Sportfogadás

Mennyit számít teniszben a hazai pálya?

megosztom

A Pinnacle megvizsgálta a Challanger Tour ötven játékosát, hogy hogyan teljesítenek otthon és idegenben. Vannak, akiknek az utazás okoz fejtörést, míg mások kifejezetten eredményesek, ha átszelhetik az óceánt.

Az ATP Challanger Tour, vagyis az ATP Tour mögötti második legfontosabb körverseny sajátossága, hogy a résztvevő játékosok gyakran kontinenseken átkelnek egy-egy tornáért. Az ismeretlen környezet kihatással lehet teljesítményükre, hiszen olykor teljesen más viszonyok fogadják őket az új helyszínen. A Challanger Tournak megvan a maga kis világa, a játékosok már hozzászoktak ahhoz, hogy folyton úton vannak és alig pihennek. De vajon megéri-e nekik olykor napokat utazni egy tornáért vagy pedig az idegen környezet rossz hatással van teljesítményükre?

A    elemzésében megfigyelhetjük, hogy a ranglista 101-150. helyezettje az utolsó 12 hónapban hogyan teljesített hazai pályán és idegenben. A képzeletbeli feltett tét minden esetben 100 font volt

Ha összességében nézzük a mérkőzéseket, akkor a Challenger Touron profitot generált, ha valaki minden mérkőzésen a 101-150. helyezett játékosokra fogadott, függetlenül attól, hogy éppen mikor és kivel játszott. 167.500 feltett font mellett a nyerő 3104 font, vagyis 1,85% a ROI. Ami viszont nagyon érdekesnek tűnhet, hogy gyakorlatilag nincs lényegi különbség a profitnál a hazai és idegenbeli meccsekre lebontva, hiszen 1,86%-os a ROI, ha a játékos ismerős környezetben játszik, míg 1,84%, amennyiben nem.

Vannak azonban kifejezetten olyan játékosok, akiknek nem okoz gondot, ha másik kontinensen játszanak, sőt, ott megy nekik csak igazán. Íme azon játékosok, akikre csak idegenben érdemes fogadni.

Játékos Különbség az idegenbeli és hazai meccsei között
Farrukh Dustov (Ázsia/Ausztrália) 1.115 Ł
Ante Pavic (Európa) 781 Ł
James Duckworth (Ázsia/Ausztrália) 762 Ł
Pere Riba (Európa) 731 Ł
Daniel Gimeno-Traver 632 Ł
Horacio Zeballos (Dél-Amerika) 530 Ł
A táblázat nem veszi figyelembe az egyik vagy másik helyszínen kevés mérkőzést játszott játékosok adatait

Míg a másik oldalon állnak azok a játékosok, akik saját kontinensüket elhagyva lényegesen gyengébben szerepelnek, mint hazai környezetben. Rájuk csakis hazai pályán fogadjunk!

Játékos Különbség a hazai és idegenbeli meccsei között
Alexander Zverev (Európa) 1.582 Ł
Yuichi Sugita (Ázsia/Ausztrália) 1.013 Ł
Denis Kudla (Észak-Amerika) 704 Ł
Alexandr Nedovyesov (Ázsia/Ausztrália) 402 Ł
A táblázat nem veszi figyelembe az egyik vagy másik helyszínen kevés mérkőzést játszott játékosok adatait

És végezetül láthatunk statisztikai adatokat arra is, hogy melyik kontinens játékosait viseli meg legjobban, ha el kell hagyniuk a földrészüket és kik teljesítenek a legjobban otthon.

Úgy tűnik, az ázsiai játékosok otthon és idegenben is jól szerepelnek, ami a Challanger Tourt illeti, így érdemes megfontolni, hogy rájuk fogadunk, akárhol is játsszanak. Az európaiakat nem érinti különösen, hol kell épp pályára lépniük, az észak-amerikaik pedig erősen preferálják a saját környezetüket. Ami azonban kifejezetten érdekes, az a dél-amerikai játékosok teljesítménye. Habár meccseik 67.9%-át behúzzák Dél-Amerikában, túlságosan kis oddsot kínálnak rájuk a fogadóirodák, hogy jól jöjjünk ki ezekből a fogadásokból. Így tehát bölcsen tesszük, ha rájuk inkább csak akkor teszünk, ha egy másik kontinensen kell bizonyítaniuk.

Összességében elmondható, hogy a tenisz fogadásoknál ajánlatos megvizsgálni, hogy a játékos hogyan teljesít az adott környezeteben, de nagy átlagban elmondható, hogy dél-amerikai játékosra ne fogadjunk Dél-Amerikában, észak-amerikaira pedig ne fogadjunk Észak-Amerikán kívül.

megosztom