Angol foci

Ezért lehet csalóka CR7 szerepe a Manchester Unitedben

  • Cipolla
megosztom

Bombaformában kezdett Ronaldo, de vajon a Manchester United mennyire tudja kiaknázni a portugál sztárban rejlő potenciált?

Az átigazolási időszak talán legnagyobb meglepetése volt Cristiano Ronaldo Manchester Unitedhez való szerződése. Augusztus végén a fogadóirodák mindössze 1.05 körül adták, hogy a városi rivális Cityhez igazol a portugál. Ez végül elmaradt, de mit nyert a United egy 36 éves játékos szerződtetésével? Ezt próbáltuk összeszedni az alábbi cikkben a Pinnacle elemzésének segítségével.

Hány gól+gólpassz jöhet a portugáltól?

Bár az idő vasmarka egyszer mindenkit utólér, CR7 egyelőre könnyedén tolja ki még évekkel a legmagasabb szinten a karrierjét. Az elmúlt öt szezonban a meccsenkénti 1.01-es gól + assziszt mutatót átlagolt, amivel továbbra is csak néhány játékos tudja felvenni a versenyt.

A Real Madridban ez a szám még inkább az 1.15-1.20-as zónában volt, míg a Juventusnál eltöltött három év során a 0.90-es átlag körülire süllyedt, de az olasz klub is jóval kevesebb gólig jutott, mint a madridiak.

Forrás: Pinnacle

Ronaldo a leggyengébb szezonjában (2018/19) is 28 gólig jutott, amit az elmúlt időszakban egy Vörös Ördög-játékos sem tudta megugrani. Igaz, 28-ig viszont eljutott az előző szezonban Bruno Fernandes illetve 2016/17-es szezonban Zlatan Ibrahimovic is. Ezek alapján könnyen lehet, hogy egy hosszabb nemzetközi szereplés esetén akár a 30 gól ismét összejöhet a portugál sztárnak, hiszen a bemutatkozása több, mint biztatóan alakult. Az első három találkozóján négy gólig jutott, így a gól + assziszt átlaga továbbra is egy körül valószínűsíthető a szezon során.

Forrás: Pinnacle

A táblázat alapján tisztán látható, hogy Bruno Fernandes illetve a szintén friss igazolás Jadon Sancho azok, akik akár tarthatják a lépést Ronaldo számaival, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az előző szezonban Fernandes 28 góljából 13 is büntetőből született (Ronaldo esetén ez a szám 36-ból 9), így ezek a gólok az idei szezonban kiesnek, mivel Ronaldo lett az első számú büntetőrúgó Solskjaer csapatánál. Sancho Dortmundban elért számai jól mutatnak, egyelőre az angol klubnál a kezdőbe kerülésért is meg kell harcolnia, hiszen posztriválisból nincs hiány.

{"headTitle":"Cristiano Ronaldo - Összesített gólok","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-09-25 13:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"20 vagy kevesebb","odds":"2.62","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"21-23","odds":"3.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"24-26","odds":"5.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"27-29","odds":"6.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"30 vagy több","odds":"8.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Milyen hatása lehet Ronaldonak a Manchester United xG-jére?

Könnyen javíthat a Vörös Ördögök támadójátékának minőségén a visszatérő sztárcsatár. Az előző szezonban 29.84-es xG-t (elvárt gólszámot) hozott össze, ami 0.90-es átalagra jött ki a bajnoki küzdelmek esetén. Ha ezt összehasonlítjuk az előző szezon négy legmagasabb xG-t elérő United játékossal (Rashford, Fernandes, Greenwood, Cavani), a négyük összege 31.95-et eredményez, ami játékosonként 0.28-ra jön ki a bajnokikon.

Ha szimplán a számok nyelvén értelmezzük, Ronaldo érkezésével 0.62-vel nőhet meg az elvárt gólszám a Unitednél, amennyiben sikeresen be tudja illeszteni a csapatba Solskjaer.

Ez akár azt is jelenthetné, hogy az előző szezonban szerzett bajnoki gólok számát 24-gyel növelhetné, így 73 helyett 97 lenne. Természetesen ha nő az elvárt gólszám akkor az elvárt pontszám is emelkedik, ami ezáltal 14 ponttal lehet magasabb, így 79.80 lehetne. Ez a második legjobb érték az előző szezonban, mindössze 4.18-cal kevesebb, mint a bajnok Manchester City mutatója. 

Mi a buktatója ennek a számításnak?

Bár egyértelműnek tűnik a számok nyelvén ez a mutatószám, ezt a valóságban szinte biztos, hogy nem lehet átkonvertálni egy az egyben, és a +0.62-es gól növekmény egyáltalán nem elvárható a Uniteddal szemben. Ha csak a tizenegyesekre gondolunk, gyakorlatilag ez a számítás szummázza a Juventus, illetve a Manchester büntetőinek számát, mivel összességében 21 db 11-est rámolt be Fernandes illetve Ronaldo az előző szezonban.

Továbbá már a Real Madridnál is megfigyelhető volt, hogy Cristiano könnyedén el tudja szívni a levegőt a társak elől. Az ő kiszolgálása kerül előtérbe, így mindenki más kevésbé képes megvillanni. Mindenki tőle várja az extra megmozdulásokat, nem feltétlen vállalják be, amit nélküle meg mernének csinálni a játékosok. 

Elég csak Paulo Dybala teljesítményére rátekinteni, aki Ronaldo olaszországi szerződése előtt 22 gólig jutott a Seria A-ban, a portugállal eltöltött három év során viszont összesen csak 20-ig.

Ha még visszább megyünk az időben, Karim Benzema is azután indult be igazán, hogy eligazolt az ötszörös aranylabdás. Az elmúlt három szezonban mindig 20 gól fölé jutott a francia, ez az első kilenc szezonjában mindössze kétszer sikerült.

Mennyire illeszthető be a Vörös Ördögök játékába?

Nincs könnyű dolga Ole Gunnar Solskjaernak, ha helyet akar találni Ronaldónak úgy, hogy a többiek is ki tudjanak bontakozni. Cavani, Rashford, Greenwood, Sancho illetve Fernandes is helyet követel magának a csapatban, de egyértelműen az uruguayi lehet a legnagyobb vesztese Ronaldo érkezésének. Bár jelenleg Cavani és Rashford is sérüléssel küzd, így egyelőre nem olyan erős ez a nyomás a vezetőedzőn, de Sancho 85 millió eurós átigazolása is arra készteti, hogy a fiatal angolt eredményesen kell beépíteni minél előbb a szélre. 

Ez azt is jelenti, hogy a legnagyobbat Solskjaer bukhatja, aki ha nem tudja integrálni a csapatba a portugált, akkor könnyen lehet, hogy nem csak Manchesterben bukik meg, de az edzői pályafutása is befejeződhet a legmagasabb szinten. A norvég a 4-2-3-1-es felállás mellett tette le a voksát, amiből akár valami jó is kisülhet, hiszen Varane-nal kiegészülve ez a játékoskeret abszolút a legjobbak közé tartozik, bár kétségtelen, egyben kissé fejnehéznek is tűnik.

Bár a BL-ben beragadt az együttes, a bajnoki rajt biztatónak tűnik, így joggal bizakodhatnak a United szurkolói, hogy idén szintet tud lépni az együttes és a norvég mester vezetésével is képes lesz trófeá(ka)t begyűjteni végre.

Meddig juthat az idén Ronaldo?

Ahogy már említettük, jelenleg három gólnál jár a bajnokságban Ronaldo, ami abszolút bizakodásra adhat okot a szurkolók körében. Bár teljesen fitt még továbbra is, azért elképzelhető, hogy pihenteti majd őt Solskjaer, hiszen elsősorban a decemberi őrült bajnoki rohamban kaphat komoly terhelést a 36 éves játékos. Emiatt elképzelhető, hogy egy-két bajnokit a kispadról kezd majd, illetve a kupamenetelés is elvehet egy-egy meccset tőle. Ha a United ki-ki meccsre készül a BL-ben, szinte bizonyos, hogy Ronaldo a hétvégi bajnokin részben vagy teljesen pihentetik, így reálisan nézve - komolyabb sérülés nélkül - körülbelül 30-32 találkozót kaphat a PL-ben.

A számítás szerint Ronaldo 24 gól körül rúghat a bajnokságban, figyelembe véve a várható meccsszámot, valamint a gól- és assziszt mutatóját.

Mivel Ronado PL-gólkirályi címe 3.00-as oddson fogadható, így érdemes visszapillantani az elmúlt három év legtöbb gólt szerző játékosainak számaira. Időrendi sorrendben, 22 góllal Mo Salah, 23-mal Jamie Vardy, majd szintén 23-mal Harry Kane zsebelte be ezt a címet, így a 24 gól akár elég is lehetne a címhez. A legnagyobb ellenfél viszont aligha az itt felsoroltak, hanem a szintén friss igazolás, Romelu Lukaku lehet. A belga szintén három gólnál tart a szezonban, így kíváncsian várhatjuk, hogy melyikük tudja maga alá gyűrni a másikat.

Az év játékosa cím viszont talán egy fokkal könnyebben bezsebelhető a portugálnak, hiszen az a médiaőrület, ami körülveszi őt, abszolút az ő malmára hajtja a vizet. Ha egy erősebb szezont le tud rakni a csapattal együtt, az is könnyen lehet, hogy elhozza neki az év játékosa díjat, függetlenül az esetleges bajnoki- vagy aranycipő cím elnyerésétől. Ehhez képest ötszörös pénzt kapunk erre, míg Bruno Fernandes esetén ez kilencszeres. Ha valami nehezen elképzelhető, az Fernandes bajnoki MVP-je, aki könnyen lehet, hogy az egyik legnagyobb visszaesést fogja megélni a csapatban a honfitárs érkezésével.

{"headTitle":"Manchester United 2021/22","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Premier League győzelem","odds":"6.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"7"},{"eventTitle":"Az év játékosa (PFA) - Cristiano Ronaldo","odds":"5.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Legtöbb gólt szerző játékos - Cristiano Ronaldo","odds":"3.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
pinnacle
Pinnacle
megosztom