5 perc SF

Hány tipp jelenti a hosszú távot a sportfogadásban? - napi lecke

megosztom

Legújabb leckénkben azt próbáljuk megmutatni, miért veszélyes ha néhány nyerő tipp után elszáll velünk a ló.

 

Mit tanultunk eddig?

Az eddigi leckéinkben átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy például, hogy milyen téttel játszunk.

Képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal, megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, és már fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB között. Szó esett az ázsiai hendikepről, megnéztük, mit jelent például a 2.25 gól felett vagy a -0.75-ös ázsiai hendikep.

Mostanra már tudjuk, hogy mit is jelentenek az oddsok, miből keresik meg a napi betevőt a fogadóirodák és megtanultuk, mit jelent az a szó, hogy margin. Megtanultuk azt is, hogyan győzhetjük le a fogadóirodákat és azt is, hogy mit jelent a pozitív várható értékű fogadás.

Tudjuk már, hogyan kell befizetni a kiválasztott fogadóirodába, a legtöbb esetben üdvözlő bónuszokat is igényelhetünk, amelyeknek felhasználását is kijátszását ebben a cikkben tanultuk meg! 

Kiveséztük már a fogadóirodák különleges ajánlatait, mint például a cashout-ot ám ennek van egy speciális fajtája is, mégpedig a korai kifizetés 2 gólos vezetés. Átvettük már a 0-0-s pénz visszafizetési garanciát, és az oddsnövelést is, de a kombi fogadás típusairól is meséltünk.

Mindezeken felül átvettünk néhány speciális fogadási típust, kezdésként a gólszerzőkre való fogadásról értekeztünk, majd jött a bet builder, azt követően pedig a lapokra való fogadás, illetve megtanultuk, hogy számoljuk ki a fogadásunk értékét.

A mostani hetet a hosszútávú fogadásokkal kezdtük, míg ezt követően egy kicsit megismerhettünk önmagunkat, mint fogadókat. Mai leckénkben azt vizsgáljuk meg, mit is nevezhetünk hosszútávnak a fogadásban.

Hány tipp jelenti a hosszú távot a sportfogadásban? 

Korábbi leckéink során többször is hangsúlyoztuk azt az állítást, miszerint a sportfogadásban a hosszú távú gondolkodás a siker egyik alapköve. Ezt a gondolkodásmódot alkalmazzuk a bankroll-menedzsment kezelésénél, a tippjeink és a fogadóirodák kiválasztásánál is, vagyis megkerülhetetlen témája a profitábilis sportfogadásnak. 

Ebből adódik nyilván a sokakat foglalkoztató kérdés, mely szerint mennyi az annyi, avagy mi számít hosszú távnak a sportfogadásban. Mikortól mondhatjuk magunkról azt, hogy hosszú távon is nyereséges sportfogadók vagyunk? 

Elsőre blikkre talán mindenki napokban, hetekben és években gondolkozik. Ez részben jogosnak is mondható, hiszen ha két éve folyamatosan nyerő vagy, akkor mondhatod magadról, hogy te nyerő sportfogadóvá váltál. De vajon ha csak havonta egy tippet játszol, akkor is igaz ez az állítás? 

A tippszám alapján meghatározott hosszú táv talán még inkább jobb képet fest a valóságról. 

A sportfogadók különösen hajlamosak arra, hogy hibás minták alapján vonjanak le következtetéseket a számokról.  Sokan esnek abba a hibába, hogy egy jó szériát követően úgy gondolják, hogy a kiválasztott stratégia, a kiválasztási metódus is eredményes, adott esetben a pozitív hozam miatt jó úton haladnak, ám ez egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban tényleg így is van és hosszú távon is képesek lesznek nyereségessé válni.

Nyilván adódik a kérdés, hogy milyen tippszámtól érdemes hosszú távról beszélni. Nos, erre a lenti táblázat segítségével kaphatunk választ, amelyben azt láthatjuk, hogy egységnyi téttel megtett tippek számánál mekkora a valószínűsége a profitnak. Az is teljesen egyértelmű, hogy hogyan változnak az esélyek a tippszámok növekedésével. 

Látható, hogy az 1000 tippszám alatti tartományban egy konzervatív találati aránnyal (~ 50%) számolva is komoly esély van rá, hogy profitot tudjunk termelni, ugyanakkor a tippszám növekedésével a profitunk valószínűsége fordított arányban csökken. Egy 10 000-es mintánál már például csak fél százalék az esélye, hogy a fent meghatározott feltételek mellett nyereségesek leszünk.

 
Megtett fogadások száma
(1.95-ös oddson)
Szükséges nyertes fogadások száma Nyereségesség valószínűsége
100 52 38,22%
250 129 32,90%
500 257 28,05%
1000 513 21,46%
2500 1283 9,68%
5000 2565 3,40%
10000 5129 0,51%


A kezdő fogadó egyik gyakori hibája, hogy egy-egy jól sikerült időszak után azt gondolja, hogy magas szinten képes űzni a sportfogadás tudományát. Ilyen esetekben gyakran fordulnak elő tétemelések is, majd ezt követően a tippszám emelkedésével az eredményesség is romlik, a veszteségek hajszolásával pedig a játékos további veszteségeket termel. Érdemes tehát egy magasabb, több száz vagy akár ezres tippszámot is kitűznünk magunk elé, majd ha ezt elértük, akkor megvizsgálhatjuk, hogy milyen eredményeink is születtek. 

Ahogy a nyitó leckénkben hangsúlyoztuk, kifejezetten ajánlatos táblázatos formában vezetni a tippjeinket. Az így összegyűjtött adatainkból nagyon sokféle hasznos információt tudunk leszűrni, ha pedig ezeket képesek vagyunk értelmezni és ennek mentén cselekedni is, akkor jó esélyünk van rá, hogy fejlődni is tudjunk. 

 

Ezért fontos, hogy tényleg próbáljunk meg hosszú távon gondolkozni! 

 


 

Loading...

megosztom