Sportfogadás suli

Így számold ki a fogadásod értékét

  • Tomihmv
megosztom

Alábbi cikkünkben arra próbálunk meg rámutatni, hogy hogyan lehet kiszámítani a várható értéket a sportfogadásban.

A fogadás várható értéke megmutatja, hogy siker esetén (átlagosan) mekkora nyereményre számíthatunk fogadásonként. A legkézenfekvőbb az, amikor egy fogadó a bukmékerek szorzóit hasonlítja össze. De hogy pontosan hogyan lehet kiszámítani a várható értéket a sportfogadásban, azt cikkünkből tudod meg!

Mi is az a várható érték?

A várható érték (EV, vagyis expected value) egy egyszerű példával való személtetése: ha például folyamatosan 10 dollárt teszel a fejre pénzfeldobáskor (fej vagy írás) és minden egyes siker alkalmával 11 dollárt kapsz vissza, akkor az EV az 0,5.

Ez azt jelenti, hogy ha folyamatosan a fejre fogadsz, akkor átlagosan 0,50 dollárt nyersz minden egyes 10 dolláros fogadáson.

A várható érték kiszámítása

A várható érék kiszámításának képlete viszonylag egyszerű, hiszen a nyerés valószínűségét kell megszorozni azzal az összeggel, amit nyerhetsz, mindebből pedig ki kell vonni a veszteség valószínűségének szorzatát azzal az összeggel, amit veszíthetsz.

(Nyerés valószínűsége) x (Összeg,amit nyerhetsz) - (Veszteség valószínűsége) x (Összeg, amit bukhatsz)

Ahhoz, hogy a ki tudd számítani a várható értéket a sportfogadásban, ki kell töltened az előbb említett képletet, de előtte azért néhány számítást el kell végezned!

1. Keress például egy háromesélyes szorzót (hazai, döntetlen, vendég)!

2. Számold ki a lehetséges nyereményt minden eshetőségre, úgy, hogy megszorzod a tétedet az oddsszal, majd vond le a tétet!

3. Az oddsokkal oszd el 1-gyel, így megkapod, hogy mi az esélye annak a kimenetelnek!

Például:

A Manchester United fogadja a Wigan csapatát az Old Traffordon (H: 1.263 D: 6.50 V: 13.50), avagy a Wiganre való, 10 dolláros fogadás 125 dollár potenciális nyereményt eredményezhet, annak a valószínűsége, hogy ez bekövetkezik 1 / 13,5 = 0,074 avagy 7,4 %.

Annak a kimenetelnek a valószínűsége, hogy a Manchester United nyer vagy döntetlennel végződik a találkozó, (1 / 1,263 = 0,792) + (1 / 6,50 = 0,154) = 0,946, vagyis 94,6 %.

A veszíthető összeg -10 dollár.

Mindez pedig így néz ki a fenti képletbe behelyettesítve:

(0,074 x 125$) - (0.946 x 10$) = - 0,20$

Ennek a fogadásnak a várható értéke tehát negatív, hiszen átlagosan 0,20 dollárt veszítesz minden egyes 10 dolláros fogadásonként.

pinnacle

Hogyan segít a várható érték a sportfogadásban?

Ne feledd ugyanakkor azt, hogy a negatív várható értékkel (-EV) bíró fogadással nem biztos, hogy pénzt veszítesz. Az érmefeldobással ellentétben a sportfogadási esélyek szubjektívak, avagy, aki túl tud járni a bukméker eszén, az biztosan képes lesz pénzt keresni.

Ha kiszámoltad az esélyeidet egy adott meccsel kapcsolatosan, és ezek eltérőek az oddsok által képviselt esélyektől, akkor könnyedén megtalálhatod a +EV-s fogadásokat, ami a legjobb esély arra, hogy nyerj.

Például:

A fentebb említett meccsnél maradva az oddsok azt sugallják, hogy a Wigannek csak 7,4 %-os esélye van a győzelemre az Old Traffordon. Ha viszont te úgy kalkulálsz, hogy 10 % esélye van a Wigannek nyerni, akkor a vendégre tett fogadások EV-je 3,262 dollárral megnő, így érdemes lehet ráfogadni.

Hogyan fogadj pozitív hozammal?

Korábban már értekeztünk arról, hogy hogyan is kell pozitív hozammal fogadni. A cikket ide kattintva találod meg!

Figyelj, hogy hol játszol!

A fogadások EV-jének kiszámítása még több információt ad a fogadóknak a bukmékerek értékéről. Egy alacsony haszonnal dolgozó bukméker, mint a partnerirodánk, a     EV-je körülbelül -0,20 dollár, míg egy átlagos bukmékerének nem ritka, hogy az EV-je -1 dollár lesz, avagy minden 10 dolláros téten 1 dollárt veszítesz.

 

>>>FOGADJ A LEGJOBB ODDSOKON A PINNACLE-NÉL!<<<

 


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te már is több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


 

megosztom