és jó megérzéssel, no meg persze szerencsével a szakaszgyőztesekre való fogadásból is profitálhatunk. A legelterjedtebb azonban mégis a H2H-re - egymás ellen - való fogadás. Gyakorlatilag irodától függ, hogy ki-kit állít szembe a másikkal, így ennél a fogadási típusnál különösen ajánlott több bukmékernél is szétnézni.

Akár szakaszgyőztesre, akár H2H-re fogadunk, a következő szempontokat érdemes megvizsgálni. Először is a legfontosabb, hogy kielemezzük az adott szakaszt, hiszen ez dönt el mindent. Egy sík etapon is lehet az utolsó egy kilométer enyhén emelkedős, és ezzel máris sakkozhatunk, hiszen a bukmékerek a sprintereket fogják esélyesnek kihozni, azonban nem mindegyiküknek fekszik az, ha picit is emelkedik út, és úgy kell hajrázniuk. Ha tehát egy sík szakasz következik, akkor is járjunk utána, hogy milyen a befutó, általában a kerékpáros oldalakon elérhető szintrajzoknál egy utolsó néhány kilométeres részletes útvonal rajz is található, illetve a Tour de France hivatalos oldalán is fellelhetőek ezek. Léteznek dombos és hegyi szakaszok is, illetve időfutam, mindegyiknek megvan a maga specialistája. Kiemelten fontos tehát, hogy ismerjük az útvonalat, és érdemes azt is mérlegelni, hogy az adott szakaszon egyáltalán érdemes-e fogadnunk? Ha nagy esőt jósolnak, vagy különösen rizikós kanyarok várnak a karavánra a szakasz utolsó 10 kilométerén, és nem akarunk kockáztatni, akkor jobb inkább azon a napon nem fogadni, hiszen ha bukik a versenyzőnk, és emiatt szed össze hátrányt, akkor a bukmékerek nem fizetik vissza a tétet.

Ha kielemeztük az útvonalat, akkor jöhet a tipp kiválasztása, aminél többi tényezőket kell megvizsgálnunk. Ahogyan a legtöbb sportágban, úgy kerékpárban is az egyik legfontosabb a formaidőzítés. A Tour két legfontosabb felvezető versenye a Critérium du Dauphiné és a Svájci körverseny volt, melyeket június elején-közepén rendeztek. Akik még ezeken sem szerepeltek jól, azokra a Tour elején semmiféleképp sem éri meg fogadni, illetve a hosszútávú fogadásoknál is jobb kihagyni őket.

Mivel rengeteg H2H fogadást kínálnak, ezért főleg sprint befutóknál érdemes megvizsgálni, hogy az adott versenyzők a csapatukban hol állnak a rangsorban, hiszen minden csapatban van egy hierarchia. Ha egy bukás, sérülés vagy bármi miatt kidőlt az első számú sprinter, akkor a csapat az utána következő második vagy harmadik számú bringásnak ad lehetőséget. A bukmékerek sok esetben rosszul gondolkoznak, és az általuk összerakott versenyzők közül az egyik nem is fog sprintelni, kvázi könnyű pénzhez juthatunk. Nem könnyű eldönteni, hogy melyik versenyző sprintelhet, ezért érdemes böngészni a csapatok hivatalos honlapját, illetve Twitter- vagy Facebook-oldalát, hiszen egy sztársprinter kidőléséről szinte biztosan lesz hír, és akár azt is megemlíthetik, hogy ki veszi át a helyét. Ha a második és harmadik számú sprinter - akik valójában felvezető emberek - közel azonos képességűek, akkor például előnyt élvezhet kettejük közül az, aki hazai vidéken teker. Ilyen esetben valószínűleg a csapat neki fog bizalmat szavazni, tehát vizsgáljuk meg azt is, hogy a befutó melyik településen lesz, és van-e hozzá bármilyen kötődése hozzá valamelyik sprinternek.

Vincenzo Nibali a világ egyik legjobbjának számít lejtmenetben.

Kevés szó esett eddig a hegyi menőkről, akik között az összetett sorsa is eldől majd. Náluk az első komoly emelkedőtől kezdve árgus szemmel kell figyelni, hogy milyen formát mutatnak. Ha hegyi szakaszon fogadunk H2H-re, akkor érdemes megvizsgálni, hogy az adott versenyzők közül ki az, akit az esélyesek elengedhetnek, hiszen sokszor előfordul, hogy egy-egy nagyobb név, egy-egy kiváló hegyi menő elszáll az elején, akár bukás, vagy egy balszerencsés eset miatt, és innentől kezdve csak a szakaszgyőzelemre lehet esélye. Ha nem messze a céltól - utolsó 30-40 kilométeren belül - van veszélyes lejtmenet, akkor azzal is számolnunk kell, hiszen vannak olyan hegyi menők, akik bátran engedik lefelé is, és előnyt szerezhetnek a riválisokkal szemben.

Elsőre bonyolultnak tűnhet kerékpárra fogadni, hiszen sok mindent figyelembe kell venni a tipp kiválasztásánál, de ha az embernek rutinja van benne, akkor egyáltalán nem olyan időigényes, mint amilyennek látszik. A szakaszokat követni kell napról napra, folyamatosan informálódni a külföldi szakportálokon, a csapatok hivatalos oldalán, és a különféle közösségi oldalakon. Innen lehet olyan infókat szerezni, amivel keresztbe húzhatjuk a bukmékerek számításait, illetve ismerni kell a versenyzőket, és ha jól gondolkozunk, akkor szép profitra tehetünk szert.

A hatharom.com végig figyelemmel fogja követni a versenyt, és aProtipp-rendszerünkben minden Tour de France-ra vonatkozó tippünk megtalálható lesz! Ha valaki inkább csak élvezni szeretné a versenyt, és a "piszkos" munkát meghagyja a tippmestereinknek, akkor bátran ajánljuk figyelmébe a Protipp-rendszerünkben elérhető tippeket, hiszen a hatharom.com-on éppen egy éve jelent meg a kerékpár sportág a kínálatban, és eddig profitot könyvelhettünk el!

Kerékpár Protipp statisztikánk
Profit ROI Tippek száma Átlag Odds Találati arány
+26.26 +14.19% 35 2.07 60%

Az Eurosport az összes szakaszt élőben fogja közvetíteni, így a több órás adások során rengeteg hasznos információra tehetünk szert, már csak ezért is érdemes az etapokat követni. Az Eurosport két kerékpáros kommentátora, Székely Dávid és Bodnár Gergő készséggel mesélt a hatharom.com-nak arról, hogy ők miként látják az esélyeket, mire fogadnának.

A Tour de France-ra szinte minden irodában fogadhatunk, a legjobb kínálatot a bet365-nél és az Unibet-nél találjuk, ahol a klasszikus fogadási típusok mellett akár arra is fogadhatunk, hogy az adott bringás nyer-e szakaszt a verseny folyamán. Szintén érdemes a Pinnacle-nél is pénzt tartani, hiszen sokszor extra magas oddsokat kínálnak.

Kerékpár-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
megosztom