Sportfogadás-suli

Hiába a nyertes tippek, nem kapsz egy forintot sem - hát hogy van ez?

A legtöbb sportfogadó leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy nagy nyereménnyel kecsegtető kombikat küldjön játékba. Azt azonban nem árt tisztázni, hogy minél több eseményt pakolunk fel egy szelvényre, annál kisebb esélyünk lesz nyerni.

Miért népszerű a kombi fogadás?

A hosszútávon nyerő, profi sportfogadók nagyon nagy százaléka nem támogatja a kombi fogadást, hiszen minél több tippet teszünk egy szelvényre, annál jobb eséllyel indul a bukméker ellenünk. Azonban a sportfogadók körében mégis rettentően népszerű a kombi fogadás, ugyanis a nagyobb rizikó mellett nagyobb profit is jöhet a konyhára, ez pedig csábító. 

Tavaly végeztünk egy felmérést az oldalon, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink, kombiban vagy inkább szingliben fogadnak, illetve volt egy olyan opció is, hogy változó. A kombi és a szingli tekintetében egy hajszállal utóbbi nyert, ugyanakkor a "versenyt" a változó húzta be. A számok alapján 10-ből 7 olvasónk játszik kombi fogadásokat. 

Egy kiváló példa, hogy miért nem éri meg kombizni!

Ez részben érthető, hiszen nincs is annál jobb érzés, mikor az ember nagy matekozás után összeállít egy szelvényt, majd verejtékes izgalmak közepette kiszurkolja a győzelmet és vaskos nyereményt vág zsebre. Nemrég egy olvasónknak egészen elképesztő, közel 40 milliós nyeremény ütötte a markát egy 11-es kötés után. Az ilyenkor jelentkező győztes érzés semmihez nem fogható, ugyanakkor alighanem minden fogadó ismeri a másik oldalát is a dolognak, történetesen mikor egy apró kavicsban elbukva dobhatjuk a kukába a szelvényünket. 

Amellett, hogy az egy-két meccsen elúszó nagy nyeremények lélekromboló jelenségek, bizony komoly károkat okoz a pénztárcának is. Sokan ugyanis nem gondolnak bele, hogy mennyi jó tippet 'sikerül' így teljesen lenullázniuk, ha pedig más stratégiát alkalmaznának, sokkal eredményesebbek lennének.

Alábbi szelvényünk pontosan a fentiekre hoz remek példát, itt ugyanis azt láthatjuk, hogy egy hatos kötés úszott el annak ellenére, hogy öt választás bizony jónak bizonyult!

 

Ha tényleg a profit érdekel, akkor csak single!

Nézzük most meg, mi történt volna akkor, ha ennek a szelvénynek a tulajdonosa a tippeket külön-külön, egyesével, single tippenként küld játékba. Mivel a szelvény ára nagyjából 1200 forint volt, ezért ezt az összeget vesszük kiindulásnak, a napi eljátszható pénznek, a hat meccs miatt pedig soronként/tippenként 200 forint jut a tippekre.

Mivel a példának hozott szelvény hat mérkőzéséből öt is nyertes lett, ezért ha nem kötésben, hanem egyesével adták volna fel a tippeket, akkor nagyon szép eredményeket lehetett volna elérni.

 

Ha kiszámoljuk, hogy egyesével a nyertes tippek mennyi profitot hoztak, majd levonjuk az egyetlen vesztes tipp árát (200 HUF), akkor arra jutunk, hogy 1200 forint befektetésből +656 forint profitot realizálhattunk volna, ami több, mint +50%-os ROI-nak felel meg, vagyis másfélszerezhettük volna a befektetésünket. 

Ehhez képest ugye a kötés miatt a szelvény vesztes lett, így az öt jó tipp ellenére a szelvény szaldója -1200 forint lett. Profit tehát nincs, csak veszteség.

Ha nyerő akarsz lenni, akkor ezt el kell fogadnod!

Ahogy a felvezetőben is fogalmaztunk, a sportfogadók többsége a mai napig többes kötésekben játszik, amivel természetesen a fogadóirodák malmára hajtják a vizet. Nyilván a magas eredő szorzóknak és a velük járó busás nyereményeknek van egy olyan vonzerejük, amivel szemben nehezen tartóztatják magukat a szerencsevadászok. Mert hogy ők azok.

Ha viszont a sportfogadásra nem csak szórakozásként, hanem úgy is szeretnél tekinteni, mint plusz bevételi forrásra, akkor lehetőség szerint tartsd távol magad az ilyen játéktól és törekedj rá, hogy a tippeket ne kötésben, hanem szólóban küld játékba!

 

A fenti példa és elszámolás pontosan megmutatja, hogy mennyivel jobb esélyeid lesznek a profitábilis sportfogadásra, ha ellenállsz a csalfa nagy nyereményeknek. Persze, a hamis ígéret, hogy "egyszer csak beesik" rendkívül csábító tud lenni, de ha higgadt fejjel tudsz döntéseket hozni, hosszú távon sokkal-sokkal eredményesebb fogadó leszel, mint kombizó társaid.

 

Te kombiban vagy szingliben játszol?x;

Mikor éri meg kombizni a tippeket?

Ha mégis úgy döntesz, hogy továbbra is szeretnél kombiba játszani, akár csak a játék vagy az izgalom kedvéért, akkor sem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk.

Érdemes például több irodában pénzt tartanunk, ugyanis az eredő szorzókban nagyon komoly eltérések lehetnek és természetesen érdemes ott megjátszani a szelvényünket, ahol a legmagasabb odds jön ki. 

Ha már kombizás, akkor érdemes olyan irodát választani, ahol a kombi fogadásaink esetében az iroda extra profitot ad.

Partnerirodáink közül erre a legjobb választás a bet365, amely a legnépszerűbb focibajnokságokra, teniszversenyekre és major ligákra úgynevezett 'gyűjtőbónuszt' kínál. Ennek lényege, hogy minél több esemény szerepel a szelvényünkön, az iroda annál magasabb százalékkal megemeli az eredő szorzónkat.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!