Sportfogadás

Ez a jelenség az élő fogadás legnagyobb ellensége

megosztom

Egy friss kutatás szerint azok az emberek, akik a mérkőzések alatt, élőben is fogadnak, több alkoholt isznak és jóval több problémájuk adódik a szerencsejátékkal.

A kutatást a nottinghami és a bilbaói egyetem közösen végezte el, a felmérésben pedig annak próbáltak utánajárni, hogy sportfanatikusok milyen motivációt találnak maguknak és ezek milyen hatással vannak a szerencsejátékhoz fűződő viszonyaikhoz.

A tanulmány 659 spanyol fogadót kérdezett meg és a következő megállapításokat tette közzé, az élőben nem fogadók játékosokhoz képest, az élőben játszó játékosoknál

  • magasabb a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák mértéke
  • sokan a mindennapi élet problémái elöli menekülnek a sportmeccsek és fogadások világába
  • a káros élelmiszerek és alkohol fogyasztása a meccsek alatt jelentős

 

A sportfanatikusok körében az élő fogadások a legnépszerűbb szerencsejáték-típussá váltak, Spanyolországban a sportfogadás-iparág összbevételének 59 százalékát teszik ki az élőzésekből befolyt pénzeknek.

Ez a trend nem újdonság, a 2018-ban a világ legjobb fogadóirodájának választott és a világ vezető bukmékerének számító Bet365 nemrégiben például azt közölte, hogy az élő fogadásokból származó bevételeik már a 80 százalékot közelítik a teljes sportfogadás szekción belül.

bet365

A szerencsejáték ezen formája korábban komoly aggodalmakat váltott ki a játékszervezők körében, mivel észlelhető összefüggést állapítottak meg a szerencsejáték-függőséggel. Ugyanakkor kevés arra vonatkozó bizonyítékot találtak, hogy a sportspecifikus tényezők befolyásolták volna a függőség és az élő fogadások közötti kapcsolatot.

Az online marketing reklámtevékenységének előrenyomulásával azonban "egyéb potenciális kockázatos fogyasztói magatartások" növekedése is megfigyelhető, az okostelefonok korában pedig nyilván sokkal nagyobb a befogadóképesség az ilyen jellegű tevékenységek iránt, mint korábban.

 

Bepiálva fogadni rossz, értem?

A kutatás legfőbb megállapítása az volt, hogy az alkohol fogyasztása jelentősen hozzájárult a problémás szerencsejáték-viselkedés növekedéséhez. A jelentés arra a következtetése jutott, hogy amolyan kulturális változás állt be és egyre népszerűbbek a kocsmákban és pubokban - különösen az Egyesült Királyságban -  történő, közös meccsnézések, ami mögött a szigetországban elszabaduló meccsbelépők és jegyárak emelkedését találjuk. (Amit Angliában lehet, azt egyelőre Magyarországon nem, vagyis hivatalosan a szerencsejáték-terminálokkal is rendelkező üzletek egy időben nem árulhatnak alkoholos italokat a vendégeknek. Ez a a felelősségteljes játékszervezésében működő szabály - a szerk.)

Az alkohol káros hatásait nagyon nem kell ecsetelni. Már egy kisebb mértékű alkoholfogyasztás is ronthatja az egyének önkontroll képességét és azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás nincs jó hatással a szerencsejátékhoz való viszonyulásra.

hatharom.com-megjegyzés: Ha hiszed, ha nem, sportfogadóként az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a szórakozás és a játék elkülönítése. Ha nagyon komolyan veszed a fogadást, akkor is szakíts időt a családodra, a barátnődre és a barátaidra. Ha netán iszogatni kezdtek, akkor a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz az, hogy fogadsz! Az ilyen napokra vegyél ki „szabadságot”, ugyanis ittas állapotban képtelenség 100%-os döntéseket hozni, így pedig nincs értelme a játéknak!

 

Félrészeg víziók a realitások helyett

További gondok írhatóak a pia számlájára: ittasan növekszik a kedvenc csapat iránti lojalitás és azon fogadások száma, amikor a játékos nem a realitást, hanem a kívánt eredményt helyezi előtérbe.

Sokan úgy érzik, ha nem így cselekednének, árulóvá válnának, hiszen saját kedvenc csapatuk ellen fogadni nem elfogadható cselekedet. Fontos azonban rávilágítani, hogy a profitábilis sportfogadásban az effajta megközelítés nem létezik.

Megint mások viszont úgy érzik, hogy a várható veszteségek elkerülése végett a kedvencek ellen kell fogadni, így legalább anyagilag jól jönnek ki a dologból, hiszen ha csapatuk nem a várt eredményt szállítja és mondjuk kikap, az ellenük történő fogadással kompenzálják az - érzelmi - veszteségeket. Ezt hívják újabban a "jövőbeni meghibásodás elleni védelemnek".

 

Te szoktál fogadni sörözések közben?x;

A kutatás továbbá megállapította azt a triviálisnak tűnő jelenséget is, miszerint azon játékosok, akik fogadásaik közben alkoholt fogyasztanak és pénzüket nem tiszta fejjel kockáztatják, sokkal gyengébb eredményeket érnek el, mint "tiszta fejjel" játszó társaik.

Az ebből az egyvelegből származó negatív tapasztalatok, a kockáztatással járó stressz kezelése pedig arra sarkallja a játékost, hogy legközelebb is igyon a játék alatt, ami nyilván hosszú távon azt eredményezi, hogy rendkívül káros hatással lesz az életére és a tárcájára is a sportfogadási tevékenység.

megosztom