Sportfogadás Suli

Hogyan érdemes fogadni az NFL-re?

megosztom

Az NFL előszezonja már javában tart, így itt az ideje, hogy áttekintsük, milyen opcióink vannak, ha fogadni szeretnénk a tojáslabda világában.

1/2  - Hendikep - Under/Over

Ezek a legalapvetőbb, szinte minden sportnál meglévő fogadási lehetőségek. Fogadhatunk egy adott mérkőzés győztesére (ez a moneyline), illetve arra is, hogy a fogadóiroda által megállapított hendikep beleszámolásával melyik csapat kerül ki győztesen. Ebben az esetben az esélytelenebb csapat kap valamennyi fiktív előnyt a fogadóirodánál, és ha például 7 pontos előnyről indulnak, de csak 6-tal kapnak ki, akkor a fogadóirodáknál ők nyertek. Az under/over is hasonlóan egyszerű, itt egy, a fogadóiroda által meghatározott ponthatárra fogadhatunk, ami a két csapat a mérkőzésen szerzett pontjainak összértéke. Amennyiben a két csapat együttesen sem éri el ezt a számot, úgy a fogadásunk under, amennyiben meghaladja azt, akkor over.

Mikor kapjuk vissza a pénzünket egyszeres szorzóval?

A legtöbb fogadóirodánál az az alapértelmezett eset, hogy beleszámít a hosszabbítás is a fogadásokba, ezért sem kínál sok iroda döntetlen opciót. Amennyiben mégis remivel ér véget egy alapszakasz-mérkőzés, úgy a moneyline-okra feltett fogadás összegét visszakapjuk. 1990 óta mindössze hat olyan mérkőzés volt, ahol 5x15 perc után is egálra álltak a csapatok, és az egyik ilyen döntetlen után híresült el az a tény, hogy még a játékosok egy része sem tudta, hogy lehet döntetlent játszani az NFL-ben. Elég nehéz egyébként eltalálni ezeket a meccseket, és nem is túl gyakoriak, a tavalyi esztendőben például 16-szor állt ikszre a meccs rendes játékidőben, így még a fordulónkénti 1-es átlag sem jött ki.

Donovan McNabb vakarta is a fejét, hogy most miért is van vége a meccsnek - fotó: Nfl.com

Szintén visszakapjuk a feltett pénzünket, ha az iroda, ahol fogadtunk, egész egységre lövi be a hendikepet, illetve az under/overt és a végeredmény éppen telibe találja a határt. Tehát ha például az Indianapolis Colts - New England Patriots meccsen a Patriots -3-as hendikepjével indul a találkozó, és mondjuk 51-es az under/over határ, akkor abban az esetben ha mondjuk 27-24-re nyer a New England, mind a hendikepre, mind az under/overre feltett fogadásaink tétjét visszaadja a fogadóiroda.

Alternatív határok

Előfordulhat, hogy nekünk nem tetszik a fogadóiroda által kínált határ egy mérkőzésre. Például gyakori eset, hogy az esélyesebb csapatra 3.5-ös vagy 7.5-ös hendikepet kínálnak, ami azért veszélyes, mert az előző esetben nem elég egy mezőnygólnyi, utóbbi esetben pedig egy touchdownnyi különbség. Ekkor megtehetjük azt a legtöbb irodánál, hogy alternatív hendikepet választunk ki, azaz mi a -3.5-ös hendikep helyett -2.5-öset választunk, hogy beleférjen az is, ha csak egy mezőnygóllal nyer a csapatunk. Ez természetesen oddsvesztéssel jár, átlagosan 5-6 századnyi oddsveszteség fél pont megvásárlása, de ez az olyan fontosabb határok esetében, mint a 3.5 vagy a 7.5, akár több tizeddel is csökkenhet a szorzó. Ha esetleg rizikózni szeretnénk, akkor is érdemes eltolni a hc-t. Gondolhatjuk úgy is, hogy a hendikep ugyan -5.5 a csapatra, amelynek győzelmét érezzük, mégis bízunk benne, hogy legalább 10 ponttal nyernek, és feltoljuk a hendikepet -9.5-re. Így természetesen magasabb oddsot kapunk, mint az eredeti volt.

A hendikephez hasonlóan ugyanígy trükközhetünk az összpontszámnál is, itt is vásárolhatunk fél vagy egész pontokat is.

Speciális fogadások

A legtöbb sportfogadó nem áll meg ott, hogy a mérkőzés kimenetelére vagy az összpontszámra fogad, szeretik még izgalmasabbá tenni a meccsnézést egy-egy speciális tippel. Felsorsolni is nehéz, mennyi mindenre kínálnak manapság oddsot, az NFL-döntő (Super Bowl) alkalmával például fogadhatunk arra, hogy hány másodpercig tart majd az amerikai himnusz, hány játékos sírja el magát, hányszor mutatnak valakit a lelátón és hasonló őrültségek. Egy átlagos alapszakasz-találkozó esetén is vannak érdekességek persze. A fogadók nagy kedvence például a játékos speciális fogadások, ennél a típusnál arra lehet tippelni, hogy egy irányító hány yardot passzol, egy futó mennyit fut és egy elkapónak hány elkapott yardja lesz a meccs végére. Ezeknél a fogadásoknál nagyon sok statisztikát érdemes figyelembe venni, de ezekről cikkünkben részletesen is szólunk. Szintén a specialitásokhoz tartozik, hogy lesz-e egy meccsen 1.5 yardnál rövidebb touchdown, hány mezőnygólt láthatunk a meccsen, vagy ki szerzi az első pontot.

A rúgók alulértékelt játékosok ugyan, de sokszor rajtuk múlik, hogy győzelem vagy vereség lesz-e - Fotó: cbssport.com

Milyen statisztikákat érdemes nézni, mielőtt fogadunk egy meccsre?

Ha már tisztában vagyunk azzal, mire tudunk fogadni, el kell döntenünk, hogy mi alapján tesszük ezt. Bevett fogadói szokás, hogy az ember először felméri a körülményeket, utánajár a dolgoknak, felírja magának egy cetlire, hogy a beszerzett információk alapján milyen oddsokat adna egy-egy fogadási eseményre, majd összehasonlítja azokat a valós szorzókkal.

Nagyon sok mérkőzést befolyásol például az időjárás. Vannak olyan stadionok, ahol november környékén már irgalmatlan körülmények vannak, ilyenek az északi városok, mint például Minneapolis vagy Green Bay. De hogyan is van hatással az időjárás a játékra? Nagyon egyszerű: ha rossz idő van, kevés a passzjáték, sokat futnak a csapatok, míg napos, száraz időben bátrabban engedik el a labdát az irányítók. Az ilyen esős, havas meccseken születnek aztán a legpontszegényebb, legérdekesebb, többnyire csak mezőnygólokkal tarkított eredmények, ahol az underek dominálnak. Kivéve olyan szélsőséges esetben, mint az alábbi videón látható (itt 34-20-ra nyert a Philadelphia Eagles a Detroit Lions ellen).

Érdemes tehát figyelemmel kísérni azt, hogy melyik városban milyen idő lesz. Másik érdekes faktor, hogy mely csapatoknak van fedett, illetve fedetlen stadionjuk. Ez meglepő módon főleg azoknak a csapatoknak hátrány, amelyek dómban játszanak, ugyanis amíg egy mostoha időjárási körülmények között edzett elit irányítónak nem okoz gondot, ha fedett csarnokban játszik (itt ugyanis a passzjáték is könnyebben megy), addig egy jó körülményekhez szokott csapat játékosai nehezebben tudják kezelni az esős, havas környezetet. Jelenleg az Atlanta Falcons, a New Orleans Saints, a St. Louis Rams és a Detroit Lions stadionja fedett, de a Dallas Cowboys, a Houston Texans, az Arizona Cardinals és az Indianapolis Colts otthonának teteje is behúzható rossz idő esetén. Az egyik legeklatánsabb példa Matt Ryan, az Atlanta Falcons irányítójának hazai és idegenbeli mutatói közti különbség.

Matt Ryan (Atlanta Falcons) statisztikái a 2013/14-es szezonban otthon és idegenben
  Passzkísérletek Sikeres passzok Százalék Touchdown Interception QB-rating
Otthon 321 233 72,6% 13 3 102.6
Idegenben 330 206 62,4% 13 14 77.0

Mint minden sportban, az amerikai futballban is egy-egy sérülés átírhatja egy teljes mérkőzés vagy akár egy szezont esélyeit. Sőt, ez talán itt még inkább jelen van, mint az európai labdarúgásban, hiszen amíg ott nehezen találni igazán pótolhatatlan játékost, addig az amerikai fociban egy kezdő irányító és egy csere között ég és föld a különbség. Természetesen a csapatok igyekeznek minél több információt eltitkolni egymás elől, így gyakran csak a nevezéskor derül ki, hogy egy játékos játszhat-e vagy sem. Az NFL különböző megnevezéseket használ a sérültek státuszainál, amit érdemes alapul venni, de vakon azért nem szabad megbízni bennük.

A Liga által használt státuszok magyarázata
Inactive - A játékos hivatalosan is inaktív a következő meccsre, biztosan nem fog játszani.
Out - Szinte biztosan nem fog játszani.
Doubtful - Körülbelül 25% az esélye mindössze, hogy játszik.
Questionable - Körülbelül 50% az esélye, hogy játszik.
Probable - Minden bizonnyal játszani fog a következő mérkőzésen.

A questionable-re tett játékosokat már érdemes úgy kezelni, mint akik játszani fognak. De legyünk mindig naprakészek, figyeljük a csapatok oldalait, illetve a sérültlistákat.

Ha pedig játékosteljesítményekre akarunk fogadásokat kötni, nem árt szintén a statisztikákat bújni. Sokat számíthat, hogy egy csapat milyen hatékonysággal védekezik bizonyos játéktípusok ellen. Vannak együttesek, amelyek a passz ellen védekeznek jobban, míg mások a futójátékot nem engedik az ellenfeleknek. Ezeknél az adatoknál nem ritkán másfél-kétszeres differenciákat is tapasztalhatunk, ez pedig a játékosokra kínált határt is befolyásolja. Például egy elitfutó (mondjuk Adrian Peterson esetében) is más határt fogunk tapasztalni egy Arizona Cardinals (84.4 futott yardot engedtek meccsenként) és egy Chicago Bears ellen (161.4 yard ugyanez az adat). Szintén vannak olyan csapatok, amelyek mondjuk a tight endek ellen védekeznek gyengén, illetve olyan támadó alakulatok, amelyek mondjuk egy 3-4-es vagy 4-3-as védekezés ellen kevésbé hatékonyak.

Adrian Peterson (28) a liga legjobb futói közé tartozik, a fogadóirodák nem ritkán 110-120 yardra saccolják a teljesítményét - Fotó: cbssport.com

Egy másik, az amerikaiak által kedvelt statisztikai adat az úgynevezett Against The Spread mutató, ami azt mutatja meg, hogy az adott héten a csapat az eredeti hendikephez képest milyen eredményeket szokott elérni. Tehát ha például a csapatra azon a héten egy könnyebb mérkőzés vár, és mondjuk -13.5-ös a hendikep, de azt a meccset csak 10 ponttal nyeri meg, akkor az ATS-mutatóban a vereség oszlopba kerül egy rovátka, hiába aratott győzelmet a csapat. Viszont ha mondjuk esélytelenebbként +6-os határ van rájuk, de csak 3-mal kapnak ki, akkor pont fordítva, ATS-hez plusz egy kerül, annak ellenére hogy a csapat ugye vereséget szenved.

Sokszor egy fogadás kielemzése órákig is eltarthat, amit aztán egy sérülés, egy rossz passz vagy egy elhibázott szerelési kísérlet romba is dönt azonnal, de esélyeinket jelentősen növelhetjük azzal, ha mindent aprólékosan körüljárunk.

Longterm-fogadások

A különböző fogadóirodák hatalmas piacot kínálnak a hosszútávú fogadásokra is. A legnépszerűbb természetesen a legegyszerűbb kérdés: ki nyeri a következő szezont? Erre folyamatosan fogadhatunk, év közben is, gyakorlatilag már az előző szezon végétől. Ahogy a Super Bowl győztesére, úgy a két konferencia, illetve nyolc divízió legjobbjaira is leadhatjuk tippünket.

Oddsok a   fogadóirodánál az NFL 2014/15-ös szezonjának végső győztesére
Csapat Odds
Seattle Seahawks (címvédő) 6.50
Denver Broncos 7.50
San Francisco 49ers 7.50
New England Patriots 9.00
Green Bay Packers 13.00

Szintén igen népszerű az egy-egy csapat teljesítményére való fogadás. Az irodák mindig megállapítanak egy határ arra, hogy hány győzelmet várnak a csapattól, és mi ehhez mérten fogadhatunk rájuk. A legerősebbnek vélt csapatoknál 11-12 győzelmet saccolnak, a leggyengébbeknél pedig 4-5 sikert várnak a 16 meccses alapszakaszban.

De nem csak a csapatok, a játékosok teljesítményét is megjósolhatjuk. Ki lesz az alapszakasz legjobb játékosa, ki lesz a legjobb újonc, kié lesz a legtöbb passzolt, futott, elkapott yard? Ezeket természetesen viszonylag nehéz előre megtippelni, így magasabb szorzóval is kecsegtetnek az ilyen típusú fogadások.

Mire érdemes figyelni a longterm-fogadásoknál?

Itt főleg a győzelmek számánál érdemes böngészni a statisztikákat. A következő szezon beosztása nagyon hamar elkészül, így minimum fél évvel az idény kezdete előtt elkezdhetjük felmérni az erőviszonyokat. Mivel a csapatok nem mindig ugyanazokkal az ellenfelekkel játszanak, változó, hogy melyik együttes milyen nehéz sorsolást kap, amit az ellenfelek előző szezonbeli győzelmi mutatói határoznak meg.

Richard Shermanék tavaly bajnoki címnek örülhettek, és idén is ők a favoritok - Fotó: cbssport.com

Ha a végső győztesre szeretnénk fogadni, akkor nem árt tudni, hogy 2005 óta nem volt címvédés az NFL-ben.

 A legnehezebb, illetve legkönnyebb sorsolások a 2014/15-ös szezonra
Erősség Csapat Az ellenfelek győzelmi mutatói
1. Oakland Raiders .578
2. Denver Broncos .570
3. St. Louis Rams .564
...    
30. Houston Texans .441
31. Tennessee Titans .438
32. Indianapolis Colts .430

Nagyon hasonlóan érdemes hozzáállni itt is a fogadásokhoz, mint egy meccsnél. Alaposan elemezni kell, hogy egy csapattól milyen teljesítményt vár az ember, akár fordulónként levezetni, hogy milyen eredménnyel zárulnak a meccsek, és ehhez mérten belőni azokat a fogadásokat, amiket kedvezőnek vélünk. Ha előre tudjuk a határokat, az mindenképpen befolyásolja döntésünket.

Ne feledjük, a fogadóirodák mindig okosabbak, mindig többet tudnak nálunk, de ők is hibázhatnak, ezeket pedig érdemes kellő mennyiségű és naprakész információk begyűjtése után kihasználni.


Az NFL 49. szezonja magyar idő szerint szeptember 5-én, hajnali fél 3-kor a címvédő Seattle Seahawks és a Green Bay Packers összecsapásával kezdődik. A szezon megkoronázásnak számító Super Bowlra február 8-án kerül sor Arizonában.

NFL 2014/2015 - Alapszakasz, 1. forduló
2014. 09. 05
Seattle Seahawks–Green Bay Packers
2014. 09. 07
Atlanta Falcons–New Orleans Saints
Chicago Bears–Buffalo Bills
Kansas City Chiefs–Tennessee Titans
St. Louis Rams–Minnesota Vikings
Miami Dolphins–New England Patriots
New York Jets–Oakland Raiders
Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
Houston Texans–Washington Redskins
Dallas Cowboys–San Francisco 49ers
Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2014. 09. 08
Denver Broncos–Indianapolis Colts
2014. 09. 09
Detroit Lions–New York Giants
Arizona Cardinals–San Diego Chargers
megosztom