Sportfogadás Suli

13+1 ok, amiért nem vagy nyerő sportfogadó

  • varin

Hosszú út vezet a nyerő sportfogadóvá váláshoz és bizony nem is mindenki számára elérhető ez a végcél. Mostani cikkünkben a leggyakoribb okokat tárjuk fel, amik miatt lehet, hogy te sem tudsz nyerni.

A sportfogadás, noha igencsak könnyűnek és szórakoztatónak tűnik, valójában egy elképesztően összetett és nehéz tevékenység, már amennyiben valakinek olyan terve van, hogy profitál belőle. Mivel a fogadók körülbelül 98%-a hosszútávon veszteséges, fontos megismerni ennek legvalószínűbb okait. Noha az alábbi 14 pont egyik-másikának megléte nem jelenti, hogy valaki nem lehet nyereséges, miként az is egyértelmű, hogy ezek nélkül a pontok nélkül is lehet valaki bukó, egyértelműen saját esélyeidet és lehetőségeidet növeled, ha ezekre odafigyelsz.

Ebben a cikkben nem terveztünk logikai vagy fontossági sorrendet felállítani a listán, így következzen egymás után 13+1 olyan tényező, amely ha rád is igaz, hatalmas előnyt adsz a fogadóirodáknak. A vonatkozó pontokhoz segédcikket is mellékelünk, ahol bővebben kitérünk a részletekre.

 

1: Nincs vagy rossz motiváció, nincs lefektetett cél

Ahogy az élet több területén, itt is nagy segítségedre válik, ha egy célt tűzöl ki magad elé, egy tervet, amelynek szeretnéd, ha a sportfogadói tevékenységed megfelelne. Teljesen másként kell hozzáállni a fogadáshoz, ha masszívan pénzt akarsz keresni vele, mintha csak szórakozásnak tekinted. Mindkettőnek megvannak a maga kritériumai, lehetőségei és eszközei, de bármelyiket is válaszd, légy tisztában vele. Ha csak úgy "elkezded és majd lesz valami" hozzáállás nem vezet célra, ha viszont tudod, honnan hová akarsz eljutni, az segít feldolgozni mind a nyerő, mind a vesztő szériákat.

 

Ajánlott cikk: A sportfogadás lélektana

 

Fotó: Pixel

 

2: Nincs bankroll-menedzsmented

Az egyik leggyakoribb hiba, ami a fogadók nagyon nagy részére tökéletesen igaz. A bankroll-menedzsment segít megvédeni a tőkédet és ha betartod, megóv a nagy bukóktól, illetve nullázódástól. Manapság már szinte minden tippadó platform vagy tippmester ajánl egy BM-et, amely illeszkedik a fogadói stílusához.

Ha például te egy kockázatkerülő, alacsony oddsokkal játszó "tutista" vagy, másképp kell felosztanod a bankrollodat, mintha például lóversenyre fogadsz. A tőkéd egységekre való felosztásához és a tét meghatározásához az alábbi cikkben leírtak ismerete elengedhetetlenül szükséges.

 

Ajánlott cikk: Mit jelent a 10/10-es tipp és hogyan osszam fel a bankrollomat?

 

3: Alapvető ismeretek hiánya

Rengeteg dolgot értünk ez alatt és további pontokban ki is fejtjük a leglényegesebbet, de kiemelten fontos tisztában lenni bizonyos tényekkel, ha az ember profi fogadó akar lenni. Egyrészt elengedhetetlen az angol nyelv ismerete a különböző források, információk felkutatásához. Továbbá ismernie kell a sportfogadás világát, értenie, hogyan működnek a fogadóirodák, mi az a margin, melyik bukméker miben erős, pontosan milyen fogadási piacok léteznek, satöbbi, satöbbi. Ezt a pontot a végtelenségig lehetne ragozni, a túlnyomó többsége viszont tényleg csak tapasztalati úton megtanulható.

 

Ajánlott cikk: Miből élnek a fogadóirodák és mi is az a margin?

 

4: Sokat akarsz, keveset fogsz

Tökéletesen illik ez a közmondás a legtöbb sportfogadóra is, hiszen aki nem specializálódik, nem találja meg a legjobb módszert, bajnokságot, taktikát a fogadásra, nem lesz sikeres. Nincs olyan profi tippmester, aki 3-4 sportágban is képes nagyot alakítani, a legjobbak tényleg csak 1-1 bajnokságra, esetleg fogadási típusra specializálódnak. Rá kell állni keményen egy-egy fogadási típusra vagy sorozatra és abból a lehető legmélyebb ismereteket összeszedni. Lehet akár ez az ITF tenisz, a lapos fogadások, esetleg rétegsportok, de nem érdemes egyszerre túl sokba belekóstolni, mert elveszi a figyelmet és az időt is egymástól.

 

Ajánlott cikk: A specializálódás fontossága - interjú egy profival

 

5: Rossz forrásokat használsz

Az internet bugyraiban rengeteg önjelölt tippadó zsenit és információforrást találhatsz, akik szeretik elhitetni magukról, hogy mindent tudnak, mindenhez értenek. Akár magad kreálod a tippeket, akár más kezébe adod a stafétát, fontos, hogy releváns forrásokból, szakmai fórumokról, megbízható közösségekből tájékozódj. Ha pedig hiteles statisztika nélküli, random tippmesterek/források írják le, hogy ez és ez a tuti, mert csak, akkor kezdj el idejében gyanakodni.

 

Ajánlott cikk: Mi számít értékes információnak? - így tudod legyőzni az irodákat

 

6: Nem vezetsz részletes statiszitkákat

A nap végén természetesen (majdnem) csak az számít, hogy több pénzed legyen, mint volt, ám nem árt tudni, mi is hozza azt a profitot. Még akkor is nagyon fontos lehet szegmentálni a tippeket, ha csak arról van szó, hogy egy ligán belül fogadsz gólok számára és hendikepre, mert közel sem biztos, hogy hasonlóan eredményes vagy ezekből a fogadási típusokból. Ha már rendelkezésedre áll egy releváns statisztikai adatsor, leszűrheted a következtetést, hogy miben vagy a legerősebb hosszútávon és arra helyezheted a fókuszt.

 

Ajánlott szoftver: Vezess statisztikát a Hathárom szoftvere segítségével

 

7: Kombizol? Bajban vagy...

A szóló vs. kombi fogadás kimeríthetetlen vitatémát szolgáltathat sportfogadói berkeken belül is, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy azért létezik objektív igazság. Akik komolyan gondolják a sportfogadást, hosszútávon szeretnék kimaxolni annak lehetőségét, hogy eredményesek legyenek, bizony majdnem csak single tippeket adnak fel. A kombiknak is megvan a létjogosultságuk - íme egy remek példa -, de ha van 2-3 erős tipped egy napra, bizony szólóban érdemes őket megjátszanod.

 

Ajánlott cikk: Művészet vagy pénzkidobás? - minden a kombikról

 

8: Nem használod ki a bónuszokat

Az egyik legkétségesebb pont talán a listán ez, hiszen a profi fogadók többségét kevésbé érdeklik bizonyos bónuszok, hiszen azok feltételei vagy nem illenek a stratégiájukba vagy egyszerűen a bankrolljukhoz képest elhanyagolható az összeg. Ugyanakkor ha még nem vagy profi és nem több százezres nagyságrendben fogadsz, butaság nem kihasználni egy-egy ajánlatot vagy kezdő befizetési bónuszt. Partnerirodáink esetében itt tájékozódhatsz a legjobb opciókról!

 

Ajánlott cikk: Milyen kezdőbónuszok várnak a fogadókra?

 

9: Csak egy fogadóirodánál fogadsz

Fogadóirodából nem lehet elég, nincs olyan, hogy túl sok. Persze nem reális elvárás senki felé, hogy a világ összes bukmékerénél tartson pénzt, de a helyzet ebben az esetben egyértelmű.

Minél több fogadóirodánál van pénzed, annál nagyobb lesz a profitod is hosszútávon.

Rengeteget számít hosszútávon néhány százados különbség, ezt pedig úgy maxolhatod ki, hogy a legjobb és legmegbízhatóbb bukiknál tárolsz pénzt. 1-2 irodával beszűkülnek a lehetőségeid és nem biztos, hogy ki tudod venni az adott tippben lévő maximális value-t.

 

Ajánlott cikk: Rengeteg pénzed múlhat néhány századon!

 

10: Topfocival akarsz nyerni

Ha az a terved, hogy Premier League vagy Bajnokok Ligája 1x2-es piacokon vered meg a fogadóirodákat, a küldetésed halálra van ítélve. A sportfogadás lényege, hogy az információk birtokában kihasználd a bukmékerek hibáit, megtaláld az értékeket az oddsokban, ám a legnépszerűbb sorozatokban, ligákban ez majdnem lehetetlen. Minél jobban fókuszban van egy bajnokság, annál publikusabbak az információk is, és annál kevesebb az esélye, hogy a bukik hibáznak.

 

Ajánlott cikk: Hogyan fogadjunk pozitív hozammal?

 

11: Nem érted a value-t, nem látod az értéket

A sportfogadásban a value megértése az egyik legnehezebb feladat. Sokan úgy vélekednek, hogyha kötnek egy fogadást 1.20-ért és nyernek vele, az jó tipp volt - valójában ez viszont sokkal bonyolultabban működik. Ebben a szakmában óriási hiba feláldozni a hosszútávú profitot a rövidtáv érdekében, ezt pedig a value-n keresztül lehet legjobban érzékeltetni.

Fotó: Depositphotos

A képesség, hogy valaki megtalálja egy tippben az értéket, felismerje, hogy a reálisnál magasabb oddson fogadhat, mindennél többet jelent. Lehet, hogy egyszer bejön az az 1.20, lehet, hogy tízszer is bejön, de ha valójában annak az 1.20-nak a reális szorzója 1.30 lett volna, akkor a végeredménytől függetlenül rossz üzletet kötöttél. Ugyanez a helyzet a másik véglet esetében is, vagyis hiába bukik el tízszer az 5-szörös szorzód, ha jó befektetést kötöttél, akkor hosszútávon úgyis megtérül a munkád.

El kell fogadni, hogy az érték megtalálása előbb-utóbb szükségszerűen megtérül, ez a szemlélet pedig (kellő szakértelem megléte esetén) hosszútávú profitot is eredményez majd. A kocafogadóknak pedig meg kell hagyni azt a szemléletet, hogy a rövidtávú profit többet jelent, mint a hosszútávú valuekeresés.

 

Ajánlott cikk: Mit csináljak, ha már nincs érték a tippben?

 

12: Nem ismered a fogadóirodák speciális piacait

2021-ben már régen kinőttünk a háromesélyes fogadások és a 2.5 gól alatt/feletti opciók népszerűségéből. Természetesen még mindig vannak, akik örömmel játszanak például még európai hendikepet, valójában viszont érdemes lépést tartani a fogadóirodák fejlődésével.

Kiemelten fontos, hogy valaki ismerje a bukmékerek speciális piacait, ilyen példa mondjuk az, ha egy irodánál fogadhatunk gólszerzőre és lapokra az NB I piacain. Különböző jellegű fogadóirodák vannak, máshogyan dolgoznak, másban erősek, ezt pedig alapos feltérképezéssel lehet csak megismerni. Már csak ezért is érdemes a lehető legtöbb bukinál számlát vezetni, amelyre utaltunk egy előző pontban is, hiszen például a fogadók körében egyre népszerűbb cashout opció sem mindenhol elérhető.

 

Ajánlott cikk: Melyik fogadóirodának mi az erőssége?

 

13: Egyszerűen nem értesz hozzá vagy nincs rá időd

Nincs ezzel semmi baj, nem minden sportszerető vagy sportfogadás iránt érdeklődőből lesz nyerő fogadó. A fogadás rettenetesen időigényes, napi 5 perc munkával nem lehet értékes tippeket találni. Ennek belátása azonban fontos lépés lehet, amely megóvhatja pénztárcánkat a későbbi betliktől.

Ilyenkor érdemes lehet máshogyan hozzáállni a sportfogadáshoz, óvatosabb célokat megfogalmazni, nem túl sokat kockáztatni, esetlegesen kombizni. Egy 200 forintos "bulimix" feldobása aligha viseli meg a pénztárcát, viszont adunk egyet az izgalomfaktornak is. Ha viszont nincs időd elvégezni az elemző munkát, akkor nem is érdemes könnyelműen sok pénzt kockáztatni.

Ha úgy érzed, nem értesz kellőképpen a sportfogadáshoz vagy nincs időd foglalkozni vele, helyezd bizalmad azok kezébe, akiknek van.

 

Ajánlott cikk: Ezért jobb online fogadni, mint papíron

 

13+1: Megbízol a csaló oldalakban

Ha viszont így teszel, nagyon alaposan járj utána, milyen tippadónak vagy felületnek is érdemes bizalmat szavazni. Az interneten megszámolhatatlan mennyiségben találhatsz fizetős szolgáltatásokat, amelyeknél gyors meggazdagodást ígérnek. Ami viszont túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.

Ha előfizetsz egy tippmesterre, tippadó szolgáltatásra, kiemelten fontos, hogy megbízható felületen tedd. Gyanús, hogy nem hitelesek a statisztikák vagy nincs visszaellenőrizhető tipptörténet? Gyanakodj és keress más oldalt! Ugyanez a helyzet ha nem tudsz mondjuk visszajelzést kérni előfizetőktől, esetleg maguk a tippek keltenek gyanút.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


A Hathárom testvéroldalán, a Logibeten minden egyes tipp, amelyet valaha feladtak a rendszerben, megtekinthető, hiszen az összes tippmester valaha publikált tippje letölthető exceles formátumban.

Ez olyan kuriózum, amelyet a piacon nagyon kevés oldal mondhat el magáról, a magyar nyelven elérhetőek közül pedig egyetlen egy sem!

Az egyedülállóan olcsó előfizetési összeg pedig garantálja, hogy nem kell tíz- vagy százezreket fizetned a legértékesebb tippekért.

 

Ajánlott cikk: Íme a csaló oldalak leggyakoribb szövegei

 


Sajnos a totóval ellentétben, itt a "telitalálat", vagyis minden szabály betartása sem jár biztos milliókkal. A sportfogadásban sajnos nincs tuti recept, amellyel biztosan lehet nyerni, ezt pedig mindenkinek tudnia kell.

Azonban a fenti pontok ismeretével és kivédésével, igenis megnövelheted az esélyedet, hogy abba a bizonyos 1-2%-ba tartozz, akik hosszútávon meg tudják verni a fogadóirodákat.

 

Ha tetszett a cikk és tanultál belőle valamit, kérlek, támogasd a Hathármat, hogy további ilyen tartalmakat gyárthassunk, teljesen ingyen!

Donation