Sportfogadás suli

Hogyan húzhatunk hasznot fogadóként a VAR használatából?

megosztom

Ahogy emelkedik a tét a Bajnokok Ligájában, úgy lesz egyre nagyobb a nyomás a játékvezetőkön. Ez a videóbíró egyre gyakoribb használatához is vezethet, hiszen a nyolcaddöntők eddig lejátszott tizenkét meccséből hat találkozón igénybe vették a videóbírót. Ebből a tendenciából fogadóként is hasznot húzhatunk. Hogyan és mire fogadhatunk a VAR-ral kapcsolatban? Sportfogadó-suli-rovatunk cikkében ezt a témát próbáljuk körbejárni.

Mi az a VAR?

A VAR (Video Assistant Referee) nem más, mint a videóbíró-rendszer, amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak a labdarúgóligákban. A 2018-as oroszországi vb óta már a BL-ben, az EL-ben, a Premier League-ben, a Serie A-ban, a Bundesligában és a La Ligában is használják a VAR-t, de hamarosan már a magyar pályákon is viszontláthatjuk a technológiát. A VAR lényege a játékvezető munkájának segítése, a vitatott szituációk képi elemzése a minél pontosabb és korrektebb ítéletek meghozatalának érdekében.

A videóbírót a legfontosabb játékszituációknál használhatják, például egy lehetséges piros lap visszanézésére, tizenegyesgyanús szabálytalanság esetében vagy éppen leshelyzetnél.

 

Hogyan befolyásolja a VAR a fogadói piacokat?

A VAR bevezetése előtt számos olyan elemzés látott napvilágot, amelyek azzal foglalkoztak, hogy a videóbíró bevezetése hogyan változtathatja meg a játékot és ezzel párhuzamosan a sportfogadás iparágat.

Sokan úgy vélték, hogy a VAR bevezetése után megnőnek a gólszámok a mérkőzéseken, de ez a jóslat vált be egyelőre talán a legkevésbé, hiszen a videóbíró használata során épp úgy vehetnek el gólokat, mint fordítva. (Az is igaz, hogy egyelőre nincs is még megfelelő mennyiségű adat egyértelmű következtetések levonására).  Az angol Premier League 2019/2020-as idényében 56 gólt érvénytelenítettek a VAR-nak köszönhetően, így 1034 találat született a szezonban, ami 38 góllal kevesebb volt, mint az azt megelőző évadban.

Az elemzők korai várakozása abban viszont helytálló volt, hogy a mérkőzések hosszabbításainak időtartama megemelkedhet. A videóbíró használata olykor több perces műveletet tesz ki, amit értelemszerűen igyekeznek pótoltatni a játékvezetők, így mostanra egyáltalán nem ritkák az 5-6 perces hosszabbítások.

Érdekes kettősség figyelhető meg a kiállítások terén. Szintén a Premier League 2019/20-as idényét hozzuk fel példának, ahol az egész szezonban 44 piros lapot mutattak fel a játékvezetők. Ez megfelel az előző három szezon átlagának, tehát első ránézésre a VAR ezen a területen nem hozott sok változást. Ugyanakkor a vizsgált szezonban 12 alkalommal működött közre a videóbíró kiállításos esetnél: 3 esetben a játékos maradhatott a pályán, 9 alkalommal viszont a videónézés után került kiállítása a delikvens futballista. Ez tehát hat plusz kiállítást jelentett. Azt tegyük hozzá azért, hogy a VAR kizárólag azonnali piros megítélése során használható, második sárga felmutatására nem vehető igénybe, azt a pályán a játékvezetőnek kell eldöntenie.

Szintén nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a tizenegyesek kapcsán. Egyrészt változott (és folyamatosan változik) a kézszabály is, másrészt a 19/20-as PL-szezonban 92 büntetőt fújtak be összesen, ami megfelel az elmúlt 10 évben tapasztalt 94,2-es szezononkénti átlagának. 

Ugyanakkor a mostani PL-idényben már 93 büntetőnél tart a Premier League, de még 9-10 forduló hátravan, ami még cirka 200 mérkőzést jelen - vagyis jóval az átlagos szám felett zárhat a 20/21-es idény. 

A tavalyi PL-szezonban 20 alkalommal használták a VAR-rendszert büntetőknél, hét alkalommal nem végeztek el tizenegyest, 13 alkalommal pedig a videózás után született meg az igenlő ítélet.

A büntetőkkel kapcsolatban egyértelműen megfigyelhető az is, hogy a bukmékerek manapság már jóval alacsonyabb szorzón kínálják a "Lesz tizenegyes a mérkőzésen" fogadásokat, mint pár évvel korábban.

Amíg a VAR-korszak előtt átlagosan 4-es körüli szorzón fogadhattunk erre a kimenetelre, addigra mostanra 2.70-2.90-es átlagszorzóval tippelhetünk büntetőre. 

 

Hogyan használhatjuk ki fogadóként a VAR-használatot?

A VAR bevezetése a mai napig megosztja a futballszurkolókat, hiszen legalább annyian ellenzik, ahányan támogatják. Az viszont egyértelmű, hogy a meccs előtti és élő videóbírós fogadások remekül színesítik a fogadóirodák kínálatát, hiszen teljesen új dimenziókat nyitnak meg a tippelési piacokon.

Mivel a VAR-típusú fogadások terén a fogadóirodák oddsmesterei és traderei nem rendelkeznek még többéves rutinnal és tapasztalattal, ezért fogadóként sok esetben értékes szorzókra és fogadási lehetőségekre bukkanhatunk.

Érdemes tehát a mérkőzés előtti elemzéseink során figyelembe venni a fent említett piacokat is és szétnézni a fogadóirodák kínálatában megjátszható szorzók között. Az alábbi fogadástípusok kapcsolódnak leginkább a VAR-hoz

 

 

Hol játszhatom meg a VAR-ral kapcsolatos fogadásokat?

Mivel a videóbíró-rendszert még csak 1-2 éve használják, ezért a fogadóirodák még pici lemaradásban vannak és egyelőre kevés bukinál lehet fogadásokat kötni közvetlenül a VAR-használatra vonatkozóan. A tizenegyesekre illetve a kiállításokra jellemzően már az összes nagy online fogadóirodánál köthetünk fogadásokat, de a 22bet a kínálat szélességét tekintve kiemelkedik a mezőnyből.

A 22betnél* konkrétan fogadhatunk arra, hogy használják-e a mérkőzések alatt a videóbírót és a legnagyobb meccseknél a hosszabbítás perceinek számára is helyezhetünk el téteket.

Talán sok fogadó elsőre bolondságnak tarthatja a VAR-használat megtippelését, de a mostani Bajnokok Ligája nyolcaddöntős etap remek példát hoz arra, hogy fogadóként bőven lehet keresnivalónk.

 

A Bajnokok Ligája 2020/21-es idényének eddig lejátszott tizenkét nyolcaddöntős mérkőzése közül hat találkozón használták a VAR-t. Ez az 50%-os arány azért érdekes, mert háromszoros szorzó felett köthettünk fogadásokat egy-egy videóbírós eseményre.

 

Nem nehéz kiszámolni, hogy ilyen arányok mellett ilyen szorzótartománnyal komoly profitot lehet elérni.

Itt a Hathármon is tippeltünk az utóbbi napokban a VAR-ra, az Atlético Madrid - Real Madrid spanyol bajnokin és a PSG - Barcelona BL-visszavágón is bejött a tipp, mindkét esetben 3,02-szeres szorzóval. A VAR-használat szorzója persze meccsről meccsre eltérő lehet, a Manchester United - Milan Európa Liga-találkozón például 4,90-es szorzóért fogadhattunk a videóbíró használatára.

*Az iroda szabályzata alapján az minősül VAR-használatnak, ha a játékvezető maga kéri a segítséget és ki is megy a pálya szélére megnézni a felvételeket.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy fogadóként érdemes szélesíteni a látókörünket. A VAR egyre inkább a futball részévé válik és a jövőben megkerülhetetlen tényezője lesz a sportágnak.  Azonban amíg egyelőre a fogadóirodák is csak ismerkednek ezzel az új jelenséggel és az új piacokkal, addig számos lehetőségünk nyílhat a pozitív várható értékű fogadások megkötésére.  

 


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Próbáld ki a 22betet Te is!

  • A 22bet a legszélesebb fogadási kínálattal rendelkezik a piacon. 
     
  • Magyar nyelvű felület, magas szorzók.
     
  • Új játékosoknak akár 35.000 HUF üdvözlő bónusz*.
     
  • A már regisztrált játékosok jogosultak a 30.000 HUF értékű "újratöltve" bónuszra is.

 

Regisztrálok a 22betre
és kérem a 35.000 HUF üdvözlő bónuszt

 

*Részletes leírást és információkat megtalálsz terembemutató oldalunkon!

22bet

 

Forrás: pinnacle.com; transfermarkt.de; hatharom.com
megosztom