Vélemény

Kell, hogy élet legyen az 1x2-n túl! - így alakul át a sportfogadás

  • varin
megosztom

Ha nem fejlődsz az irodákkal együtt, ha nem nyitsz az új felé, a dolgot egyre nehezebb lesz.

Szerencsére nem túl gyakran, de azért elő-előfordul, hogy kritizálnak minket egy-egy cikkért, tippért. Itt természetesen nem arról van szó, hogy elbukik egy cikkben található ötletadó tippünk, elemzésünk, és közlik velünk, hogy mihaszna kutyák vagyunk, akiket csak kontrázni érdemes, hiszen ezzel már megtanultunk együtt élni, illetve a nálam higgadtabb szerkesztők ignorálni ezeket a megjegyzéseket. Előhúzhatnánk az olyan frázisokat, hogy a sportfogadásban a szerencse forgandó, a hosszútáv számít, miegymás, amelyek valóban igazak is, de ezeknél a felhasználóknál az ilyen kommenteknek is kevés a létjogosultsága, ők ugyanis azért jönnek, hogy kritizáljanak, minden eredménytől és egyébtől függetlenül. Van azonban egy másik csoport, akik nem az eredményeket, a tippek zöldülését kritizálják, hanem azt a módszert, ahogyan a cikkek születnek, ahogyan mi dolgozunk. Hozzájuk szólnék most elsődlegesen!

 

Segítünk a sportfogadásban! - legalábbis próbálunk...

Mottónk szerint igyekszünk mindenkinek segíteni a sportfogadásban, legyen az akár kezdő, legyen profi. Ez nem mindig könnyű dolog, hiszen egy kezdő fogadónak hiába írsz a value mélységeiről és a closing line-ról, míg egy profi csak mosolyog egy olyan cikken, hogy mi az a ROI és ázsiai hendikep. Szeretnénk azonban mindenkit megszólítani akár a cikkeinkkel, akár a tananyagainkkal, de teljesen természetes, hogy nem mindenki ugyanazt keresi az oldalon, nem mindenki számára ugyanaz a cikk képvisel értéket.

Mostanában viszont egyre többször kerül elő az a téma, hogy miért is használunk egy fogadóirodát, miért bonyolítjuk a tippeket, miért nem törekszünk az egyszerűségre. Hogy miért? Hát a ti érdeketekben... Ezt valószínűleg a rutinos olvasók és a profi fogadók már elég jól átlátják, de szinte biztos, hogy ők vannak kevesebben a közösségben.

 

Élet az 1x2-n túl

A hétvégén éppen az Atlético Madrid-Barcelona meccs kapcsán merült fel, hogy mr.blonde kolléga miért egy "bonyolult" tippet fogalmazott meg, miért nem maradt az egyszerű piacoknál. Azt nekem ugyan nem tisztem és nem is tudom utólag sem eldönteni, hogy az Atlético-győzelemben vagy pedig a spéci tippekben volt-e több érték, azt viszont ennyi év tapasztalatával a hátam mögött tudom és látom, hogy a sportfogadás milyen irányba tart.

Sajnos a lemaradásunk kezd egyre nagyobb lenni a fogadóirodákkal szemben. Manapság egy bukméker már annyi adattal dolgozik, akkora stáb áll a rendelkezésére, olyan profin meg tud állapítani bizonyos esélyeket, hogy az egyszerű fogadóknak pokolian nehéz a dolguk. Márpedig a bukmékerekkel együtt fejlődni rendkívül nehéz feladat, joggal érezhetjük úgy, hogy a versenyelőny csak nő és nő a túloldalon. 

Manapság ahhoz, hogy egy topliga legnépszerűbb piacain (1x2, alatt/felett, hendikepek, mindkét csapat szerez gólt) nagyot tévedjenek az irodák, szinte csoda szükségeltetik.

Viszont ahogyan nő a verseny a fogadóirodák között, úgy válik elérhetővé egyre több és több olyan, radar alatt futó fogadási lehetőség vagy piac, ahol még nagy lemaradása van az irodáknak. Mivel a bukik is versenyeznek egymással, nemigen tehetik meg, hogy ne építsék be a kínálatukba egyre több helyen a gólszerzős, lapos, szögletes piacokat - ennek kiváló jele, hogy már a magyar állami bukméker is kezdi egyre több bajnokságban felfedezni ezeket a lehetőségeket, bár azért nagyon gyerekcipőben járnak még ott ezek a próbálkozások. Másik remek példa a bővülő bajnokságok, sorozatok száma, az irodák is igyekeznek egyre szélesebb réteget, egyre több országot, fogadót megszólítani azzal, hogy növelik a bajnokságok piacait.

Miként az sem véletlen, hogy a fenti trendekre reflektálva, ma már sokkal gyakoribb a specializálódás a profik körében. Ha mindent akarsz, semmid sem lesz, vagyis ha minden bajnokság, minden piacához érteni akarsz és proftitot szeretnél elérni, valójában sehol nem leszel igazán jó. Ezért is állnak rá a legjobbak akár az olyan niche marketekre, mint egy kisebb bajnokság, akár olyan fogadási típusokra, ahol gyakoribbak a buki hibák, mint mondjuk az említett lapok és szögletek.

Több fogadóiroda, több lehetőség

A fogadási lehetőségek szélesedésével pedig szükségszerűen együtt jár az is, hogy újabb és újabb fogadóirodák felé érdemes nyitni. Meg kell találni azt a bukit, amelyiknél ott van a hangyányi érték a tippben, ez pedig sokszor sajnos nem a Bet365 lesz, amely azért így is méltán a legnépszerűbb terem a játékosok körében is. A fogadóirodák fejlődésével a fogadóknak is fejlődniük kell, egyre több teremnél tárolni pénzt, megismerni azokat a piacokat, ahol jellemzően ezek az irodák hibáznak, és kíméletlenül kihasználni ezt.

Mi a Hathármon igyekszünk folyamatosan kiaknázni ezeket a lehetőségeket. Ha a Betclicnél találunk egy spéci ötletet, amely sokkal fantáziadúsabb és értékesebb, mint az XY nyer opció, akkor azt ajánljuk, ha pedig ugyanez a 22beten van, valami még extrémebb formátumban, akkor pedig azt.

 

Ne legyél a saját pénzed ellensége!

Nyilvánvalóan irreális elvárás azt mondani, hogy a világ összes bukijánál tarts pénzt, legyél mindig éber és mindig fogadj a piac legjobb szorzóján, minden kimenetelre - ez abszurd elvárás. De nyitott szemmel kell járni a sportfogadás világában, és megérteni, hogy véget értek már azok az idők, amikor bementél a lottozóba, mert ott még magasan volt egy szorzó, mivel nem reagálták le, hogy XY nem játszik vagy hasonló dolgok.

A bukik fejlődnek, neked pedig velük együtt kell fejlődnöd, nyitni az újdonságok felé és felismerni, hogy van élet az 1x2-n túl is...

 

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a Hathárom teljes szerkesztőségének véleményét.

megosztom