Elismerés

Valóban Gulácsi lenne a világ egyik legjobb kapusa?

  • varin
megosztom

A magyar válogatott portását jelölték az év kapusa-címre. Ugyan maga a nominálás önmagában nem ér valami sokat, ám reálisan nézve Gulácsi Péter valóban a világ legjobbjai között van.

Komoly elismerés érte nemrég Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és a német élcsapat Leipzig kapusát. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS jelölte a világ legjobb kapusa-címre, az eredményre pedig november végéig kell várnunk. Hogy mit is jelent ez a nominálás, illetve kik Gula vetélytársai, annak nem árt kicsit jobban utánanézni.

Az 1987-ben alapított díjat minden évben az IFFHS szerkesztői, valamint az egyes országok szakértői szavazzák oda a legjobb kapusnak. És akkor itt jön is rögtön egy furcsa ellentmondás, hiszen az nincsen különösebben részletezve, hogy az adott év legjobb hálóőre kapja a díjat vagy pedig az a játékos, akit aktuálisan a legjobbnak tartanak posztján.

Ez az ellentmondás pedig olyan érthetetlen jelöléseket is szül, mint például a kameruni André Onana neve, aki január vége óta doppingbotránya miatt pályára sem léphetett.

Ezt leszámítva egyébként olyan neveket találunk a korábbi legjobbak között, mint az ötszörös győztes Manuel Neuer, Gianluigi Buffon vagy Iker Casillas, de a '80-as, '90-es években győztes Walter Zenga, Michel Preud'homme, Sergio Goycochea, Peter Schmeichel, José Luis Chilavert vagy David Seaman neve is igen jól cseng a dobogósok között.

Azt tehát kijelenthetjük, hogy igazán nagy rangot jelent ezen a szavazáson nyerni.

Kikkel kell megküzdenie Gulácsinak?

A 20 névben természetesen ott vannak a legjobb és legismertebb portások, így Gigi Donnarumma, Thibaut Courtois, Manuel Neuer vagy Édouard Mendy, ugyanakkor a lista "nemzetköziségére" jellemző, hogy iráni, perui, mexikói, egyiptomi, kameruni és jamaicai portást is nomináltak, amely lássuk be, kicsit komolytalanná teszi a szavazást.

A kapusokat persze rendkívül nehéz objektíven rangsorolni, hiszen nagyon sok múlik azon, milyen ligában is játszanak, milyen védelem áll előttük, melyik válogatott kapuját védik. Utóbbira remek példa lehet az a Jan Oblak, akinek a szlovén nemzeti csapatban nem sok sikerélmény jut, az Atlético Madridban viszont rekordot rekordra halmoz.

 

Gulácsi Péter viszont objektíven nézve is a világ legjobb kapusai közé tartozik. A lipcsei csapat az elmúlt években többször is a legkevesebb gólt kapta a Bundesligában,

Gulácsi átlaga pedig a 2018/19-es szezon óta 0,93 kapott gól mérkőzésenként, míg Neuernél ez a szám például 1,03 találat.

Ezt tekintve pedig Gulácsi az elmúlt években Európa egyik topbajnokságának legjobb kapusának nevezhető, amely mindenképpen delegálja a listára.

Ám a győzelemre igazán reális esélye nincsen. Ha megnézzük a győzteseket, a jó válogatottbeli teljesítmény elengedhetetlen volt a sikerhez, ezt mutatja legalábbis, hogy 2008 és 2012 között Iker Casillas, míg 2013 és 2016 között Manuel Neuer volt az egyeduralkodója a szavazásnak.

A magyar válogatott utolsó két tétmeccséről sérülés miatt lemaradó portásnak aligha ez lesz viszont élete legsikeresebb szezonja. A válogatott vegyes szereplése mellett a Lipcse is idén csupán 5-3-4-es mérleggel a hetedik helyen szerénykedik, így nem kizárt, hogy még a BL-indulásért is meg kell majd harcolnia Jesse Marsch fiainak a Leverkusennel vagy a Wolfsburggal. A Bet365 szorzói alapján azért nem lesz gond a legjobb néggyel.

{"headTitle":"Hol végez a szezon végén a Lipcse?","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-11-27 20:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Megnyeri a bajnokságot","odds":"251","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Második helyen végez","odds":"8","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Első négyben végez","odds":"1.44","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Kiesik","odds":"2501","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
bet365

 

megosztom