Sportfogadás Suli

Kombi fogadás - művészet vagy pénzkidobás?

megosztom

A profi fogadók gyakran hangoztatják, hogy a kombi fogadás csupán időpazarlás. Dióhéjban ez a fogadási típus csökkenti a nyerésünk esélyét azonban növeli a várható profitot. Tud-e azonban a kombi fogadás igazi fogadási value-t biztosítani számunkra? Cikkünkben erre keressük a választ.

fotó: Pinnacle

A profi fogadók gyakran hangoztatják, hogy a kombi fogadás csupán időpazarlás.

Dióhéjban ez a fogadási típus csökkenti a nyerésünk esélyét azonban növeli a várható profitot.

Tud-e azonban a kombi-fogadás igazi fogadási value-t biztosítani számunkra? Cikkünkben erre keressük a választ.

"1 euróból nyertem 500.000-et". Az efféle sztorikkal mindenki időről-időre találkozik - a minimális befektetéssel elért hatalmas nyereményt a bukmékerek gyakran hangoztatják a közösségi média oldalaikon annak érdekében, hogy a vevőik elhiggyék, hogy egy napon talán ők lesznek majd a szerencsések.

A nagy kaszálás mindenkinek az álma amikor a kombikról beszélünk - tegyél fel egy kis aprót és esélyed lesz nagyot akasztani. Mi is lehetne ennél jobb? Az igazság az, hogy a kombi fogadás nagyon ritkán számít vonzó alternatívának a profi fogadók körében sőt sokan úgy gondolják, hogy ez a típus csak a hobbijátékosoknak való, akik az izgalmakat akarják fokozni az egyes tételek egymásutáni zöldülésével. A Pinnacle iroda cikke alapján most különböző fajtájú kombikat fogunk megvizsgálni a kockázat/megtérülés arányának viszonylatából.

A biztonsági kombi

Biztonsági kombinak nevezzük az olyan események csokorba fogását, amelyeknek nagy valószínűséggel zöldülnie kell, mint például, hogy Roger Federer megnyeri első körös meccsét bármelyik teniszversenyen. Ezzel a módszerrel növelhetjük a kiszemelt események szorzóját, a probléma csak az, hogy az emberek alábecsülik a tuti meccsek kimenetelét. 


>>>FOGADJ A LEGJOBB ODDSOKON A PINNACLE-NÉL!<<<


Ha egy olyan fogadást teszünk, amelyen a kimenetel 90%-ban nekünk fog kedvezni még mindig marad 10%, hogy elmehet. Ez nem tűnik soknak, azonban ha a kombinkba egy olyan tételt teszünk aminek a nyerési esélye 50%, a kombi által ez 45%-ra esik. 

Csak a favoritok megjátszása

Egy másik klasszikus kombi típus amikor az adott napon az összes favoritnak tartott eseményre fogadunk. Tegyük fel, hogy az adott napon az összes La Liga-meccsen az esélyesebb együttesre fogadunk, amelyeknek az egyszerűség kedvéért egyaránt 90% az esélyük a nyerésre. Mennyi is lesz az esélye a kombi szelvényünk nyerésre? Segítünk, elég csekély.

Még ha ilyen szinten is esélyes az összes megfogadott csapat, annak az esélye, hogy az mindannyian nyerni fognak, már sokkal kisebb. Ha kombink 10 meccset tartalmaz melyeknek egyaránt 90% az esélye (ez 1.11-es oddsnak felel meg) akkor a következőképp számolhatjuk ki az nyerési sanszunkat:

1.11^10 = 2.8394

Közérthetően ez annyit tesz, hogy a tizes kombink értéke 2.8394 ami 32.5%-os győzelmi esélyt jelent. Ha a hasonló módszerrel de 80%-os esélyű csapatokkal számolunk akkor esélyünk a győzelemre szám mindössze 10.74%-lesz.

Annak az esélye, hogy több favorit csapat is elhasal nem túl nagy, azonban mint láthatjuk az, hogy az egyik elmegy az nagyon is benne van a pakliban.

A színtiszta szerencsejáték

Ez a fajta fogadás a szerencsevadászok kedvence, amikor az esélytelenebb csapatokat fogják kombiba és imádkoznak, hogy ellenfeleik rossz napot fognak ki. Egy másik példa, hogy sok 50/50 kimenetelű eseményt tesznek a szelvényre és reménykednek, hogy valahogy mindegyik zöldül majd. Mindkét szelvény győzelmi esélye hihetetlenül alacsony a lehetséges masszív nyeremény azonban elhomályosítják ezt a tényt.

A profi kombi fogadás

Hiába tűnhet rossznak a kombi fogadás a várható érték nézőpontjából, mégis vannak tipszterek akik folyamatosan ezekkel operálnak és konstans szép summát kaszálnak vele. Értelemszerűen még többet is nyernek, mintha a fogadási tételeiket egyesével rakták volna meg, ráadásul ennek a módinak több féle fajtája létezik, ezzel ebben a cikkben foglalkoztunk.

A kombi fogadással is akkor lehetsz csak sikeres, ha elfogadod, hogy a megfelelő bankroll-menedzsment, az alapos kiválasztás, a tippek utólagos elemzése, az optimális fogadóiroda megtalálása, saját korlátaink megismerése, a sportfogadás alapismereteinek és az alapvető fogadási lehetőségek elsajátítása mind mennyire fontos faktor és ezek nélkül hosszú távon senki nem válhat nyerő fogadóvá. 


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli-cikkeinket!

www.pinnacle.com
megosztom