5 perc SF

Mi is az az ázsiai hendikep? - napi lecke

megosztom

Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat. Ebben a leckében az ázsiai hendikepet vesszük át. Jó olvasgatást és tanulást kívánunk!

Mit tanultunk eddig?

Az első öt lecke során átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogy hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy, hogy például milyen téttel játszunk.

A hatodik tananyagban képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal, a hetedikben megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, míg a nyolcadikban fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB (döntetlen esetén a tét visszajár) fogadási típusok között. A mai, kilencedik oktatóanyagunkban pedig az ázsiai hendikepről lesz szó!

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?
Ha túl sokat veszítek a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj!
Mi az a ROI és hogyan számoljam ki?
Melyek a leggyakoribb fogadási típusok?
Mi az a kombi fogadás?
Mi a különbség a +0 és a DNB között?

 

Mi is az az ázsiai hendikep?

Ez a fogadási forma az utóbbi években kezdett népszerűvé válni Európában. Lényege, hogy a normál hendikephez hasonlóan az egyik csapatot előnyből indítja. Mindennek több fajtája van (negyedes, feles, háromnegyedes és egész), egyes esetekben a tétünk is visszajárhat, máskor pedig kombinált fogadási lehetőséget kínál ez a fogadási opció, aminek köszönhetően például a teljes veszteség helyett a tét fele akár vissza is kapható.

Hol fogadhatsz ázsiai hendikepre?
A legtöbb ázsiai hendikepes fogadási lehetőség a    -nél és a    -nél találhatod meg. Mindkét iroda rendkívül széles kínálatot biztosít az ázsiai hendikepes piacokon, eltolt és alternatív hendikepekre is tudunk ezeknél a termeknél fogadni! Ha ázsiai hendikepes fogadásokat szeretnél kötni, érdemes valamelyik irodában tőkét tartanod!

Mindez különösen jövedelmező, mert a bukmékerek jellemzően ennél a fogadási formánál fölözik le a legkisebb hasznot. Sokszor jobb szorzókat kínálnak a +0-s fogadásokra, mint például a „döntetlen, tét visszajár” fogadási típusnál, amiben szintén két kimenetel lehetséges. Egy alapvetően háromesélyes fogadási esemény (például egy focimeccs) két kimenetelre történő redukálásával jóval egyszerűbben tehetünk szert profitra, és a sportfogadással elengedhetetlenül együtt járó kilengéseket is csökkenteni tudjuk.

 

Egész és feles ázsiai hendikep

Ha egyik csapat sem indul előnnyel, de ázsiai hendikeppel fogadsz, a pályán született eredményt számolják el. Döntetlen esetén azonban visszakapod a feltett tétet, ugyanúgy, mint a „döntetlen, tét visszajár” játékformánál, amiről már az előző leckében is szó volt.

Az európai és az ázsiai hendikep között az a különbség, hogy amíg az európai hendikep kimenetele mindig kétesélyes, addig az ázsiai hendikepnél a kimenetel többesélyes is lehet. 

Amikor egyik vagy másik csapatot egygólos előnnyel indítják, ugyanaz a helyzet, mint az egyszerű hendikepnél. Ha döntetlen születik, azt a fórban lévő csapat győzelmeként könyvelik el, ha a hátrányból induló csapat egy góllal nyer, döntetlennek veszik - ekkor mindenképp visszajár a tét. Ha pedig a hátrányból induló együttes két vagy több góllal győz, őket tekintik győztesnek a fogadásunkban is.

Ritkább esetben nagyobb, két- vagy többgólos hendikepet is meghatároznak, ilyenkor természetesen a fogadásban számolt kimenetel is változik. Ha maradunk a vendégek egygólos előnyénél, és rájuk fogadsz (-1-es hendikep, vendég), így alakul a kimenetel:

-1-es ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenetel Nyeremény
0-0 0-1 (V) tét*odds (nyertes)
0-1 0-2 (V) tét*odds (nyertes)
1-0 1-1 (D) visszajár a tét
0-2 0-3 (V) tét*odds (nyertes)
2-0 2-1 (H) 0 Ft (vesztes)
1-1;2-2;3-3;stb. 1-2;2-3;3-4;stb. (V) tét*odds (nyertes)
és  így tovább...

Az eddigiek nagyban hasonlítottak a hagyományosnak számító fogadási lehetőségekhez. A dolog akkor válik kicsit bonyolultabbá, amikor nem egész számú gólokkal juttatják előnyhöz az egyik csapatot, hanem csak törtekkel. Megijedni nem kell, ez is gyorsan elsajátítható, egy kis rutinnal könnyen átláthatóvá válik a dolog.

Ha plusz fél góllal indítják az egyik csapatot, akkor megszűnik a döntetlen lehetősége, hisz a pályán senki nem fog félszer a kapuba találni. Ekkor tehát vagy veszítesz, vagy nyersz. Ha a vendégcsapat kapja az előnyt, és Te is rájuk fogadsz (-0,5-es hendikep, vendég), a következők történhetnek:

-0,5-ös ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenetel Nyeremény
0-0 0-0,5 (V) tét*odds (nyertes)
0-1 0-1,5 (V) tét*odds (nyertes)
1-0 1-0,5 (H) 0 Ft (vesztes)
0-2 0-2,5 (V) tét*odds (nyertes)
2-0 2-0,5 (H) 0 Ft (vesztes)
1-1;2-2;3-3;stb. 1-1,5;2-2,5;3-3,5;stb. (V) tét*odds (nyertes)
és így tovább...

 

Negyedes és háromnegyedes ázsiai hendikep

Eddig viszonylag egyszerű volt a képlet, azonban az ázsiai hendikep típusú fogadásoknál kombinált fogadási lehetőségek is vannak, amikor a tétünk egyik fele egész számú ázsiai hendikepes opcióra, míg másik fele egy feles ázsiai hendikepes fogadásra kerül. Ilyenek a negyedes és háromnegyedes ázsiai hendikepek.

Ha az egyik csapat 0,25 gólos előnnyel indul, az olyan, mintha ugyanakkora összeggel fogadnál egy 0-s és egy 0,5-es hendikepes meccsre. Ilyenkor a téted 50-50%-ával támogatod az egyik illetve a másik eredményt.

Tegyük fel, hogy az iroda a vendégeket 0,25 góllal támogatja, és Te is rájuk fogadsz (+0,25-os hendikep, vendég)! A példatáblázatban a téted két külön fogadás között osztottuk el a jobb érthetőség kedvéért. Láthatod, hogy döntetlennél a feltett pénzed fele ugyanúgy visszajár, mint a 0-s hendikeppel kötött fogadásnál, a másik felével viszont nyersz, mivel a 0,5-es hendikep a Te győzelmedet hozza.

-0,25-ös ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenete 1 (a téted 50%-a) Elszámolt kimenetel 2 (a téted 50%-a) Nyeremény
0-0 0-0 (D) 0-0,5 (V) visszajár a tét fele + tét 50%-a*odds (félnyertes)
0-1 0-1 (V) 0-1,5 (V) tét*odds (nyertes)
1-0 1-0 (H) 1-0,5 (H) 0 Ft (vesztes)
0-2 0-2 (V) 0-2,5 (V) tét*odds (nyertes)
2-0 2-0 (H) 2-0,5 (H) 0 Ft (vesztes)
és így tovább ...

Nézzük meg a másik oldalt is! Az iroda továbbra is a vendégeket támogatja, de Te ezúttal a hazaiakra teszel (-0,25-os hendikep, hazai). Döntetlennél továbbra is van egy kis előnyöd, de már csak annyi, hogy nem veszíted el az összes téted. Ilyenkor tehát akkor érsz el nyereményt, ha az általad megtett csapat nyer.

-0,25-ös ázsiai hendikep, hazai
Valódi eredmény Elszámolt kimenete 1 (a téted 50%-a) Elszámolt kimenetel 2 (a téted 50%-a) Nyeremény
0-0 0-0 (D) 0-0,5 (V) visszajár a tét fele + 0 Ft (félvesztes)
0-1 0-1 (V) 0-1,5 (V) 0 Ft (vesztes)
1-0 1-0 (H) 1-0,5 (H) tét*odds (nyertes)
0-2 0-2 (V) 0-2,5 (V) 0 Ft (vesztes)
2-0 2-0 (H) 2-0,5 (H) tét*odds (nyertes)
és  így tovább ...

Ha 0,75-os hendikepet választasz, az egyenértékű azzal, hogy a pénzed felét 0,5-es, a másik felét pedig 1-es hendikeppel teszed fel. Ez elsősorban a hátrányból induló csapat egygólos győzelménél ad számodra egy kis előnyt.

Ha arra a csapatra fogadsz - jelen esetben a vendégekre -, amelyet a hendikep is támogat (-0,75-os hendikep, vendég), akkor döntetlennél vagy a csapatod győzelménél érhetsz el teljes nyereményt. Az ellenfél egygólos győzelmekor a pénzed fele megmarad az alábbiak szerint:

-0,75-ös ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenete 1 (a téted 50%-a) Elszámolt kimenetel 2 (a téted 50%-a) Nyeremény
0-0 0-0,5 (V) 0-1 (V) tét*odds (nyertes)
0-1 0-1,5 (V) 0-2 (V) tét*odds (nyertes)
1-0 1-0,5 (H) 1-1 (D) 0 Ft + a visszajár a tét fele (félvesztes)
0-2 0-2,5 (V) 0-3 (V) tét*odds (nyertes)
2-0 2-0,5 (H) 2-1 (H) 0 Ft (vesztes)
és így tovább ...

Ha a hátrányból induló együttesre - jelen esetben a hazaiakra - teszel, akkor teljes nyereményt csak a saját csapatod legalább kétgólos győzelmével érhetsz el, egygólos győzelmük esetén is megkapod a nyeremény felét és a téted fele is megmarad.

-0,75-ös ázsiai hendikep, hazai
Valódi eredmény Elszámolt kimenete 1 (a téted 50%-a) Elszámolt kimenetel 2 (a téted 50%-a) Nyeremény
0-0 0-0,5 (V) 0-1 (V) 0 Ft (vesztes)
0-1 0-1,5 (V) 0-2 (V) 0 Ft (vesztes)
1-0 1-0,5 (H) 1-1 (D) tét 50%-a*odds + a tét fele (félnyertes)
0-2 0-2,5 (V) 0-3 (V) 0 Ft (vesztes)
2-0 2-0,5 (H) 2-1 (H) tét*odds (nyertes)
és így tovább ....

Az ázsiai hendikep egyik előnye tehát az, hogy bizonyos esetekben nagyobb biztonságban tudhatod a pénzed, mintha állandó oddsokra épülő játékot játszanál. A másik pedig a már említett tény, hogy a fogadóirodák kifejezetten jó oddsokat adnak erre a fogadási formára. Egy kis gyakorlással jól elsajátítható, és az elsőre nehézkesnek tűnő számítások is könnyen átláthatóvá válnak.


 

 
megosztom