Sportfogadás Suli

Hogyan kezeli egy profi sportfogadó a bukószériát? - így kerüld el a tiltet!

megosztom

Ha voltál már te is "tilten", akkor pontosan tudod, milyen nehéz higgadt fejjel cselekedni.

Sajnos vagy nem sajnos, de a sportfogadás szerves részét képezik a downswingek, vagyis a bukószériák. Olykor az ember hiába elemez bármennyit, hiába találja meg a value tippeket, szinte minden fogadásával bukik. Máskor persze ugyanennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, ám természetesen a sikerélményt sokkal könnyebb feldolgozni - annak ellenére is, hogy legalább annyi rossz döntést hozunk ilyenkor is -, így a higgadt fejre és bölcs döntésekre elsősorban akkor van szükség, ha semmi sem akar zöldülni. Most annak jártunk utána, hogy a profik és a szakma hogyan kezeli a bukószériát, milyen ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy elkerülje a tiltet, vagyis azt az állapotot, amely hosszútávon tőke lenullázódásához vezethet.

Mi az a tilt?
A tilt egy leginkább a videójátékoknál használt kifejezés, amely egy érzelmi reakciót fejez ki. Ilyenkor az egymás után ismétlődő cselekmények sikertelensége után válunk frusztrálttá, érzelmileg labilissá, amely annak a kivetülése, hogy a befektetett munka nem hoz számunkra sikert, nem térül meg kellőképpen.

 

1: Állandó fogadási szisztéma

A bukószéria kezelésére és a tilt elkerülésére a legjobb tanács az, ha nem csinálsz semmit máshogy, mint korábban. A bankroll-menedzsment helyes betartása és a tőke kezelése megóv attól, hogy vörös fejjel "all in"-t tolj egy arra nem érdemes fogadásra. Rendkívül nehéz dolog az, ha végignézed, hogy csökken a bankrollod, erre válaszul pedig te egyre kisebb tétekkel fogadsz, de valójában pontosan erről szól a tőkéd menedzselése.

Tekints úgy a bankrollod állapotára, mint egy állandó változóra, amely most X, holnap pedig Y, de ha jó fogadó vagy, hosszútávon úgyis plusz lesz a mutató.

Könnyen elképzelhető, hogy ha elkap a tilt és hirtelen háromszor akkora összegekben fogadsz, hogy visszanyerd a bukódat, rövidtávon sikerrel jársz, de hosszútávon biztosan a fogadóirodák malmára hajtod a vizet.

 

2: Ne hajszold a tippeket

A bölcsek úgy tartják, a legjobb tippeket nem te találod meg, hanem azok téged. Ha van egy állandó rendszered, kedvenc (és eredményes) fogadási típusod, akkor ezen ne változtass. Ne fogadj többet és kevesebbet, mert egyik tipp sem függ a másiktól, attól, hogy az előző 10 nyert vagy veszített, ha ugyanúgy végzed a munkát, ahogy korábban, a 11. sem nyer vagy veszít nagyobb valószínűséggel.

Ez pontosan olyan példa, mint a fej vagy írás. Normális körülmények között mindig 50-50% esélyed lesz a kimenetelekre és azért, mert zsinórban jött 10 írás, még óriási butaság lenne 1.99-es szorzóért megfogadni, hogy a 11. is írás lesz.

 

3: Tarts szünetet

Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy a fentieket betartani, lépd meg a legnehezebbet, tarts szünetet. A fogadóirodák lehetőséget adnak arra, hogy határozott időre kizárd magad és bár nyilván ha valaki függő, akkor megtalálja a módját a fogadásnak, ez egy jó lépés lehet a veszteség minimalizálására.

Ha egy nap pihenő elég, akkor annyi, ha viszont az kell, hogy egy hétig vagy akár hónapig távol maradj a fogadástól, akkor áldozd rá ezt az időszakot arra, hogy lenyugodj, tanulj, kikapcsolj és visszaszerezd a motivációdat. Rendkívül nehéz dolog bukóban kiszállni és szünetet tartani, de hosszútávon ez egy újabb lépés abba az irányba, hogy nyerő fogadóvá válj.


Egyszerű következtetés: ha tiltre kerülsz és rossz döntéseket hozol, az nem csak az anyagi biztonságodat, de a mentális egészségedet is veszélyezteti. Ez persze mind szép és jó, de mind tudjuk, más tudni egy ilyen dolgot és más kezelni. Amikor az ember zsinórban bukja a jó tippeket, nagyon nehéz megnyomni a logout gombot és nem megkötni azt a fogadást, amely visszahozhatja a nagy bukót. Mivel az emberi tényező is rendkívül fontos, így megkérdeztük a profi tippmestereket, ők hogyan kezelik a bukószériát és kerülnek-e tiltre.

varin: Az én hatalmas mennyiségű tippemnél a downswing gyakorlatilag napi vagy heti vendégem, ahogyan az upswing is. Talán mondhatom, hogy extrán "veszélyeztetett állatfaj" vagyok, hiszen havonta több olyan szériát kell kezelnem, ahol zsinórban elbukik akár 10-15 tipp is, ami természetesen elsősorban mentálisan baromira megterhelő.

Én azt vettem észre, hogy napról napra sikerül ebben előrébb lépnem, nekem például az segít, ha egyszerűen nem gondolkozom bizonyos dolgokon. Ha megnézem a havi statisztikámat, ha elgondolkozom azon, hogy mekkora bukó a hónap vagy hét, nagyobb eséllyel hibázom. Szó sincs róla, hogy nálam ne lenne tilt, viszont én ezeket a "megőrüléseket" inkább kiírom, kidühöngöm magamból, nem pedig a fogadásaimnál vannak jelen, hiszen tippadóként több száz ember felé tartozom felelősséggel.

Azt viszont nem állítom, hogy ha most valaki megnézi a    -számlámat, nem talál rajta tipikusan "tiltes" fogadásokat, de az előrelépés itt is lassú folyamat, amely út vége közeledik, de azért még van mit tanulnom. Meglepő módon a nyerőszériákat nagyon jól kezelem, egyáltalán nem szállok el tőlük, nagyon gyakran meg tudom nyomni a withdraw gombot és nem emelek eszetlenül tétet. A munka fele tehát már megvan :)

 

MoneyMaker_Cesc18: Hogyan kezelem a tiltet? Repül a laptop a francba! :) Viccet félretéve, az én fogadási stílusom, felfogásom arra épül, hogy hosszútávon legyek nyerő. És itt most nem évekről beszélek, hiszen nyilván senkit nem vigasztalna, ha félévig bukunk aztán majd 2 év múlva valamikor pluszba evickélünk... De nem dőlök a kardomba, ha éppen becsúszik egy akár 2-3 hónapos negatív széria. Mindig előre próbálok tekinteni, ha a Garros nem sült el jól, akkor a fókuszt már teszem is át a füves tornákra és Wimbledonra. De ehhez a látásmódhoz természetesen kell egy megfelelő BR-menedzsment. Bele kell, hogy férjen egy rosszabb széria anélkül, hogy már azon agyaljunk, hogyan tudjuk visszanyerni az elbukott pénzt. 

Persze, ha az érzelmekről beszélünk, akkor engem is kettéharap az ideg, ha folyamatosan a lompos rossz végén állok. De mindig próbálok pozitív maradni, ha meccsnyílról bukik a tipp, tudom, hogy előtte volt olyan, amikor meg meccsnyilat kiizzadva jött be. Szóval kiegyenlítődik ez hosszútávon. Én hiszek a tippjeimben, a tudásomban, van egy megfelelő BR-menedzsmentem, ahogyan leírtam, aszerint állok hozzá és így az elmúlt években amennyire visszaemlékszek, olyan nagyon tiltre nem kerültem. 

 

mr.blonde: Minden fogadó megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor semmi nem akar összejönni. Nem vagyok én sem kivétel. Főleg a korai sportfogadó éveimben volt jellemző, hogy nehezen tudtam feldolgozni egy-egy rosszabb szériát, és nem tagadom le azt sem, hogy a +90.percben esett gólok után bizony néhány klaviatúra végzetes sérüléseket szenvedett...

De a sportfogadás egy életen át tartó tanulási folyamat, így idővel sikerült kezelni az ilyen helyzeteket. Saját magam számára az a legnagyobb siker, hogy az évek alatt sikerült megtanulni érzelemmentesen művelni ezt a remek kis játékot, így mostanra sem egy nagy nyeremény, sem egy csúnya bukó nem igazán rengeti meg a lelki világomat.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Ennek a tanulási folyamatnak több fontos pillére volt: a sportfogadásra hosszú távon tekintek, a bankroll-menedzsmentet soha nem dobom el és tudok megálljt parancsolni magamnak. Első kettő talán már sokaknak világos, így inkább az utóbbiról írnék még le egy-két gondolatot.

A pénz hajszolása klasszikus és tipikus sportfogadói hiba. Ha nyerőben van az ember, akkor azért, ha meg vesztőben, akkor azért akar tovább és tovább fogadni. Csakhogy ezzel óriási károkat okozhatunk magunknak és persze a bankrollunknak is. Ezt a viselkedést a lehető leggyorsabban el kell felejteni. Az első pontban is taglalja a cikk, hogy nem szabad feladni a játékunkat az eredmények ismeretében.

Egy szép kövér nyerő nap után nincs más dolgunk, mint élvezni a sikert, teljesen felesleges további nyomás alá helyezni magunkat még 1-2 ESETLEG nyerő tippért. 

És nálam ugyanígy néz ki fordítva is: elment sorozatban x tipp? Na és, holnap is lesz nap, lesz esélyem javítani! Olyan extrém esetben, amikor pedig napokon vagy akár heteken keresztül tiltre kerül valaki, annak pedig én is a szünetet tudom ajánlani. Már 2-3 nap pihenő is csodákra lehet képes ;)

 

Tomihmv: Nincs is annál idegőrlőbb, amikor a jól utánajárt és kiválasztott tippek sorra mennek el, a számlánkon pedig fogy a pénz, vagyis kezdünk tiltre kerülni. Ezt mindenki átélte már, ha valaki mást mond erről, az egyértelműen hazudik. Ilyenkor nagyon nehéz megállni, hogy ne menjünk szembe a jól lefektetett szabályainkkal.

Kezdőként én is csináltam például olyat, hogy amikor a "fixnek" gondolt tipp elúszott, akkor beültem "élőzni" full baromságokra, és kb. a fél, de inkább a teljes bankrollomnak sikerült a seggére csapni pár óra alatt. Azonban az elmúlt években sikerült megtanulni, hogy a fentebb említett, "fixnek" gondolt tippek is könnyedén elmehetnek, amiken egész egyszerűen túl kell lépni.

No, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra, igazából a lényeg, hogy a siker mellett meg kell tanulni veszíteni is. Ha a veszteség kezelését meg tudja oldani egy játékos (például 1-2 napos vagy hetes pihenő), úgy gondolom, hogy onnantól válik egyértelműen nyerő játékossá.

Pláne úgy, hogy a sportfogadásban egyértelműen a hosszú táv számít. A sorozatos vesztes tippeket követően is előre kell tekintetni, továbbá érdemes fellapozni a fogadási naplónkat, és erőt meríteni a nyertes tippekből. Személy szerint nekem az előbbiek segítettek, segítenek abban, hogy egy tiltes időszakon átlendüljek.

 

Próbáld ki te is a Logibetet, csatlakozz a nyerőkhöz!

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<

megosztom