5 perc SF

Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat? - napi lecke

megosztom

Új rovattal jelentkezik a Hathárom! Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat. Jó olvasgatást és tanulást kívánunk!

Amit eddig tanultunk

Az első két leckében igyekeztünk a kezdő lépésekkel megismertetni mindenkit, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy eséllyel szálljunk szembe a bukmékerek elleni "harcban". Miután lefektettük a fogadások megkezdése előtti legfontosabb lépéseket (vagyis kitűztük a céljainkat, meghatároztuk a tőkénket, kiválasztottuk a fogadóirodá(ka)t és elfogadtuk, hogy állandó tanulásból áll ez a szakma is) és meghatároztuk, hogy milyen bankroll-menedzsment mentén működnek majd fogadásaink, nem árt képbe kerülni azzal, hogy ha megvan a tipp, amit fogadni szeretnék, mit is kezdjünk vele.

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?

A tét meghatározása

Legyen szó akár saját tippekről, akár más forrásból beszerzett ötletekről, a bankroll-menedzsment megértése után fontos, hogy a vállalt stratégiádhoz, szisztémádhoz illeszkedő tétkezelést használj. A legutóbbi lecke során megtanultuk, hogy az 5%-os BM számít általánosnak a szakmában, de hogy ezen az 5 százalékon belül hogyan tudsz "mozogni',  az  több tényezőtől is függhet.

Skálás-módszer: Az 5%-os tétkezelés esetén a bankunkat 200 egységre osztjuk fel, vagyis egy 1000 forintos bankroll esetén a max tétünk 50 forint, ami a skálás módszerben 10/10-et jelent.

A 10/10-es tipp persze a legtöbb fogadónál ritka, mint a fehér holló, így ez a lehetséges maximum, sokkal gyakoribbak lesznek a 20-30 forintos tétek. Ez az úgynevezett skálás módszer, ahol tippenként eltérő tétkezelést alkalmazunk és az sem mindegy, hogy konzervatív, átlagos vagy kockázatos szisztémát szeretnénk-e használni.  A skálás módszer nagyobb teret ad a fogadóknak abból a szempontból, hogy a tipperősséget egymáshoz mérten is tudják változtatni, így játszhatnak például egy magasabb, kockázatosabb tippet alacsonyabb téttel, míg a tutibb, erősebb tippre mehet nagyobb egység.

Flat stake-módszer: Kicsit kötöttebb formája a tétegység meghatározásának a flat stake, vagyis az állandó tét. Ebben az esetben nem kell számolgatnunk %-okat és nem kell szorozgatnunk sem, ugyanis minden tétünk megegyezik a többivel. Nincsenek különböző tétek, nincs 3/10 és 8/10, kizárólag egy állandó tét van. A flat stake-es módszerre is teljesen igaz azonban, hogy minél kockázatosabb tippeket játszunk, annál szorosabbra érdemes húzni az övet, hiszen egy hirtelen jött rossz széria a bankroll nagy részét elviheti.

Több fogadó is nemes egyszerűséggel az aktuális bankroll 1%-ában határozza meg az állandó tétjét, ez pedig egy viszonylag biztonságos, de egyértelmű flat stake system. Szintén előnye, hogy nem igényli a bankroll újraszámlálását túl nagy veszteség vagy nagyobb nyeremény után, hiszen az 1% mindig az aktuális rollhoz igazodik.

Mi alapján hozzak döntést?

Hogy melyik utat választod, az természetesen a személyes döntésed, de néhány olyan dolgot érdemes figyelembe venni, ami jellemző a játékodra. Ha ezeket alaposan átgondolod, akkor hozhatsz egy olyan döntést, ami segíteni fog téged abban, hogy jól kezelt a bankrollodat.

 

A tét meghatározását befolyásoló tényezők lehetnek

  • Megjátszott tippek száma
  • A megjátszott tippek átlagszorzója
  • A sportfogadással kitűzött cél
  • A bankroll mérete
  • A követett tippmester ajánlata (ha van ilyen)

A téted meghatározása függ például a megjátszott tippek átlagszorzójától. Ha átlagban magasabb szorzókkal játszol, óvatosabb tétkezelést tanácsolunk használni, hiszen ha csak 200 egységre osztod fel a bankrollodat (tehát a 10/10-es tipp jelenti az 5%-ot), hamar elfogyhat a bankod nagy része egy rosszabb szériában, amelyre a nagyobb szorzók miatt nagyobb esélyed is van.

Tehát minél bátrabb fogadó vagy a szorzókat illetően, annál óvatosabb kell legyél a tétekkel és fordítva.

Szintén meghatározó tényező lehet a tippszám, amellyel operálsz. Mivel az előző leckében is javasoltuk, hogy a teljes bankrollod maximum 30-40%-a legyen egyszerre függő tippekben, ha nagyon sok ötletet játszol meg egyszerre, akkor szintén ajánlatos óvatosabb bankroll-menedzsmentet használnod.

Tétrakás-ajánlatok*
Tipperősség Konzervatív Átlagos Kockázatos
1/10 0,3% 0,5% 0,7%
2/10 0,6% 1% 1,4%
3/10 0,9% 1,5% 2,1%
4/10 1,2% 2% 2,8%
5/10 1,5% 2,5% 3,5%
6/10 1,8% 3% 4,2%
7/10 2,1% 3,5% 4,9%
8/10 2,4% 4% 5,6%
9/10 2,7% 4,5% 6,3%
10/10 3% 5% 7%
100% bankrollra vetítve

A fentiek miatt is kiemelten fontos, hogy már előre tudd, milyen célokkal és stratégiával vágsz neki a sportfogadásnak.

 

Mi az hogy 5/10 vagy 10/10-es egy tipp?

Ha úgy döntesz, hogy a fentebb bemutatott skálás módszert alkalmazod, akkor bizony meg kell állapítanod, hogy hány egységet is ér meg az adott tipp és odds. Általános tévhitnek számít a sportfogadásban, hogy a tipperősség - vagyis az a szám, amellyel meghatározom egy 10-es skálán a tippem erősségét és a tétemet - összefüggésben van azzal, hogy milyen valószínűséggel nyer majd a tipp.  Ez tévedés, hiszen előfordulhat, hogy egy 6/10-es tipp jobb eséllyel nyer, mint egy 8/10-es.

Íme ennek magyarázata! A tipperősség ugyanis nem azt jelenti, hogy milyen eséllyel nyer majd adott tipp, hanem azt, hogy a valós esélyekhez képest milyen szorzóval fogadhatjuk meg az adott kimenetelt.

Tehát minél nagyobb az eltérés a fogadóirodánál meghatározott odds és a saját elemzésünk szerinti szorzó között, annál erősebbnek gondolunk egy tippet.

Ezzel áll összefüggésben az is, hogy lehet egy 1.20-as odds is 4/10-es és 10/10-es, de előfordulhat, hogy egy 15-szörös szorzóra mondjuk rá, hogy 10/10, mert a mi számításaink szerint 2-3-szoros odds lenne a fair.


Hogy hogyan is kell értékelni egy tippet és hogyan döntsük el a reális szorzót a különböző információk alapján, az a sportfogadás egyik legfontosabb és legnehezebb eleme, de természetesen a későbbiekben ezt a témát is körüljárjuk majd!

Amit viszont eddig megtanulhattál, hogy a bankroll-menedzsment helyes használata és a tőke meghatározása megóv attól, hogy egy rossz széria a sportfogadó karriered végét jelentse. A szigorú keretek közé szorított tippelés nem csak biztonsági intézkedés, de kiváló önképző, öntanító segítség is, amely közelebb juttathat ahhoz, hogy te is nyerő sportfogadó legyél.

 
megosztom