Sportfogadás suli

Így működnek a hosszútávú fogadások - kisokos

  • Tomihmv
megosztom

Mi is az a hosszútávú fogadás? Mikor éri meg ilyen piacra fogadni? Alábbi cikkünkben mindezekre megtalálod a választ.

Mi is az a hosszútávú fogadás?

A hosszútávú fogadás általában az, amikor egy bajnokság vagy egy adott versenysorozat teljes egészének a győztesére fogadsz. Ám vannak olyan hosszútávú fogadások is, amikor a bajnokság vagy egy adott versenysorozat egy bizonyos részére, szakaszára fogadsz (például: Roger Federer eléri-e az elődöntőt az Australian Openen, a top4-ben végez-e a Liverpool vagy ki lesz az olasz gólkirály).

A fogadók a tétjeiket általában a bajnokság vagy a versenysorozat elején szokták megtenni az ilyen típusú fogadásoknál, hiszen vannak olyan események, amikor a "kezdősípszó" pillanatától kezdve már nem lehet végső győztesre fogadni. Ugyanakkor manapság a bukmékerek nagyon sokszor a bajnokság vagy a versenysorozat teljes egésze alatt lehetőséget kínálnak arra, hogy fogadni tudjunk a végső győztesre.

Milyen hosszútávú fogadások vannak?

Gyakorlatilag nincs olyan esemény, verseny, amire a bukmékerek ne kínálnának hosszútávú fogadásokat. Fociban például lehet fogadni végső győztesre (pont hendikeppel is), ki végez a dobogón, ki ér oda a top4-be, top6-ba, felsőházba, ki kerül az alsóházba, ki esik ki, ki kerüli el a kiesést, gólkirályra, és megannyi speciális lehetőségre.

Ugyanakkor manapság már például arra is lehet fogadni, hogy az Egyesült Királyságban a 2020-as téli Love Islandet ki nyeri meg:

Mikor éri meg hosszútávú fogadást kötni?

A hosszútávú fogadások az olyan sorozatoknál hasznosak, amikor a hosszútávú fogadás megkötésével rögzíteni tudod egy csapat vagy egy sportoló értékét igen jó oddson.

Például, ha úgy ítéled meg, hogy a Real Madrid erősségét a bukmékerek alábecsülik a Bajnokok Ligájában, akkor érdemes rá hosszútávú fogadást kötni, hiszen ahogy megyünk előre, és igazad lesz, akkor a piac úgyis beárazza majd be a Real Madrid reális értékét. Így pedig például a cashout funkciónak köszönhetően roppant gyorsan tehetsz szert profitra.

Mindezek mellett, ha például a Real Madrid Bajnokok Ligája-sikerére fogadsz a szezon kezdetekor, akkor számodra nem élet-halál kérdés egy meccs megnyerése a csoportban, szemben azzal a fogadóval, aki például a Real Madrid minden egyes BL-csoportmeccsén fogadásokat helyez el a spanyol csapatra.

Természetesen ez nem azt jelenti hogy a hosszútávú fogadások mindig értéket képviselnek. Nem ritka ugyanis az, amikor minden egyes meccset vagy eseményt külön, egymást követően raksz, hiszen úgy jobb szorzót kaphatsz összességében. Amire az egyik legjobb példát, segítséget, ide kattintva érheted el.

Mindemellett érdemes számításba venni az alternatív költségeket. Egy profitábilis fogadó vélhetően jövedelmezőbben tudja befektetni hétről hétre azt az összeget egy Premier League-szezon során, mint amit a szezon elején egy végső győztes piacon fektetne be. Avagy benne van a pakliban, hogy úgy buksz pénzt, hogy közben nyersz a hosszútávú fogadással.

bet365

A hosszútávú fogadások kifizetése.

Általában igen egyértelműek a hosszútávú fogadások, hiszen nagyon sokszor csak két kimenetele van, avagy lényegében nyer vagy veszít a fogadásod. Ugyanakkor vannak olyan speciális piacok a hosszútávú fogadások között, ahol akár több nyertest is hirdethetnek, amire jó példa, ha egy adott sorozat gólkirályára fogadsz. Itt ugye előfordulhat, hogy holtversenyben több gólkirályt is hirdetnek, ami azt jelenti, hogy a megfogadott oddsodat arányosan csökkentik majd. Mindez pedig ugye egy újabb alternatív költséget eredményez.

Hosszútávú fogadás, mint előrejelzés.

A hosszútávú fogadás lényegében olyan, mint az előrejelzés. A fogadók rendszerint olyan hosszútávú fogadásokat kötnek, amelyek szerintük jó eséllyel jönnek be, avagy pozitív várható értékkel (hozammal - +EV) bírnak.

Ezen fogadások egyébként reálisabb módszert kínálhatnak a value (érték) fogadások megtalálásra, viszont az alternatív költségeket nem szabad elhanyagolni. Azok a fogadók, akik képesek megtalálni a +EV-s fogadásokat hétről hétre, azoknak egyszerűen nem éri meg lekötni a pénzüket hosszú távra (lásd fentebb).

Ez egyébként olyan eshetőséget okozhat az esélyek mozgásában, amelyek egyébként nem következnének be. 2017 nyarán például a PSG Bajnokok Ligája végső sikerére 21-szeres szorzón lehetett fogadásokat kötni. Ez az odds úgy volt elérhető, hogy a párizsi csapat ekkor szerződtetett két szupersztárt (Neymar és Mbappé), avagy a csapat esélye egyértelműen nőttek a BL-cím megszerzését illetően. 

Logikusan tehát drasztikusan csökkennie kellett volna a PSG szorzójának, ugyanakkor eltartott egy ideig, mire reagált a piac, és végül csak a nyár végére esett le a párizsiak szorzója, egészen 11-szeresig.

Lehet-e kombizni a hosszútávú fogadásokat?

Aki nem elégszik meg egy jól fizető hosszútávú fogadással, az akár többet is tehet szelvényére, avagy a hosszútávú fogadásokat lehet kombizni. Természetesen bőven vannak ez alól kivételek, például egy ligában belül nem lehet győztesre és kiesőre fogadni, viszont, ha például több ország bajnokát akarjuk megtippelni egy szelvényen, az lehetséges.

Kinek ajánljuk a hosszútávú fogadásokat?

A tényleges, hosszabb lejáratú hosszútávú fogadásokat olyan játékosoknak ajánljuk, akik szeretnek egész évben izgulni, vagy akkora bankrollal rendelkeznek, hogy nem okoz problémát a pénz lekötése 8-10 hónapra vagy akár egy teljes esztendőre.

Ezen kívül az olyan típusú fogadónak, akik szeretnek meglepetésre vagy gigantikus szorzókra fogadni, mint ahogyan jó páran tették azt a 2015-2016-os Premier League szezonban, amikor 5001-szeres szorzón fogadtak a Leicester bajnoki címére.

Mely irodáknál lehet hosszútávú fogadásokat kötni?

Gyakorlatilag minden valamirevaló, magára adó irodában lehet hosszútávú fogadásokat kötni, ezek közül pedig két partnerirodánk, a    és az    enyhén szólva is kiemelkedik. Ezen termekben gyakorlatilag tényleg bármire lehet hosszútávú fogadásokat kötni, sőt konkrét, személyre szabott piacokat is lehet kérni. Utóbbi irodában például közel egy éve a magyarországi, európai parlamenti választásokra is lehetett fogadásokat kötni.

unibet
megosztom