NFL

Ki nyeri a ligát? Mire mernénk a fejünket is rátenni?

megosztom

Péntek hajnalban megkezdődik az NFL idei alapszakasza, ez alkalomból a hatharom.com megvizsgálta az irodák hosszútávú fogadásokra vonatkozó ajánlatait. Vajon mire érdemes lekötni a pénzünket?

Mit érdemes megvizsgálni a longterm (hosszútávú) fogadásoknál?

A különböző fogadástípusoknál mást és mást érdemes górcső alá venni. Ha egy csoportra akarunk fogadni (ezt fogjuk látni a "tutik tutija" tippnél), akkor a sorsolásban olyannyira nagy különbségek nincsenek. Minden csapat sorsolása úgy áll össze, hogy hatszor játszik a saját csoportjában lévő ellenfelekkel, négyszer egy másik divízió csapatai ellen a saját főcsoportjából, négyszer egy másik divízió csapatai ellen a másik főcsoportból, kétszer pedig azon két csapat ellen, akik az előző szezonban velük azonos helyen végeztek, és egyébként nem lenne meccs ellenük. Igen, ez így kicsit bonyolultan hangzik, de a lényeg: amennyiben egy csoport győztesére fogadunk, nem annyira kell foglalkoznunk a sorsolás nehézségével, mert igen hasonló ellenfelekkel játszanak a csapatok.

Ahogyan azt az NFL-fogadásokat taglaló sportfogadó-sulis cikkünkben is tanácsoltuk, a longterm-fogadásokat mindig előzze meg teljes körű, aprólékos elemzés úgy, hogy nem ismerjük a szorzókat. Ha felmértük minden csapat erősségeit és gyengeségeit, vegyünk szépen egy papírlapot, és ne sajnáljuk az időt, hogy minden találkozót számszerűleg megtippelünk. Az így kijött eredmények alapján már sokkal határozottabb tippeket köthetünk, ahol nem befolyásol minket igazán az odds vagy a határ. Ha például kijött, hogy a Jacksonville Jaguars elemzésünk szerint a szezonban 12 győzelmet fog szerezni, akkor bátran tegyük meg a fogadóirodák által kínált 4.5-ös határ overét. Ez csak példa volt természetesen, a Jags akkor sem fog 12 győzelemmel zárni, ha az összes többi ellenfél "óvodásokkal" áll ki.

Több más fogadóiroda mellett az    -nél is szerepel a kínálatban, hogy egyes csapatok a rájátszásba jutnak-e. Itt érdemes kielemezni a nagyobb oddsokat, mert mindig vannak meglepetéscsapatok, amelyek beevickélnek a Wild Card-körbe.

Érdemes továbbá kigondolni, hogy egy fogadás kapcsán milyen alternatív lehetőségeink vannak. Példa! Úgy gondoljuk, hogy a Seattle Seahawks idén megvédi a bajnoki címét, amire az odds 6.50 jelenleg a   -ön. Ekkora ugye a csapat minden mérkőzését megnyeri a rájátszásban. Itt érdemes lehet előre gondolkodni, hogy mégsem azt fogadjuk meg, hogy a Seattle megnyeri a Super Bowlt, hanem inkább azt, hogy csak a saját főcsoportját nyeri meg, ami után még lenne egy mérkőzés, ami a nagydöntő. Ha csak arra fogadunk, hogy megnyerik az NFC főcsoportját (azaz az "elődöntőt"), akkor egy kisebb oddsot kapunk (ez a fent említett irodánál 4.00), viszont sokkal biztonságosabb, mintha már a szezon elején megtesszük a végső győztest. Amennyiben a Seattle NFC-győzelmére fogadunk 4-szeres oddsért, és meg is nyerik azt, utána van még lehetőségünk  meggondolni magunkat, és mégsem fogadni a nagydöntőre. Szintén jobb alternatíva ez az oddsok esetleges változása miatt is. 

Ha például úgy kalkulálunk, hogy a másik főcsoportból egy nagyon erős csapat jut a Super Bowlba, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a Seahawks lesz a mérkőzés esélytelenebbje, emiatt az oddsuk is magasabb lesz. Például a tavalyi nagydöntőnél a Denver Broncosra 2.20 körüli szorzóval is lehetett fogadni, ami az idei évben már egy sokkal jobb befektetés lenne, ha először csak a Seattle NFC-győzelmére fogadnánk.

Számokkal

A variáció: Megfogadjuk a Seattle Super Bowl-győzelmét 10 ezer forinttal, 6.50-szeres oddson. A várható nyereményünk összesen 65 ezer forint.

B variáció: Megfogadjuk a Seattle NFC-győzelmét 10 ezer forinttal 4-szeres oddson, majd miután bejött a fogadás, megfogadjuk a teljes pénzzel (40 ezer forint) a Super Bowlban is a csapat győzelmét a feltételezhető 2.20-es oddson, így pedig 40 ezer x 2.20 = 88 ezer forintunk lesz a végén.

Ez természetesen kockázatosabb, hiszen ha az AFC-ből egy nagyon gyenge csapat jut be, míg a Seattle végigveri a mezőnyt a Nemzeti főcsoportban, akkor akár rosszul is járhatunk az óvatos fogadással. Viszont ha biztosak vagyunk benne, hogy a Seattle oddsa magasabb lesz, mint az ellenfélé, akkor jól járhatunk ezzel.

Lehet, hogy jobban megéri csak a főcsoportgyőzelemre fogadni, mint a végső győztesre? - Fotó: yahoo.com

Most, hogy megismerkedtünk az alapokkal, nézzük, mik azok a fogadások, amikre érdemes pénzt is szánni!

A tutik tutija

Hosszú percekig vakargattuk a kobakunk, hogy vajon mi szülte a fogadóirodáknál az irreálisan magas oddsot az Indianapolis Colts AFC South divíziójának győzelmére. Természetesen bármikor jöhet egy nem várt sérülés, és minden borul, ez egy ilyen liga, ez sajnos benne van. De vegyük az optimális forgatókönyvet, Andrew Luck és a csapat kulcsjátékosai végigbírják a 16 mérkőzéses alapszakaszt. Ebben az esetben ki fogja megállítani a Coltsot? A Ryan Fitzpatrickkel felálló, kulcsjátékosait sokszor sérülés miatt nélkülöző Houston Texans? Vagy a Jacksonville Jaguars-Tennessee Titans duó, amelyek ketten együtt az utóbbi öt évben összesen egy(!) pozitív mérleget tudtak összehozni? Ne vicceljünk...

Tavaly az AFC Easttel egyetemben ez volt a legsimább csoport. A Colts mind a hat csoportmérkőzését megnyerve végzett 11-5-ös mérleggel az élen, a második Tennessee Titans 7-9-cel zárt.

Az Indianapolis Colts eredményei 2013-ban az AFC South csoportban
Párosítás Eredmény
Jacksonville Jaguars-Indianapolis Colts 3-37
Houston Texans-Indianapolis Colts 24-27
Tennesse Titans-Indianapolis Colts 27-30
Indianapolis Colts-Tennessee Titans 22-14
Indianapolis Colts-Houston Texans 25-3
Indianapolis Colts-Jacksonville Jaguars 30-10

A Colts ugyan nem járt igazán jól a sorsolással, ugyanis az első fordulóban Denverbe látogatnak, míg a másodikban a mindig veszélyes Philadelphiát fogadják, de a sorsolásuk az NFL erősorrendje alapján így is a legkönnyebb a négy csapat közül. Ez egyébként - mint azt a fenti bevezetőben leírtuk - nem számít igazán sokat. Ne aggódjunk tehát, ha esetleg vereséggel kezdi a szezont a Colts, sőt, ez még hasznunkra is válhat, ha esetleg éppen emiatt emelkedik majd az odds az első forduló után.

NFL, AFC South
Hathárom-tipp: Indianapolis Colts nyeri a az AFC South divíziót
1.66@bet365
Akkor se verjük a fejünket a falba, ha nem tettük meg időben a fogadást. A Colts vélhetően vereséggel, míg a Texans győzelemmel kezdheti a szezont, aminek hatására a forduló után még jobb szorzót kínálnak majd az irodák.

Óriási meglepetés lenne, ha Andrew Luck nem vezetné divízió-győzelemig a Coltsot - Fotó: fanduel.com

A lutrik lutrija

Az    és a  fogadóiroda is kínál oddsokat arra, hogy vajon egyes csapatok bejutnak-e a rájátszásba. Itt több érdekes szorzót is találunk, ezek közül hármat választottuk ki, amelyek megrakását semmi esetre sem javasoljuk. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ezek a csapatok biztosan bejutnak majd a rájátszásba, csupán a sokszor csábítónak és biztos sikernek tűnő alacsony oddsokat veszélyes megrakni, mert nincs bennük igazán érték.

Carolina Panthers: Kezdjük talán a legérdekesebb szorzóval. Tavaly a liga egyik legjobb védelmeként jutottak be az NFC déli csoportjából a rájátszásba. Idén is megvan a hasonlóan domináns defense, inkább a passzjátékkal lesznek majd gondok a teljes elkapósor kicserélődése miatt. Ettől függetlenül úgy vélem, ha az NFC South csoportját nem is fogják megnyerni, a Chicagóval nagy harcban lesznek a második Wild Card-helyért, emiatt pedig az 1.35-ös odds arra, hogy nem lesz idén rájátszás a kék-feketéknél, nem jó tipp.

Kansas City Chiefs: Meggyengült a Kansas City Chiefs, ez nem is kérdés. Kulcsjátékosok távoztak, aminek eredményeképpen a csoportgyőzelem biztosan elúszott, de a két Wild Card-pozícióra jelenleg reálisan 3-4 csapat pályázik, és éppenséggel ezek között lehet a Chiefs is. A hatharom.com elemzésében ugyan 6-10-es mérleggel kiesést jósoltunk Andy Reidéknek, de ennél egy kicsit jobb teljesítmény már playoffot érhet, így pedig az 1.23-as szorzótól óvakodjunk

Dallas Cowboys: Az NFC East az egyik legkiegyenlítettebb csoport jelenleg a ligában. A négy csapat közül tulajdonképpen bármelyik odaérhet a csoport első helyére, akár egy 8-8-as győzelem/vereség mutatóval is. A Wild Card innen elég valószínűtlen, de 1.27-ért semmiképpen sem tennénk arra, hogy a Cowboys idén is elbénázza a csoportgyőzelmet.

Csapatgyőzelmek/helyezések

Az egyik legnépszerűbb idény előtti fogadási opció, hogy megtippeljük, egy csapatnak hány győzelme lesz a szezonban. Ezek között mi is találtunk olyat, ami felkeltette az érdeklődésünket.

Houston Texans: A legtöbb irodánál 7.5 a határ a győzelmeik számára. Fitzpatrickkal ez igencsak bajos lesz, a játékos ugyanis soha nem nyert még ennyi mérkőzést egy szezonban. Igaz, most van talán a legerősebb csapat mellette, és a csoportjuk sem túl erős, de nem hisszük, hogy jók lehetnének 8-nál több győzelemre.

Ryan Fitzpatrickban mindig lehet bízni - Fotó: torotimes.com

NFL, AFC South
Hathárom-tipp: Houston Texans alapszakaszban szerzett győzelmeinek száma under 8
1.77@Redbet
Amennyiben 8-8-cal végez a Texans az alapszakaszban, a tét visszajár. Megéri még elgondolkozni az  Unibet-nél található, helyezésre vonatkozó fogadásra, arra hogy a Texans a csoport második helyén végez, 2.70 a szorzó.

 

Ryan Fitzpatrick győzelem/vereség adatai 2008. óta
Szezon Csapat Meccsek száma Győzelem/Vereség/Döntetlen
2013 Tennessee Titans 11 4/7
2012 Buffalo Bills 16 6/10
2011 Buffalo Bills 16 6/10
2010 Buffalo Bills 13 4/9
2009 Buffalo Bills 10 5/5
2008 Cincinnati Bengals 12 4/7/1

Indianapolis Colts: A "tutik tutija" szekciónál már leírtuk a tudnivalókat, a csoportban - ha optimisták vagyunk - számolhatunk akár 6-0-val, rosszabb esetben 5-1-gyel is, szóval az over 9.5-hez csak 4-5 meccset kell megnyerni. A különböző előrejelzésekkel foglalkozó oldalak közül egynél sem jósoltak 11 győzelemnél kevesebbet Andrew Luckéknak, és a hatharom.com varázsgömbje is 13 győzelmet mutatott az idei szezonra.

NFL, AFC South
Hathárom-tipp: Indianapolis Colts alapszakaszban aratott győzelmeinek száma 9.5 felett
2.05@Unibet

St. Louis Rams: Az utolsó percekben kiesett kezdő irányító nélkül legalább 8 győzelem a liga legerősebb csoportjában? Teljesen reménytelen. Sam Bradford sérülése után Shaun Hill lépett elő kezdőnek, az a 34 éves irányító, akinek 12 éves pályafutása során van 34 meccs a lábában, tétmeccsen pedig két éve passzkísérlete sem volt.

NFL, NFC West
Hathárom-tipp: St. Louis Rams alapszakaszban aratott győzelmeinek száma 7.5 alatt
1.57@Unibet

 

Egy kis speciális ínyencség

Számtalan finomságra tudunk fogadni a fogadóirodáknál. Tavaly ugyan született döntetlen a (hosszabbítással együtt) 75 percnyi játékidő után is az alapszakaszban, a statisztikák azt mutatják, idén nem fog. 1989 óta hat, 2002 óta pedig négy olyan mérkőzés volt, amelyet nem tudtak eldönteni a csapatok a rendelkezésre álló idő alatt. Jóllehet, az utóbbi két évben volt egy-egy remi, mi azonban úgy véljük, idén nem esik meg ez a "csúfság".

Hogy is szól a döntetlen-szabály? Az alapszakaszban még végezhetnek remire a csapatok, a rájátszásban viszont már el kell dönteniük a feleknek a továbbjutás sorsát, így ott addig játszanak, amíg döntésre nem viszik. A 17 fordulós alapszakasz döntetlen-szabálya jelenleg a következőképpen néz ki. Amelyik csapat nyeri a pénzfeldobást, választhat, hogy támadni vagy védekezni szeretne-e először. A 15 perces ráadás során a legelső támadást vezető csapat mezőnygóllal nem nyerheti meg rögtön a találkozót, csak touchdownnal. Amennyiben az első támadásból nem születik pont, utána már egy mezőnygól is a mérkőzés végét jelenti. Viszont ha az első támadásból mezőnygól születik csak, akkor az ellenfélnek is van lehetősége pontot szerezni. Értelemszerűen, ha nem tudnak szerezni, akkor vége a meccsnek, veszítettek, illetve ha a mezőnygólra touchdownnal válaszolnak, akkor nyertek. Amennyiben viszont csak mezőnygólt szereznek, megy tovább a mérkőzés, és ezután már hirtelen halál van, aki előbb pontot szerez, az nyer. Amennyiben a hosszabbítás 15 perce után is egyenlő az állás, úgy a mérkőzésnek döntetlennel vége, és a felek fél-fél győzelemmel gazdagodnak.

 

NFL
Hathárom-tipp: Nem lesz döntetlen az alapszakaszban
1.36@Unibet

Donovan McNabb idén nézőként sem vakarhatja majd a fejét, hogy mi az a döntetlen - Fotó: nfl.com

Csupán az érdekesség kedvéért: 34-34-szeres szorzóval fogadhatunk a -nél arra, hogy idén fog végezni csapat 16-0-s vagy 0-16-os mérleggel az alapszakaszban. Veretlen csapat legutóbb 2007-ben, nyeretlen pedig egy évvel később volt.

Jónak tűnő speciális tippek a ​-nél
Tipp Odds
Offensive Rookie of the Year: Brandin Cooks 8.00
Arian Foster futja a legtöbb yardot idén a ligában 17.00
A Denver Broncos szerzi a legtöbb pontot idén 1.90
Az Atlanta Falcons nem jut a playoffba 1.50
A New Orleans Saints bejut a playoffba 1.50

De ki nyeri a Super Bowlt?

A legnagyobb és legnehezebb kérdés... Mi a Denver Broncos csapatát favorizáljuk ennél a fogadásnál. Tényleg nagyon együtt van a csapat, a Mile High-on rettenetesen nehéz mérkőzést nyerni a különleges atmoszféra miatt, Peyton Manningék pedig még erősebb lettek, mint voltak, nagyon megszilárdult a védelmük Talibék érkezésével. 

Tehát a 7.00-s szorzó -nál csábító arra, hogy a Vadlovak végső sikerére fogadjunk. Másik érvként "sajnos" az NFC-beharangozóban is említett Legion of Boom-szabályt kell felhozni a Broncos végső sikerére. Ennek a szabálynak ugye az a lényege, hogy a védelmeket sokkal jobban fogják büntetni bármilyen kontaktért, kisebb szabálytalanságért, aminek pont az olyan csapatok lesznek a haszonélvezői, amelyek sokat passzolnak a zsebből és kevésbé használják a futást (mint a Denver). Elszenvedői pedig éppen az olyanok, amelyek bivalyerős védelemmel rendelkeznek, és így nagyobb esélyük lenne megállítani a Denver támadójátékát (mint a tavalyi bajnok Seattle).

NFL, Super Bowl
Hathárom-tipp: Denver Broncos nyeri a Super Bowlt
7.00@Betsson

Tegyük meg tehát tétjeinket időben, mert nem mindenre lesz lehetőség szezon közben fogadni.

A szezon kezdetéig mindössze pár óra van hátra, a nyitó találkozón a regnáló bajnok, Seattle Seahawks fogadja a Green Bay Packerst magyar idő szerint péntek hajnali fél 3-kor. A szezon felvezetéseként az NFC-ben és az AFC-ben egyaránt elemeztük az esélyeket.

megosztom