Sportfogadás

Milyen hatással lesznek a pontokra az NFL szabályváltoztatásai?

megosztom

Több kihagyott extra pont, több kétpontos kísérlet - ezt eredményezheti a héten bejelentett szabályváltoztatás. De mit jelent ez a számok tükrében, mit kezdenek majd a bukik?

A napokban jelentette be az NFL, hogy a 2015-ös szezontól élesben is tesztelnek majd két új szabályt, melyet korábban csak az előszezonban használtak. Az első a touchdownok utáni extra pont kísérletet érinti, ez ugyanis gyakorlatilag egy teljesen értelmetlen eleme volt a játéknak, annak 99.3%-os hatékonysága miatt. A jövőben a 2 yardos helyett a 15 yardos vonalról indítják a snapet, amely azt jelenti, hogy egy extra pont körülbelül egy 32-33 yardos mezőnygólnak felel majd meg. A másik fontos változtatás pedig az lesz, hogy a touchdownok utáni jutalomrúgást és kétpontos kísérletet is visszahordhatja a védekező csapat két pontért az ellenfél end zone-jába. Szakértők szerint ez keményebb védekezést és több sérülést jelenthet majd a touchdownok utáni játékoknál. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon milyen hatással lesz az összpontszámokra, illetve a hendikepes fogadásokra a ligában és hogyan állnak mindehhez a bukik.

"Megnő majd ugyan a kihagyott extra pontok száma, mert nagyobb lesz a távolság, de manapság a rúgók annyira képzettek és pontosak, hogy nem hiszem, hogy túl nagy differencia lesz majd az összpontszámokban" - nyilatkozta John Avello, a Wynn Las Vegas fogadóiroda igazgatója a Coversnek.

Már eddig is nehéz volt olykor a kickerek élete...

Az ESPN kimutatása szerint a kickerek valóban egyre jobb teljesítményt nyújtanak, az elmúlt tíz évben 91.6%-os hatékonysággal értékesítik a 32-33 yardos mezőnygólokat, ugyanakkor ez a szám a 2014-es szezonban 96.7% volt, mindössze 2%-kal kevesebb az extra pontok értékesítésének arányánál. A Pro Football Focus elemzése szerint az új szabály a teljes szezonra vetítve mintegy 30 kihagyott mezőnygólt fog jelenteni, ami mérkőzésenként mindössze 0.11 pontot jelenthet. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy pont ezek az egy pontok fognak hiányozni a már kultikusnak számító 7-10-14 pontos hendikepekhez, ez pedig számos bosszantóan elbukott hendikepet eredményezhet. Az egyik nevadai bukméker elmondta, a szabályváltoztatások okozta bizonytalansági faktor inkább az irodák malmára hajtja majd a vizet.

A másik érdekes tényező a szabályváltoztatással kapcsolatban, az esetleg az időjárás lehet. Olyan mostoha klímájú városokban, mint például Chicago, Buffalo vagy a keleti part városai, a 15 yardos differencia akár arra is késztetheti a csapatokat, hogy kétpontossal kísérletezzenek. "Nincs ugyan túlságosan sok olyan meccs, ahol a 20-30 mérföld per órás szél okozta körülbelül 30%-os mezőnygól-ráta visszaesése bekövetkezhetne, de ezekre a mérkőzésekre különösen kell majd figyelni" - mondta Scott Kaminsky, a TheGreek embere.

A szabályváltoztatás több módon is érintheti a játékot. A rúgók már eddig is a csapatok periférián mozgó emberei voltak, néhány kivételtől eltekintve gyakran váltották egymást, sokkal könnyebb volt számukra a pokolra jutni, mint a mennybe menni. Mivel sokak fejében az extra pont egy ajándékpontként él, ezért esetlegesen egy-egy kihagyott kísérlet nagyobb bűnt jelent majd, mintha egy mezőnygól maradna ki 32-33 yardról, ez pedig nagyobb nyomást helyez majd a játékosokra, a teljesítménykényszer pedig rossz döntéseket szülhet - ismerte el Dan Carpenter, a Bills kickere.

Másik fontos kérdés, hogy megnövekedik-e ezáltal a kétpontos kísérletek száma? Minden bizonnyal az olyan csapatoknál, mint a fent említett Bears vagy Bills, illetve a gyengébb rúgókkal rendelkező csapatok vagy a rendszeresen sok kétpontossal operáló gárdák, mint a Ravens, Jets, Steelers, Packers esetében mindenképpen igen. Azonban az NFL-csapatok többségénél uralkodó konzervatív játékfelfogás miatt még akkor sem lesz óriási változás a számokban, ha a számokból tisztán kiderül: hosszútávon megérné csak kétpontosokkal operálni az extra helyett. De mint tudjuk, a statisztikai adatokat statisztikusok készítik, az ő állásuk pedig nem forog veszélyben egyetlen NFL-meccsen sem.

Egyelőre tehát nem várhatóak nagy változások a fogadóirodák részéről, de kétségünk se legyen felőle, hogyha a vártnál nagyobb hatással lesz a szabályváltoztatás az under/overekre, illetve a hendikepekre, azt azonnal lereagálják majd az oddsmesterek. "Majd a fogadók kigondolják. Ilyen a mi munkánk, mi nem változtatunk a számokon. Oddsmesterként nem feltétlenül kell spekulálnunk, majd a játékosok eldöntik, másképpen fogadnak-e" - mondta Peter Korner oddsmester.


A szezon magyar idő szerint szeptember 11-én indul el a címvédő New England Patriots Pittsburgh Steelers elleni mérkőzésével. A bukiknál egyelőre a két évvel ezelőtti bajnok, tavalyi "ezüstérmes" Seattle Seahawks a szezon favoritja, második helyen pedig a Pats, illetve a Packers áll.

Melyik csapat nyeri az 50. Super Bowlt?
   
Seattle Seahawks 5.50
Green Bay Packers 8.00
New England Patriots 8.00
Indianapolis Colts 12.00
Denver Broncos 13.00
Dallas Cowboys 19.00
Philadelphia Eagles 19.00
Baltimore Ravens 23.00
Pittsburgh Steelers 26.00
megosztom