Kézilabda

Mire megy a magyar női kézilabda-válogatott az olimpián?

megosztom

Az ötödik legesélyesebbnek számít a magyar női kézilabda-válogatott Tokióban. Sikerül borítanunk a papírformát?

Sajnos a világjárványnak köszönhetően várhatóan nem egy szokványos női kézilabda torna vár ránk az olimpián. Papíron nem kellene, hogy az ötkarikás játékokon pozitív tesztek miatt felboruljon az egyensúly (elvileg szinte minden résztvevő védett), de nézők nem lehetnek a helyszínen, vagyis zárt kapuk mögött rendezik meg a találkozókat.

Noha ez nem lesz akkora újdonság, hiszen a 2020-as Európa-bajnokságot és az olimpiai selejtezőket is így nyomták le. Azonban ez bizonyos válogatottakra pozitívan (pl: Horvátország), míg másokra negatívan (pl: Oroszország) hatott, reméljük a magyar válogatott az előbbi csoportba tartozik majd az ötkarikás játékokon.

bet365

A tornára 12 csapat kvalifikálta magát, amelyeket két hatos csoportba osztottak. Az A jelűben Norvégia, Montenegró, Hollandia, Dél-Korea, Angola és Japán, míg a B-ben Franciaország, Magyarország, Svédország, Spanyolország, Brazília és Oroszország található meg.

Az előbbiből az Eb-győztes norvégok tűnnek ki, de a montenegróiakat (az olimpiai selejtezőben például lenyomták a skandinávokat) és a hollandokat sem szabad leírni. A mi csoportunkból a legutóbbi tornát megnyerő oroszok és az ezüstéremmel záró franciák kimagaslanak, de a svéd, spanyol, brazil trió sem sétagalopp.

Keretünkben nincs igazán meglepetés, Elek Gábor szövetségi kapitány a bevált embereire épít, kis túlzással a Ferencváros női kézilabda-csapata képviseli a mieinket az olimpián, hiszen Vámoson és Bordáson kívül vagy a Fradiban játszanak vagy játszottak a többiek.

A magyar női kézilabda-válogatott kerete az olimpiára
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria).
Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO).
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC).
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler).
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria).
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest).
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria).

"Mindhárom felkészülési mérkőzésünket megnyertük (Montenegró, illetve Brazília ellen kétszer), aminek nagyon örülök, bár hozzá kell tennem, ezeken a találkozókon több hullámvölggyel is meg kellett küzdenünk. Igaz, a gyakorlás volt az elsődleges célja ezeknek a meccseknek, illetve a brazilok ellen nem is akartuk kiteríteni a kártyáinkat, hiszen igencsak korán találkozunk velük a csoportban" - emelte ki Elek Gábor szövetségi kapitány.

"Úgy gondolom, hogy ha sikeresen szeretnénk szerepelni az olimpián, annak az a kulcsa, hogy minden stresszt, nyomást itthon hagyjunk Budapesten. Egy zsivány, vidám csapatot szeretnék látni majd kint. Nem vagyok jó jós és latolgatni sem szeretnék, annyit viszont elmondhatok, hogy egyértelműen szeretnénk továbbjutni a csoportból, de egyelőre csak eddig tervezünk előre. Minden ellenfelünk komolyan készül, azonban mi szeretnénk a borítani a papírformát. Úgy vélem, az a csapat, amely jobban tud alkalmazkodni mindenféle körülményhez és esetleges nehézséghez, előnyben lesz másokkal szemben" - zárta gondolatait a mester.

{"headTitle":"Ki nyeri az olimpiai női kézilabda tornát?","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-07-25 09:55","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Norvégia","odds":"2.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Oroszország","odds":"3.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Franciaország","odds":"5.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Hollandia","odds":"12.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Magyarország","odds":"15.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Spanyolország","odds":"19.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Svédország","odds":"21.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Montenegró","odds":"26.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Dél-Korea","odds":"26.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Brazília","odds":"51.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Japán","odds":"81.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Angola","odds":"401.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

A felkészülésünk tehát jól sikerült, a csapatunk jónak mondható, ugyanakkor nem vagyunk könnyű csoportban és a sorsolásunk sem túl kedvező (a franciákkal kezdünk, majd jönnek a brazilok, akik ellen kötelező a siker, aztán pedig az oroszok). Így nem csoda, hogy Kirsner Erika, az Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, is elsődleges célként a csoportból való továbbjutást tűzte ki célul, amelyet szerinte minden idők legerősebb olimpiai csoportjában kell kivívnia a válogatottnak. A negyeddöntőtől már akár más ambíciói is lehetnek a gárdának, ha sikerül ugye a továbbjutás, de nagy kérdés, hogy kivel kerül szembe az egyenes kieséses szakaszban.

Összességében bármi benne van részünkről a tornában, a bukmékereknél az ötödik legesélyesebbnek számítunk a 15-szörös szorzóval, az 1-3. helyünkre az Unibet például 3.50-szeres pénzt kínál. Ami nem lehetetlen, de, ha például a norvégokkal negyeddöntőzünk, akkor hamarabb véget érhet a kaland. Egyébként a norvégok a favoritok (2.50) a fogadóirodákban a végső győztest illetően, majd az oroszok (3.50) és a franciák (5.00) következnek a sorban.

Szerinted milyen eredménnyel zár a magyar női kézilabda-válogatott az olimpián?

megosztom