Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk az egyenes kieséses szakaszra?

megosztom

Mennyire fontos megnyeri egy csoportot a vb-n? Tényleg a legjobb válogatottak végeznek az élen? A csoportban mutatott forma alapján lehet sikeresen tippelni az egyenes kieséses szakaszra? Mostani cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Első ránézésre megnyerni egy csoportot igenis fontos kérdés, ugyanis a csoportgyőztesek sokkal nagyobb valószínűséggel veszik sikerrel a nyolcaddöntőket, amit alátámaszt az a statisztika is, miszerint az 1998-as vb óta a 40 csoportgyőztesből 31 válogatottnak sikerült a következő körbe jutnia, ebből fakadóan pedig a csoportjukban második helyen továbblépő együttesek közül csak kilencen élték túl az első egyenes kieséses szakaszkört.

A lenti táblázatból látható, hogy átlagot számolva egy csoportgyőztes együttes az egyenes kiesés szakasz során mintegy másfél győztes meccset számlál, míg a csoportjukból 2. helyen kvalifikáló válogatottak esetében ez a szám 0.32.

  Csoport 1. Csoport 2.
Átlagos egyenes kiesés szakaszban aratott győzelmek száma 1.575 0.325

Persze ez nem feltétlenül egy fair kimutatás. Ha feltételezzük, hogy a csoportgyőztesek erősebb játékerőt képviselnek, mint a csoportmásodikok, akkor a gyengébb csoportok nyertesei csak a gyengébb csoportok második helyezettjei ellen lennének esélyesek. De egyáltalán feltételezhetjük, hogy a legjobb csapatok nyerik meg a csoportokat?

 

A legjobb csapatok nyerik a csoportokat?

A kiesés szakaszban aratott sikerek száma egy lehetséges módja, hogy felmérjük egy válogatott sikerességét a vb következő fázisában.

Ehhez álljon itt egy statisztika, ami a megnyert meccsek számát mutatja a negyeddöntőket is beleértve. Ahogy azt várni lehetett, a csoportgyőztesek sokkal sikeresebbek, hiszen 31-9 arányban arattak több, mint 1 győzelmet. Vagyis átlagosan elmondható, hogy a csoportban másodikként záró válogatottak ritkán érnek oda a végelszámoláshoz.

  Csoport 1. Csoport 2
Csapatok száma, akik 1-nél több győzelmet arattak a kieséses szakaszban 31 9
Átlagos megnyert meccsek száma 2.1 1.36

A nyolcaddöntők jelentette akadályt sikeresen vevő 9 csoportmásodik csapat átlagosan már csak 0,36 mérkőzést nyer meg a legjobb nyolc között. Komoly a differencia a csoportgyőztesekkel szembeállítva, mert az élen zárók 1,1 meccset nyernek még meg a torna ezen szakaszában.

Vagyis ahogy haladunk előre, a csoportgyőztesek úgy kerülnek egyre nagyobb "fölénybe" és szerepelnek sikeresebben.

2018-as vb
Csoportgyőztesek Csoportmásodikok
Uruguay (+5) Oroszország (+4)
Spanyolország (+1) Portugália (+1)
Franciaország (+2) Dánia (+1)
Horvátország (+6) Argentína (-2)
Brazília (+4) Svájc (+1)
Svédország (+3) Mexikó (-1)
Belgium (+7) Anglia (+5)
Kolumbia (+3) Japán (0)
*zárójelben a csapatok gólkülönbsége

Egy magyarázat szerint a szerencsétlen sorsolás is okozhatja mindezt . A legyőzött csoportgyőztesek a csoportjukból átlagosan +2,55 gólkülönbséggel érkeznek meg az egyenes kieséses szakaszba, de azok a válogatottak,amelyek egynél több győzelmet aratnak a kieséses rendszerben sokkal jobb, átlagosan +4,87-es gólkülönbséggel abszolválják a csoportfázist.

Ezek alapján Uruguay, Horvátország, Belgium, Anglia is esélyes a legjobb négy közé jutásra.

 

Csoportmásodikok, akik túlszárnyalták az elsőket

 

Az elmúlt öt világbajnokság alatt mindössze öt olyan esetre került sor, amikor a csoportmásodikok tovább jutottak, mint az elsők. Íme:

Csoportmásodikok, akik beelőzték az elsőket
Év Csoport 2. Csoport 1.
1998 Horvátország - elődöntő Argentína - negyeddöntő
2002 Szenegál - negyeddöntő Dánia nyolcaddöntő
2002 Anglia - negyeddöntő Svédország - nyolcaddöntő
2002 Olaszország - negyeddöntő Mexikó - nyolcaddöntő
2006 Ukrajna - negyeddöntő Spanyolország - nyolcaddöntő

Az is látható ugyanakkor, hogy a 2010-es és a 2014-es vb-n ilyenre nem volt példa, a 2002-es dél-koreai-japán közös rendezésű torna pedig sok szempontból egyedi volt, például a mi témánk vonatkozásában is, hiszen három esetben is jobban szerepelt a csoportmásodik.

A legtovább jutó csoportmásodik egyébként az 1998-as horvát válogatott volt, amely újoncként, Argentína mögött jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, majd egészen az elődöntőig jutott a franciaországi vb-n.

1998 óta a 40. csoportmásodik helyezett közül mindössze három válogatott jutott el a legjobb négyig, de döntőbe egyetlen csapat sem került.

 

Hogyan tippeljünk az egyenes kieséses szakaszra?

Ahogy a fentiekben is taglaltuk, a csoportot megnyerő válogatottaktól arányaiban jobb szereplés várható el a kieséses szakaszban.

Ha végignéztük a mérkőzéseket, akkor a csoportkörök végeztével a csapatok mutatott játéka és a formák alapján sokkal tisztább képet kapunk arról is, hogy melyek lehetnek azok az alakulatok, akik odaérhetnek a végelszámolásra.

Ahogy fentebb írtuk, a statisztikák alapján azok a válogatottak, amelyet egynél több kört mennek a csoportkör után, átlagosan közel plusz ötös gólkülönbséggel zárták az első etapot, míg a továbbjutó csapatok átlagos gólkülönbsége csupán +2.74.

Azok a csoportgyőztesek, akik egyből kizúgnak az egyenes kieséses szakaszban, még rosszabb gk-val abszolválják az első három meccset, az ő gólkülönbségük 2.55.

Vagyis a gólkülönbség egy jó indikátor is lehet a formák méréséhez.

 

Ha fogadóként a győztes csapatokat próbálod kiszúrni, akkor a csoportban mutatott teljesítmény alap kiindulópont kell, hogy legyen, a fentiek alapján pedig jobb, ha első sorban a csoportelsőket figyeled. Persze nem árt megvizsgálni a csoportok erősségeit, hiszen egy gyenge gárda kitömése torzíthatja a statisztikát.

Szerencsére a nemzetközi fogadóirodáknál tudunk fogadásokat kötni a csapatok szereplésére is, a soron következő nyolcaddöntős mérkőzéseken túl. A horvát válogatottal például ebben a cikkben külön is foglalkoztunk, mi például egyáltalán nem zárjuk ki, hogy akár az elődöntőig is eljuthatnak, amire jelenleg kereken hatszoros szorzót kínálnak, ezzel a szorzóval pedig akár tradelhetünk is.

Rendkívül meggyőző volt a brazilok teljesítménye is, akik +4-es gólkülönbséggel lépték át a csoportkörös szakaszt. Meggyőző volt a belga-angol páros is és Uruguay is igen magabiztosan hozta le az első szakaszt, a +5-s gólkülönbség a nulla bekapott góllal pedig önmagáért beszél.

Nyolcaddöntők párosításai    
Franciaország - Argentína 2.25 3.05 3.40
Uruguay - Portugália 2.70 2.90 2,70
Spanyolország - Oroszország 1.55 3.75 6.00
Horvátország - Dánia 1.80 3.15 4.75
Brazília - Mexikó 1.45 4.05 7.00
Belgium - Japán 1.35 4.45 8.75
Svédország - Svájc 2.90 2.90 2.55
Kolumbia - Anglia 3.75 3.05 2.05

Ha a fentebb taglalt statisztikákból indulunk ki, akkor a csoportmásodik együttesek, úgy mint Oroszország, Argentína, Dánia, Portugália, Svájc, Japán, Mexikó és Anglia nem fogják megnyerni a világbajnokságot.

Sokkal beljebb azért ezzel nem kerültünk, hiszen a bukiknál a végső sikerre a brazil-spanyol-belga trió a legesélyesebb. Viszont a csoportban mutatott teljesítmény és gólkülönbség alapján a spanyolokat ki is vehetjük akár,csakhogy a sorsolásuk nem rossz, hiszen az alsó ágra kerültek, ahol a horvát és angol gárda tűnik a legizmosabb ellenfélnek. 

A brazil-belga már a negyeddöntőben is összejöhet, a topfavoritok közül pedig a franciákra már a nyolcaddöntőben elég kellemetlen meccs vár Argentínával szemben.

Tippek végső győztesre (tradelése):

  • Brazília
  • Belgium
  • Anglia
  • Horvátország
Oddsok a végső győztesre
Brazília 4.50
Spanyolország 5.00
Belgium 7.50
Anglia 8.50
Franciaország 9.00
Horvátország 11.00
Argentína 13.00
Uruguay 26.00
Portugália 26.00
Kolumbia 29.00
Svájc 34.00
Mexikó 67.00
Oroszország 67.00
Svédország 67.00
Dánia 81.00
Japán

201.00

 

pinnacle.com
megosztom