Egyéb

Okosórák vagy fitnesz karpántok?

Címkék:
megosztom

Használsz okos kiegészítő eszközöket? Ha még nem, cikkünk segíthet kiválasztani a számodra megfelelőt.

Mi az okosóra?

Az okosórák az óra és az okostelefon kombinációjaként foghatók fel. Azon kívül, hogy egy okosóra egy hagyományos óra minden funkcióját tudja, további funkciókkal is rendelkezik. A hívásfogadást, üzenetek kezelését ma már minden okosóra tudja, ezért egy okosóra nem igazán egy órára, hanem egy csuklóra csatolt okostelefonra hasonlít.

Az okosóra funkciói

Milyen extra funkciókkal rendelkezik egy okosóra?

 • fogadja és jelzi a beérkező üzeneteket,
 • kommenteket írhat,
 • jelzi aktuális eseményeket.
 • telefonos hívásfogadás,
 • navigáció,
 • ébresztőóra,
 • hívásnapló,
 • számológép,
 • kamerairányítás,
 • hangrögzítő,
 • stopper,
 • zenelejátszás,
 • különböző okostelefonos alkalmazások használata.

 

Az okosórák között vannak speciális GPS okosórák, amelyek automatikusan rendelkeznek különböző navigációs funkciókkal, de az összes többi okosóra is tudja kezelni a Google térképeket. Néhány okosórán online játékokkal is játszhat, például egy kaszinó online játékot. A Vulkan Vegas online kaszinó remek online játékokat kínál a magyar felhasználóknak.

Hogyan működik egy okosóra?

Az okosórákat használhatja SIM kártya nélkül egy Bluetooth kapcsolattal egy okostelefonra csatlakozva, de ez nem egy elegáns megoldás, mert gyakorlatilag az okosóra minden lényeges előnyét elveszti egy okostelefonnal szemben. Egy másik megoldás az, amikor az okosóra SIM kártya nélkül működik, de nincs rácsatlakoztatva egy okostelefonra. Ebben az esetben is sok alapfunkciót lehet használni, de nem lehet az aktuális híreket és értesítéseket olvasni. A harmadik megoldás a SIM kártyás okosórák, amelyek önállóan és egy okostelefonhoz csatlakoztatva is tudnak működni. Az ilyen okosórák Android típusú operációs rendszerrel rendelkeznek, és szinte bármilyen alkalmazás letölthető az okosórára.  

Az okosórák előnyei:

Az okosóra nagyobb kényelmet biztosít, mert egy órát megnézni mindig könnyebb, mint egy telefont elővenni egy táskából, zsebből vagy máshonnan. Az okosórát úgy nézheti a felhasználó, hogy közben szabadon használhatja a kezét bármire. Ez a tulajdonság autóvezetés közben lehet előnyös, ahol egy pillanatra könnyedén megnézheti az okosórát anélkül, hogy ez a vezetést zavarná. Egy okostelefon használata vezetés közben kimondottan balesetveszélyes. Az okosórát gyakorlatilag rejtett módon figyelheti, anélkül, hogy mások egyértelműen észrevennék ezt a tevékenységet. Bizonyos szituációkban, mint pl. munkaidő közben, egy beszélgetés során pl. kimondottan előnyös diszkrét módon figyelni a digitális információkat. Egy okosóra kimondottan esztétikus lehet a karon, hasonlóan, mint egy szép óra. 

Mi a fitnesz karkötő?

A fitnesz karkötő vagy okoskarkötő egy intelligens eszköz, amely méri vagy monitorozza a viselője

 • teljesítményét,
 • egészségi állapotát,
 • elégetett kalóriáját,
 • megtett lépéseit,
 • szívfunkcióját
 • légzésfunkcióját
 • alvását
 • sebességét
 • vérnyomását és más fizikális paramétereket.

Ez az eszköz egy hatékony segítséget jelent a sportolóknak, akik közvetlenül tudják nyomon követni a teljesítményüket. A profi sportolókon kívül ma már nagyon sokan használják, kocogók, futók, gyaloglók, kerékpárosok, fitnesz teremben edzők és gyakorlatilag bárki a szabadidős tevékenység közben. A fitnesz karkötők a tulajdonos kondícióján kívül képes mozgást érzékelni, alvásfigyelőként működni és egyéb funkciókat betölteni.

Fitnesz karkötő előnyei

Az egyszerűbb kialakítású fitnesz karkötő viszonylag alacsony áron beszerezhető. Számos különböző modellt fejlesztettek ki, amelyeket a nap során bármikor, és egészen eltérő helyeken hordhat. A fejlettebb modellek speciális sport és szabadidős tevékenység számára is elérhetők. A fitnesz karkötő egy intelligens megoldás, amely más eszközöket is helyettesíteni tud. Például kiválthatja a mellkasheveder, lépésszámláló, kalóriaszámláló és egyéb eszközök funkcióját. A karkötőt nemcsak sportolás közben, hanem éjszaka alvás közben is hordhatja, amely során fontos információt adhat az alvásának minőségéről. A sportolás közben tulajdonképpen egy diagnosztikai eszköz funkcióját tölti be. Egy korábban nem ismert szívprobléma, vagy légzési elégtelenség vagy egyéb funkcionális zavar is felfedezhető a fitnesz karkötő segítségével.

Okosóra és fitnesz karkötő összehasonlítása  

Az okosóra és fitnesz karkötő nagyon hasonló eszközök. Néhányan különböző értelemben használják őket, míg mások nagyon hasonló funkciójú eszköznek tekintik őket. Megpróbáljuk kiemelni a különbségeket, hogy azok egyértelművé váljanak. A fitnesz karkötőket elsősorban egészségi állapot monitorozására használják különböző tevékenységek közben. Ugyanakkor kevésbé fókuszálnak az üzenetek küldésére és azok olvasására. A kisebb képernyő nem teszi lehetővé az üzenetek hatékony olvasását. A legegyszerűbb tevékenységek közé tartozik a lépésszámlálás, az alvásfigyelés, sebességmérés, elégetett kalóriák száma, megtett útvonal rögzítése, lépcsőzés számláló, vérnyomásmérés, a szívfunkciók monitorozása. A fitnesz karkötőket nagyon könnyű hordani az elegáns és könnyed kialakítása miatt. Mivel nem foglal el nagy helyet, ezért nem is feltűnő a viselése. A használata praktikus, egy akkumulátor életideje néhány hét vagy akár több hónap is lehet. Milyen anyagból készülnek a fitnesz karkötők? Műanyagból, pl. szilikonból, bőrből vagy gumiból készülnek a karkötők, ezáltal kényelmesek és jól felfeküdnek a csuklóra. A fémből készült karkötők kevésbé kényelmesek. A fitnesz karkötők nagy része egy látványos LED kijelzőkkel rendelkezik, amelyek hatékonyan mutatják azt, hogy milyen tevékenységet mér az eszköz.

Okosórák általában nem mutatják viselője fizikális állapotának paramétereit. Nem mérik a pulzust, szívfunkciót, nem alkalmasak alvásfigyelésre. Azonban jó néhány okosóra már rendelkezik ezekkel a funkciókkal. Azonban az okosórák kiválóan megfelelnek üzenetek küldésének és szövegek olvasásának és írásának, mert a kijelző nagyobb méretű. Ezen kívül okosórákat gyakran viselnek olyan személyek, akiknek a divatos eszközök nagyon fontosak. Egy esztétikus okosóra jobban fest, mint egy vékony fitnesz karóra. Általában a két eszköz hasonló árban érhető el. A legolcsóbb verziók 6000 Ft-8000 Ft-nál kezdődnek, és prémium kategóriáknál 60000 Ft-ba is kerülhet egy fitnesz karkötő, míg egy prémium okosóra elérheti a 100000-150000 Ft-ot.           

megosztom