Tenisz

Jövőre is Djokovics lesz az ász? Íme a 2022-es Grand Slamek szorzói

megosztom

Nem jött össze a naptári Grand Slam a US Openen Novak Djokovicsnak és még a 21. major címe is várat magára. Ez utóbbi rekord 2022-ben meglehet, legalábbis a fogadóirodáknál a következő 4 GS-en háromból a szerb a legnagyobb favorit.

Elmaradt a csúcsdöntés New Yorkban a magyar idő szerint vasárnap éjjel lejátszott US Open döntőjében, az orosz Daniil Medvedev ugyanis három játszmában (6-4, 6-4, 6-4) legyőzte a világelső Novak Djokovicsot. 

A szerb klasszisnak már csak ez a torna kellett volna a naptári Grand Slamhez, - utoljára 1969-ben Rod Laver volt képes megnyerni egy évben mind a négy nagy tornát -, győzelmével pedig lepipálta volna Roger Federert és Rafael Nadalt a megnyert Grand Slam-címek számát illetően, amivel talán eldöntötte volna a 'ki minden idők legjobbja' kérdéskört is, így viszont maradt a holtverseny az élen, 20-20-20 GS-címmel. 

Djokovics a vasárnapi meccsen nem tudta magából kihozni a legjobbat, szemmel láthatóan idegesen és sok hibával játszott, Medvedev pedig ezt ki is használta és remek adogatójátékának köszönhetően harmadik döntőjében megszerezte élete első GS-bajnoki címét.

A 25 éves orosz ugyan underdognak számított a fináléban, sikere azonban mégsem meglepetés, hiszen a keménypályás idényben végig parádés játékot mutatott, így a közvélemény és a szakma szemében is ő lépett elő Djokovics első számú kihívójává. A döntőig vezető úton sem ismert kegyelmet, a hat meccsen mindössze alig 12 órát töltött a pályán, formájáról pedig sokat elmond, hogy az egész torna alatt csupán egy szettet bukott. 

Djokovics kicsit rögösebb úton került a fináléba, csupán egy olyan meccse volt, ahol nem vesztett játszmát, az elődöntőben megvívott Zverev elleni csatája pedig az év egyik legnagyobb küzdelmét hozta. Hogy a német elleni meccs mennyit vett ki a már 34 éves klasszisból, azt igazán csak ő tudhatja, ez a US Open ugyanakkor rámutatott, hogy egyre inkább itt van a küszöbön a sokat emlegetett generációváltás. 

 

Meglehet a 21. Grand Slam Djokovicsnak és Nadalnak? 

Az idei fejlemények ismeretében nem kérdés, hogy fantasztikus 2022-es évad elé nézünk. A fiatalok közül Medvedev és Zverev is szintet tudott lépni az idén, Stef Tsitsipasz is megvillantotta képességeit Párizsban, ne feledkezzünk meg az éppen sérüléssel küszködő, de már US Open-bajnok Dominic Thiemről, vagy az idén az elitbe berobbanó tinisztár Carlos Alcarazról sem. Ők lehetnek az új trónkövetelők, azonban az "öregeket" így sem lesz egyszerű legyőzniük. 

Merthogy a "három nagy" sem tett még le a győzelmekről, sőt, mindannyian szeretnének még legalább egy GS-t, amivel egyedüli rekordtartókká válhatnak. Hogy ebből lesz e valami, az viszont erősen kérdéses. 

Az szinte egyértelmű, hogy a már 40 éves Federer nem fog nyerni újabb GS-t, sokadik műtétje után inkább az a kérdés, hogy látjuk e még valaha nagy tornán játszani. 

Rafa Nadal júniusban töltötte a 35. életévét és bár tavasszal a salakos szezonban fantasztikus eredményeket ért el, lábsérülése miatt gyakorlatilag az év második felét teljes egészében kihagyta. A spanyol teste sem bírja már úgy a strapát, így vele kapcsolatban leginkább arra lehet számítani, hogy jövő tavaszra ismét megpróbálja összerakni magát és nekifut Párizsban a 14. Roland Garros győzelmének. 

A három nagy közül Djokovics van a legjobb fizikai állapotban, a 2021-es éve pedig egészen szenzációsra sikeredett. A szerb saját bevallása szerint a teste még bírja a tempót, nem érzi magát öregnek sem, a motivációja pedig nem kétséges, rajta érezni leginkább, hogy szeretné azt a bizonyos GOAT-címet a legtöbb GS-győzelem birtokosaként. 

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy ilyen érzelemig és fizikailag kimerítő idény után mennyire tud felpörögni a következőre. Fiatalabb már ő sem lesz, a verhetetlenség nimbuszán megjelentek a repedések, a kihívók pedig egyre rutinosabb és jobb játékossá válnak. Ezzel együtt  a férfi teniszben továbbra is Djokovics a number one, ő az akit le kell győznie a trónkövetelőknek, a fogadóirodák számaiból pedig látható, hogy a következő évben is az ő első számú favorit négyből három GS-en. 

Végső győztes fogadások 2022   
  Australian Open Roland Garros Wimbledon US Open
Djokovics 2,25 3,25 2,10 2,25
Nadal 8,00 2,50 11,00 9,00
Medvedev 5,50 26,00 11,00 4,00
Zverev 11,00 15,00 17,00 11,00
Tsitsipasz 12,00 5,00 11,00 12,00
Thiem 8,00 8,00 26,00 9,00
Alcaraz 34,00 21,00 34,00 34,00
Federer 13,00 - 15,00 15,00

Ha bejönnének a bukmékerek számításai - 2021-ben ez két GS-en történt meg - akkor a következő, 2022-es szezonban Djokovics újabb három major címmel gazdagodna, amivel minden idők legeredményesebb teniszezőjévé válna. Az Australian Openen és a US Openen 2,25-ért kínálják a szerb végső sikerét, Wimbledonban viszont csak 2,10 a szorzója. Párizsban még mindig Rafa Nadalt várják az élre az oddsmesterek, miközben Federer már oddsot sem kapott.

Medvedev címvédése négyszeres szorzót fizet jelenleg a US Openen, Tsitisipaszt ötszörös pénzért lehet tenni a Roland Garroson, míg a 18 éves spanyol Carlos Alcarazt 21-szeres szorzón fogadhatjuk meg. 

Ami érdekes, hogy az olimpiai bajnok Alexander Zverev mind a négy GS-tornát kétszámjegyű szorzót kapott, ami az idei formáját elnézve nem biztos, hogy reális, de legalábbis a két keménypályás nagy tornán mindenképpen több sanszot érdemelne. 

A táblázat alapján kijelenthető, hogy a 2022-es évad is ugyanarról fog szólni, mint az előző néhány, a sportág élő legendái próbálják tartani magukat, miközben a fiatalok egyre agresszívabban követelik maguknak a nagy major címeket. Unatkozni nem fogunk. 


Szerinted melyik játékosok nyerik a 2022-es Grand Slam-tornákat? 

megosztom