Sportfogadás Suli

Hogyan befolyásolják az időjárási körülmények fogadásainkat?

megosztom

A szél, az eső, de akár a hőmérséklet is komolyan befolyásolhatja egy-egy mérkőzés kimenetelét. Mi most megvizsgáltuk ezt sportfogadási szempontból is.

Egy sportesemény kapcsán sok mindent lehet befolyásolni. A csapatösszeállítást, a taktikát, a játékstílust, ám ezek a jól átgondolt tervek olykor mit sem érnek, ha jön egy előre nem látható külső körülmény, amely felborít minden stratégiát. A nyílt téri sportoknak megvan az a szépsége, hogy bármikor jöhet egy eső, szélvihar, havazás, és hirtelen mindent megváltoztat. Mi most sportfogadói szempontból igyekeztünk megvizsgálni, vajon hogyan is érintik az időjárási körülmények fogadásainkat, és mikre érdemes odafigyelni, ha tudjuk, milyen idő várható.

Labdarúgás

Mivel az európai futballt többnyire a földön, azaz a gyepen játsszák, talán itt van a legnagyobb szerepe az időjárásnak. Mivel kevés a fedett/befedhető stadion, védekezni sem könnyű az elemek ellen, ez pedig jelentősen meghatározhatja fogadásainkat.

A legtöbb iroda nagyon sokszor változtatja meg egy esemény szorzóit, reagálva az olyan változókra, mint például a sérültek, a kezdőcsapat vagy éppen az időjárás. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy nem egy fogadóiroda alkalmaz például meteorológust, hogy ebben a tekintetben is valamennyivel a fogadó előtt járhassanak. Bármilyen meglepő, igenis képes az idő eldönteni egy focimeccset.

Nézzük, az egyes időjárási elemek miként is hatnak egy mérkőzésre!

Kisebb, szemerkélő eső: A kisebb esők nem ritkák, különösen az esősebb éghajlatú pályákon. Amennyiben egy modern pályáról van szó, kiépített vízelvezetéssel, egyáltalán nem jön ez rosszul a többet támadó csapatnak. A gyep csúszóssá válik, a rövid passzok jobban működnek. Elemzők szerint tehát a kevés csapadékmennyiség kedvez a "tiki-takás" csapatoknak. Ilyenkor érdemes tehát a favorit vagy technikásabb csapatot előnyben részesíteni.

Nagyobb esőzés: Ha az eső csak nem akar elállni és kezd elázni a gyep, mert esetleg az elvezetés nem kiépített vagy nem bírja a csapadékmennyiséget, akkor könnyen megfordulhat a felállás. A tócsák akadályozzák a kisebb passzokat, nehéz lesz a földön játszani. Ilyenkor kezd el dominálni a futball fizikális jellege, gyürkőznek a labdákért, jöhet esetleg az ívelgetős foci. Ez pedig már természetesen a magas, erősebb játékosoknak kedvez hosszútávon.

Szél: Értelemszerűen a szél a hosszabb, magas labdáknál lehet befolyással a mérkőzésre. Olykor visszafogja a labdákat, más esetekben viszont megdobja. A széljárást érdemes figyelembe venni a fogadásoknál, hiszen amennyiben egy támadó csapatnak hátszele van, ajánlott például távolról sokat lőni, hiszen a kapusokat is megzavarhatja a felgyorsuló labda. A hosszanti irányú szélnél tehát fontos az, hogy mely csapatot támogatja, és melyiket sújtja. Ez félidőnként ugye változik. Ugyanakkor az keresztirányú szél esetében szinte teljesen felboríthat minden taktikát és elképzelést, hiszen ilyenkor a játékosok még nehezebben tudják kiszámítani, hogy éppen hol fog landolni a labda. A nagy szél is tehát inkább azokat a csapatokat támogatja, amelyek a rövidpasszos, gyors játékot részesítik előnyben az ívelgetésekkel és keresztlabdákkal szemben.

Hőmérséklet: Ez a faktor állandóan jelen van a mérkőzéseken. Amely csapatok a hidegebb, skandináv éghajlathoz vannak szokva, azoknak egy mediterrán kirándulás maga a pokol, nemigen bírják fizikálisan. A meleg ellen nehezebb védekezni, csökken a koncentráció. Az emberek többsége könnyebben elviseli, ha fázik, mintha melege van, mert a hideg ellen tud védekezni ruhákkal. A futballban is így van ez, a focisták inkább fáznak, mint melegük van. De vizsgáljuk meg kicsit a kapusok szemszögéből is a dolgot.

A hőmérséklet változása a kapusok szemszögéből

Tökéletes idő: Bölcsek azt mondják, 24 fok és nem erős napsütés a legjobb futballidő. Ilyenkor természetesen nem lehet semmi kifogás, az időjárásnak nincs szerepe a mérkőzés kimenetelében és a kapusok teljesítményében.

Meleg: Nagy melegben a dehidratáció jelent veszélyt, fontos a folyadékpótlás. A legtöbb kapust azonban a ruházat szempontjából is kellemetlenül érintheti a meleg, hiszen akik például nincsenek hozzászokva a rövidnadrághoz, de a hőség miatt inkább azt vesznek fel, azok kényelmetlenül érezhetik magukat. Fontos ilyenkor a kesztyű nedvesen tartása is, hogy jobban tapadjon.

Hideg: Ez még rosszabb a kapusoknak, mint a meleg. Csökken és lassabb lesz a koordinációs készség, megnő a reakcióidő. Statisztikák szerint a tizenegyeseknél is közrejátszik a hideg: a játékosok átlagosan 7%-kal alacsonyabban lövik a büntetőket, és ugyanennyivel lassabb is a labdájuk. Mivel a hidegben a labda keményebb és alacsonyabban megy átlagban, a kapusok kisebb hatékonysággal tudják védeni őket.

Konklúzió

Nagyon hasznos tud lenni, ha birtokában vagyunk az ilyen jellegű információknak egy focimeccs előtt. Azonban csak erre építeni egy tippet nem túl bölcs dolog, hiszen számtalan tényező határoz meg egy mérkőzést ezen kívül. Összegezve elmondható, az igazán szélsőséges körülmények főleg a gólok számára vannak hatással, ilyenkor ugyanis nehezebben tudják játszani saját játékukat a csapatok, emiatt a gólszerzéssel is meggyűlik a bajuk. Tehát ha nagyon meleg vagy nagyon hideg van, az elemzések szerint érdemes a kevés gólra fogadni.

Amerikai futball

Ebben a sportágban azért is van különösen nagy jelentősége az időjárásnak, mert amíg egyes csapatok fedett csarnokban, azaz dómban játszanak, mások a szabad ég alatt. Az extrém körülmények pedig hihetetlenül érdekes mérkőzéseket tudnak varázsolni, amelyet valószínűleg sokáig emleget még a sportszakma. Ilyen találkozó volt az 1988-as Fog Bowl vagy az 1967-es Ice Bowl. Az eltérő stadionszerkezetek miatt egyes játékosok inkább hozzá vannak szokva a mostoha körülményekhez, míg mások jobban szeretnek szélcsendben, tökéletes időben játszani.

Az egyik legjobb példa erre Matt Ryan, az Atlanta Falcons irányítója, aki híresen nem tud idegenben úgy teljesíteni, mint a Georgia Dome-ban.

Matt Ryan statisztikái otthon és idegenben
  Győzelem Vereség Passzolási pontosság Touchdown Interception Irányító-mutató
Hazai pályán 38 10 67.03% 79 29 98.7
Idegenben 24 27 61.19% 85 54 84.7

      elkészítette a 2003-2013-as időszakra a pontátlagok megoszlását a dómok és a nyílt téri meccsek között. Az iroda megvizsgálta azt is, hogy átlagosan milyen határral lehet fogadni a meccsek összpontszámára.

Összehasonlítás a dómban és a szabad ég alatt lejátszott meccsek között
2003-2013 között
  Dóm/Behúzható tető Szabad ég alatt
Átlagos pontszám 46.2 42.4
Átlagos under/over határ 44.6 41.7
Forrás: pinnaclesports.com

A táblázatból jól láthatjuk, hogy a szélsőséges időjárási elemek előfordulása miatt nagy átlagban több pont esik a "steril" körülmények között, mint kint a szabadban. Ugyanakkor a fogadóirodák is ennek ismeretében lövik be a határokat, és mivel a dómok esetében több mint másfeles eltérés van a pontátlag és az átlagos határ között, összességében ha minden dómban lejátszott mérkőzésre overt tippelünk, jól járunk. Még úgy is, hogy természetesen az overek szorzói nem érik el a 2.00-t. Ugyanez viszont a kinti mérkőzéseken nem ilyen egyértelmű, mert habár átlagosan több pont esik, mint amennyire belövik a határokat, az overek aránya csupán 49.3%.

Azonban itt sem szabad csupán ezek alapján megjósolni, hogy egy mérkőzésen hány pont várható. Statisztikák szerint ugyanis egy dómban, tökéletes körülmények között lejátszott meccs és egy szabad ég alatt, kellemes időjárási viszonyok között megrendezett találkozó között nincs különbség. Nyilvánvaló, hogy a rossz időjárási előrejelzések negatív hatással vannak a pontszámra, de ezt a fogadóirodák is tudják, és bele is építik a line-ba.

Néhány tény a rossz időjárásban lejátszott mérkőzésekről:
- Viharos időben nehezebb kreatív támadójátékot játszani. A talaj könnyebben kopik, elhasználódik, ez pedig azt eredményezi, hogy alapvetően szorosabbak a mérkőzések. Ezek a várakozások természetesen ismét bele vannak építve az oddsokba és határokba.
- Szintén esős időben nagyobb szerep hárul a védelmekre és a védőkre. Egy-egy lecsúszott szerelés ilyenkor pontokba kerülhet, de az irányítók baja is meggyűlik a labdával. Ha csúszik a labda, csúszik a kesztyű, a kéz, nehezebb olyan spirálban dobni a labdát, ami tökéletes célzást eredményez.
- Hidegben a labda keményebb lesz, ez pedig a rúgók dolgát is nehezíti. Csökken a mezőnygólok száma, nem tudják akkora távolságra megrúgni a játékosok.

Ahogy a futballnál az eső, az amerikai futballnál a szél igazán meghatározó, bár ez sem hat minden csapatra ugyanúgy. Az úgynevezett West Coast Offense-t játszó csapatok esetében, vagyis amelyek többet passzolnak, és kevesebbet futnak, meghatározóbb a szél, hiszen futásnál kevésbé hátráltató tényező, mint passzoknál.

A szélerősség hatása a mérkőzésekre

Az alábbi táblázat összevetette a szélerősség és a pontszámok korrelációját. A vízszintes sávban a szélerősség növekedését látjuk mérföld/órában, a függőleges tengely pedig az átlagos pontszámot jelöli.

A táblázatból kiolvashatjuk, hogy a szélerősségnek nagyjából 15 mérföld/óráig nincs különösebben meghatározó szerepe. A pontátlag egészen 15 mérföldes sebességig 40 pont felett marad, de ezután fokozatosan csökken. A 2003-2013-as időszak legextrémebb mérkőzése 2008-ban volt Buffalóban, ahol 32 mérföldes átlagos szélsebességet mértek, de ez olykor elérte az 55 mérföldes (88.6 km/h) erősséget is. A mérkőzésre 34.5-ös határral készültek a fogadóirodák, ami még így is nagyon messze túlszárnyalta a 13-0-s végeredményt. A szél elleni védekezésre jellemző, hogy 82 futójáték mellett csupán 33-szor próbáltak passzolni a csapatok.

Ez ugyan csak egy példa volt, ám a nagy átlagra is kivetíthető, hiszen 2003 és 2013 között azon az ötven meccsen, ahol legalább 20 mérföldes szélerősséggel számoltak az irodák, hiába volt átlagban 38.5-ös határ a pontokra, a 35.3-as átlag még ettől is bőven elmaradt, ráadásul a találkozók 64.6%-a ért véget underrel. És ezen belül is fokozatosság figyelhető meg:

Intenzív szélerősség 2003-2013 között
Az underek aránya a szélerősséghez képest
Szélerősség (mérföld/óra) Underek aránya (%)
15 54.5
17 55.6
25 60

A fogadóirodák gyakran nem tudnak igazán számolni a várható szélerősséggel, mert azt nehezebb megjósolni, mint  a hőmérsékletet. Érdemes tehát fokozatosan figyelni a meteorológiai jelentéseket, hátha előnyt tudunk kovácsolni ezekből az információkból.

Hidegben vajon kevesebb pont esik a mérkőzéseken?

Nem, sőt! Általános tévhit az NFL-ben, hogy amikor hűl az idő, a csapatok alacsony pontszámú meccseket játszanak, és csak a futójáték, illetve a védelem dönti el a meccset. A Sportinsights elemzése kimutatta, hogy amennyiben a hőmérő higanyszála 32 Fahrenheit, vagyis 0 Celsius-fok alá esik, az overek aránya kiugróan magas volt a 2005-ös és 2013-as szezon között.

Over-under statisztika az NFL-ben 0 Celsius-fok alatt
  Mérleg Overek aránya Profit ROI
Alapszakasz 58-40 59.2% +15.75 +16.1%
Rájátszás 9-6 60% +2.54 +16.9%

Egyáltalán nem érdemes tehát csak azért underekre fogadni, mert a körülmények mostohák, és esetleg havazik.

Konklúzió:

Sokkal nehezebb eldönteni, hogy az amerikai focinál miként befolyásolják az időjárási körülmények a játékot. Egy szemerkélő eső akár még segítheti is a támadójátékot, hiszen a labdát szárazra lehet törölni, viszont a futók, elkapók ruhája nedves marad, így a védők gyakran hiába érik el a támadó játékost, egyszerűen lecsúsznak róla. Ugyanakkor egy kiadósabb esőzés esetén a pályát sárosra tapossák, nehezebb lesz kitámasztani rajta, gyors irányváltásokat eszközölni, lendületet venni, így ez jelentősen redukálhatja a pontok számát.

Nem jó ötlet csak az időjárási körülményekre alapozni egy tippet az esélyek helyett, de lehet értéket találni egy-egy tippben, ha vegyítjük a két faktort. Fontos, hogy biztosak legyünk a körülményekben, nézzük az időjárás-előrejelzéseket, és ezt építsük bele a tippünkbe.

Tenisz

A tenisznél a nagyobb esők - egyes borításokon már a nagyon picik esetén is - beköszöntével a meccseket azonnal félbeszakítják, hiszen a pálya balesetveszélyessé válik. Ezekben az esetekben inkább a pszichológiai hatásokat lehet megvizsgálni, ugyanis nyilván egy-egy halasztás nem jön mindkét félnek ugyanolyan jókor.

A szél esetében pedig nem árt ismerni, hogy melyik játékosok az úgynevezett indoor-specialisták, akik kifejezetten utálnak szeles időben játszani. Ilyen például Roger Federer, illetve a női teniszezők többsége.

Összegzés:

Az időjárás tehát fontos tényező minden olyan sportnál, amelyet szabad ég alatt játszanak, de közel sem ugyanúgy hat mindegyikre. A futballnál inkább az eső, míg az amerikai futballnál a szélnek van erőteljesebb szerepe. Ezen ismeretekkel fontos lépést teszünk ugyan afelé, hogy megalapozottan és jól tudjunk tippelni egy mérkőzésre, de csak az időjárásra építeni egy tippet, felelőtlenség.

megosztom