Sportfogadás-suli

Hogyan dolgoznak a fogadóirodák?

megosztom

Minden sportfogadónak az a célja, hogy legyőzze a fogadóirodákat. Ahhoz, hogy következetesen váljunk profitábilis sportfogadóvá, nem csak az szükségeltetik, hogy megértsük az odds számítások módját, hanem az is, hogy képbe kerüljünk egy fogadóiroda működésével is. Ebben a cikkben megpróbálunk tisztázni néhány alapvető dolgot és bemutatni, hogyan szereznek profitot a fogadóirodák.

A fogadóirodát angolul bookmaker-nek hívják, ami a book (könyv) szóból ered, a kifejezés pedig abból a gyakorlatból származik, hogy a fogadásokat keménykötésű könyvekben rögzítették. Számos remekbe szabott Scorsese-mozifilmben láthattuk ilyesmit, ahol a vastag szemöldökű olasz maffiózók bevésik a bőrkötésű könyveikbe a fogadásokat vagy éppen a tartozásokat.

Az ilyesfajta könyvelés már évezredekkel ezelőtt jelen a világban. A bukmékerek működését leginkább a tőzsdei brókerséghez lehet hasonlítani. Az emberektől beszedik a pénzeket a különböző kimenetelekre és az esemény után kifizetik a nyereséget. Na, persze ezt nem ingyen csinálják, hanem bizonyos szolgáltatási díjért, amit angolul marginnak, magyarul árrésnek hívhatunk. A bukmékerek célja természetesen a profit szerzése.

Fotó: pinnacle.com

Hogyan lesz profitja a fogadóirodának?

Az online szerencsejátékokkal foglalkozó cégek egy csapat embert alkalmaznak, akiket leginkább trader-eknek vagy oddsmestereknek hívunk. Az ő feladatuk, hogy statisztikai valószínűségek és a várható közvélemények - itt értsük a fogadók véleményét -  keverékét felhasználva megszabják az esélyeket, majd a szorzókat - immáron a marginnal együttvéve.

Kiszámolni a különböző kimeneteleket egy sporteseményre bizony nem könnyű munka. Minden meccset külön meg kell vizsgálni, számba venni a formát, a sérüléseket, a hiányzókat - főleg a kulcsjátékosokét -, a játékvezetőket, a helyszínt és egyéb mérkőzést befolyásoló tényezőket. Az összes változó figyelembe vételével először kiszámolják a valós esélyeket a kimenetelekre, majd ezt követően a megszabott margint is "ráhúzzák" a számaikra. Nézzük erre egy példát:

Példa 1.
Kimenetel Odds Várható valószínűség
Hazai 1,531 65,32%
Döntetlen 6,810 14,68%
Vendég 4,540 22,03%

Ha a harmadik oszlopban szereplő százalékszámokat összeadjuk, akkor láthatjuk a szumma nem 100, hanem 102.3%, vagyis ebben a példában a bukméker marginja +2,3%-os. Ez azt jelenti, hogy akármilyen eredmény is szülessen a meccsen, a fogadóiroda kimeneteltől függetlenül profitot tud termelni.

Azt is fontos tudni, hogy adott mérkőzések és ligák marginjai teljesen eltérőek lehetnek, a piaci trendek alapján 2 és 20 százalék között mozoghat a margin. Bajnokságok, sportágak között is vannak eltérések, az angol Premier League margingja például sokkal kisebb, mint egy kelet-európai alsóbbligás bajnokságé. Amíg előbbinél 4% körül van a piaci átlagmargin, addig utóbbiaknál akár 10% vagy annál magasabb is lehet.

A hosszú távon nyereséges sportfogadók törekednek arra, hogy a lehető legmagasabb szorzókon próbáljanak meg játszani. Hogy miért?

Minél magasabb egy fogadóiroda marginja, annál gyengébbek a szorzói és ezzel párhuzamosan rosszabbak a fogadók esélyei.

Éppen ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen marginnal operál az a fogadóiroda, ahol játszunk. Amikor fogadóirodát választunk, érdemes ennek is utána nézni, hiszen ha egy gyenge termet választunk, azzal tulajdonképpen a saját pénztárcánk ellenségeivé válunk.

Melyik a legerősebb fogadóiroda?*
A hatharom.com partnerei közül a Pinnacle rendelkezik a legkisebb marginnal, az iroda átlagos árrése 2.4% körül mozog. Ezzel a piac legjobbjának számít, hiszen a magas oddsok mellett magas fogadási limitek és hiteles, korrekt szolgáltatás kapcsolódik a teremhez. Összehasonlításképpen az Unibetnél 4,3%, a Bet365-nél pedig 4.4%-os marginnal dolgoznak átlagosan.

Ismerd meg a Pinnacle-t, ahol a legmagasabb szorzókon játszhatsz! Kattints a részletekért!

Miért és hogyan változnak a szorzók?

Azok az emberek, akik a mérkőzések kimenetelét számítják, a játékosokkal ellentétben nem játszanak és nem kockáztatnak. Az ő számukra az a legfontosabb, hogy profitot termeljenek a mérkőzésből - az eredményének alakulásától függetlenül.

Amikor egy fogadóiroda publikálja az oddsait és megnyitja adott mérkőzés piacait, ezek a traderek folyamatosan figyelemmel követik a beérkező téteket és azok eloszlását a lehetséges kimenetelekre.

Ha a pénzek a trader számításaival megegyező eloszlásban érkeznek be, akkor a szorzók stabilak maradnak. Ha viszont a tétek nem igazodnak a számokhoz és nagyobb összegben érkeznek be az egyik kimenetelre a vártnál, akkor a számokat újrakalkulálják.

Példa 2.
Kimenetel Odds A tétek eloszlása
Hazai 1,531 75,00%
Döntetlen 6,810 10,00%
Vendég 4,540 15,00%

Második példánkban 100 darab fogadást, egyenként 1 forintos beérkező tétet vettünk alapul. A meccsre érkező tétek alapján a fogadóiroda 100 forint bevételre tesz szert, de ha a hazai csapat megnyeri a mérkőzését, akkor 75x1.531= 114.825 forintot kell kifizetnie, vagyis 14,83 forintot bukik a meccsen. Na ez ugye nem fordulhat elő, így ilyenkor trader ezt kikerülendő korrigálja a számokat és megváltoztatja a szorzókat abba az irányba, hogy a fogadók inkább az x2-t tegyék, kiegyenlítve ezzel a különböző kimenetelek bekövetkezése esetén várható profitot.

Ezzel a jelenséggel alighanem már mindannyian találkoztatok, hiszen ez egy fogadóiroda napi működésének velejárója. Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy

a fogadóiroda tradere nem szubjektív véleménye alapján írja át az oddsokat, hanem a beérkező tétek szerint.

Vagyis a 'rájöttek ők is, gyorsan le is vették a szorzókat' hozzászólások nem sokszor fedik a valóságot, hiszen amiatt viszik le a szorzót, mert valaki vagy valakik nagyobb összeggel odadurrantottak egy kimenetelnek. Egy oddsmester mozgástere viszonylag kicsi, matematikai alapon, segédszoftverekkel, valószínűségszámítások alapján kell dolgoznia.

Ezt tudják kihasználni az ügyes és profi fogadók, akik a beragadt oddsokat keresve a tuti profitra hajtanak. Az úgynevezett 'arbitrage' fogadás viszont már egy másik téma, de hamarosan olvashattok erről is a hatharom.com-on.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


 

pinnacle.com/hatharom.com/*top100bookmakers.com
megosztom