Sportfogadás-suli

xGoals - a statisztikák új dimenziója, amely a sportfogadóknak is esszenciális lehet

megosztom

Az expected goals (xG) nem más, mint a várható gólok száma, amit egy meglehetősen összetett séma alapján számítanak ki.

"Ezt nem lehet kihagyni." "Onnét még én is belőttem volna." "Ha nem hibázza el azt a ziccert, akkor megnyerik a meccset."

Mindannyian gyakran halljuk, hangoztatjuk az ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de vajon jogos a frusztrációnk a kihagyott helyzetekről? Nem minden esetben és többek közt erre mutat rá az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő statisztika, az "expected goals".

Tudtad, hogy a Premier League-ben nagyjából csak minden kilencedik lövésből találnak be a játékosok? Ráadásul a relatíve nagy lehetőségeket sem váltják olyan gyakran gólra, mint azt gondoljuk. Az xGoals (röviden xG) rendszere kiértékel minden egyes sanszot, megválaszolva a kérdést, hogy az adott szituációban a spílereknek valóban be kellett volna-e találniuk.

Az xG számításában az alábbi faktorok játsszák a főszerepet

  • Lőtáv
  • Lövésszög
  • Egy az egyben helyzet volt-e?
  • A lehetőség a játékos lábára érkezett vagy fejes volt?
  • Milyen jellegű volt a gólpassz (hosszú indítás, keresztlabda, beívelés stb.)
  • Milyen szituációban alakult ki a helyzet? (Sima támadás, szabadrúgás, szöglet, kontra stb.)
  • Lepattanó labdából alakult a helyzet?

Vizsgáljunk meg most pár szituációt, amelyek által jobban megérthetjük, hogy miről is szól az xG, amely lényegesen árnyaltabban mutatja a meccsen történteket, mint például a kaput eltaláló lövések mutatója.

Amennyiben egy helyzetnek 0.4 az xG-je, az értelemszerűen azt jelenti, hogy azt 40 százalékban váltják gólra

, a legmagasabb (és egyben viszonylag ritka) érték pedig az 1, amely 100 százalékos helyzetre utal.

Az alábbi videóban Kaka meglehetősen egyszerű bepasszát láthatjátok a hálóba, amelynek 0.93 az xG-je. Sok magyarázatra nem szorul ez, hiszen az üres kapuba kell bepasszolnia közvetlen közelről - persze láttunk már ilyet is kimaradni.

A következő zseniális megmozdulás David Villa részéről ellenben mindössze 0.009 xG-vel bír, tehát elméletileg 111-ből 1-szer akad csak be. Ez azért is érdekes, mert a hagyományos statisztikába ugyanúgy egy kapura lövést vésnek be, ha kimaradt volna.

Íme egy viszonylag gyakran előforduló szituációban, amelyet Patrick Mullins elhibázott. Ugyan a kapus és közte nem volt senki, de a lövést egy hátulról érkező passzból kellett kapura tennie és kissé ki is sodródott, ezáltal a helyzet xG-je 0.314.

Összegzés

Cikkünkben megismerhettétek a foci statisztikák viszonylag új dimenzióját, amelyet oldalunkon egyre gyakrabban láthattok a beharangozókban, nem utolsó sorban a fogadóirodák is támaszkodnak rá az oddsok meghatározásakor. A rendszer lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, pedig az xG mögött rendkívül összetett szisztéma áll.

Mivel a labdarúgás egy meglehetősen kevés találatot hozó csapatsport, így ez a mutató jobban vissza tudja adni a történteket, mint a hagyományos statok. 

Az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő xG természetesen néha félrevezető lehet, de lényegesen jobb képet ad a csapatok teljesítményéről. Mindenképp érdemes vele foglalkozni, de önmagában kevés ahhoz, hogy egy tippet fabrikáljunk általa. A fogadóirodákat csupán ezen statisztika segítségével nem fogjuk tudni legyőzni, ami azonban kijelenthető, hogy ha kellően körültekintőek akarunk lenni egy adott mérkőzéssel kapcsolatban, akkor mindenképp érdemes a múltbeli xG mutatókat is átböngészni.

 

bet365

 

megosztom