Sportfogadás Suli

Lehet hosszútávon nyerni a megemelt oddsokkal?

Teszteltük a Bet365 fantasztikus újítását, hogy megmutassuk, mennyit számítanak a megemelt oddsok.

Kezdjük a legfontosabbal, hiszen valószínűleg nem minden olvasónk találkozott még a Bet365 megemelt szorzóival. A néhány hete elkészült újdonság segítségével egyes mérkőzések egyes piacaira megemelt szorzóval fogadhatunk. Tesztünk alapján ezek valóban megemelt oddsok és olyan számok, amelyek piacvezetőnek számítanak, így ha például pontos végeredményes vagy félidő/végeredmény opcióban gondolkozol, érdemes minden esetben csekkolni a Bet365 szorzóját. Ezek a fogadások Bet Boost (magyarul Fogadás fokozó) néven elérhetőek, bemutatva az alap szorzót és a megemeltet.

Fontos tudni, hogy a Bet Boost-szorzókra ugyanúgy vonatkozik a bukméker összes promóciója, ezáltal például egy pontos végeredményes vagy félidő/vége fogadás esetén, ha 0-0 lesz a találkozó vége, feltett tétünket visszakapjuk.

Mire lehet fogadni, mikor és mennyivel?

Tesztünk során kizárólag focimeccsekre koncentráltunk, de rengeteg sportág rengeteg bajnokságában elérhetőek a megemelt szorzók - erről ebben a cikkben értekeztünk bővebben. A bőség zavarára jellemző, hogy csak a focimeccseket illetően péntek este több, mint 1100 ilyen Bet Boost elérhető, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy a topligák mellett a kisebb bajnokságokban, így például az NB I-ben és az NB II-ben is találunk a piaci átlagnál lényegesen jobb ajánlatokat.

Mivel azonban megemelt szorzókról van szó, a Bet365 többségében úgy válogatta ki ezeket a fogadási eseményeket, hogy azok több kimeneteles piacokról származzanak, illetve ne legyen igazából ellenfogadásuk sem.

Erre szimplán csak azért volt szükség, mert egyes esetekben olyan jó szorzót kínál a Bet365 a többi irodához képest, hogy ha lenne ellenfogadása, simán lehetne "sure bet" fogadásokat kötni.

Így leggyakrabban a félidő/végeredmény és a pontos végeredmény piacokon láthatunk oddsnövekedést, de a gólszerzős piacok, megemelt Bet Builder-kombik és egyéb spéci lehetőségek is előfordulnak.

Így jelöli a fogadóiroda a megemelt oddsokat

Noha a buki esetében sokszor felmerül a korlátozás és a limitek témája, mi nem találkoztunk ilyesmivel a Bet365-nél, amelynek persze a fenti tény az oka, vagyis hogy kevésbé sebezhető piacokon kapjuk meg a promóciót.

 

Mire kerestük a választ a teszt során?

A mintegy 600, megemelt oddsos tipp esetében igazság szerint nem arra voltunk kíváncsiak, hogy hosszútávon lehet-e nyerni a megemelt szorzókkal, ugyanis azt gyakorlatilag biztosra vettük, hogy ennyi tipp (melynek túlnyomó többsége gólszerzős, félidő/végeredmény és pontos végeredmény) esetében még a megemelt szorzókkal sem generálunk profitot. Így érdeklődésünket inkább az keltette fel, hogy az alapszorzó, illetve a megemelt szám között hosszútávon mekkora a differencia, valamint az egyes bajnokságok és egyes piacok szegmentálására voltunk kíváncsiak. Következzék először az összesített végeredmény.

 

Az eredmények

Összesített végerdmény a normál vs. megemelt oddsok küzdelmében
  Tippek száma Profit (egység) ROI
Normál odds 580 -156,68 -27,1%
Megemelt odds 580 -51,47 -8,9%

Mint az látható, a különbség mértéke nem kicsi, és bár a minta nem nevezhető extrém nagynak, egy érdekességet mindenképpen megfigyelhetünk.

Közel 600 tipp után ugyanis a megemelt odds ROI-ja szinte pontosan megegyezik a Bet365 átlagosnak mondható marginjával, vagyis azzal a számmal, amit a bukmékerek átlagos profitjának nevezünk.

 

Fontos persze kiemelni, hogy az olyan piacokon, mint a pontos végeredmény és a félidő/végeredmény, az iroda magasabb haszonkulccsal dolgozik, a sokkal több opció megléte miatt - ez például a HT/FT-s piacokon akár 15% is lehet.

Ezt tekintve egyébként a -8,9%-os ROI kifejezetten jó eredménynek mondható, és bár beleszámoltuk például a 0-0-s pénzvisszafizetés promócióját, a lehetséges minimális számú tévedés csak tovább csökkentené a veszteséget, így elképzelhető, hogy akár -6-7% ROI-ig is lemehetünk a valóságban, például a gólszerzős fogadások biztosításával.

Külön szétszedtük a számokat fogadási típusok és ligák szerint is, a négy topbajnokság mellett lett még egy magyar kategória, illetve egy egyéb, ahová random válogattunk a teszthez mérkőzéseket. Mivel kategóriánként eltérő piacokra fogadhatunk, így például a magyar meccsek esetében szinte csak HT/FT és Correct Score tippeket tehettünk, míg egy topbajnokságnál egy hétvégi mérkőzésen átlagosan 6 megemelt odds is megjátszásra került.

 

Normál vs. megemelt odds különbsége bajnokságonként (profit)
  PL/Champ Serie A La Liga Bundesliga NBI/NBII Egyéb
Normál odds -37,72 (138) -16,77 (112) -44,32 (63) -41,35 (87) +20,27 (30) -36,79 (150)
Megemelt odds -14,55 (138) +11,5 (112) -39,9 (63) -29 (87) +31,45 (30) -10,98 (150)
Zárójelben a tippek száma

Egy-egy nyertes tipp persze rendkívül sokat tud befolyásolni, hiszen akadtak például nyertes 21-szeres oddsok a Premer League correct score-jai között, míg mondjuk a La Ligában a fogadóiroda által összeállított 20 Bet Builderből egy sem volt nyertes.

Normál vs. megemelt odds különbsége fogadási típusonként (profit)
  HT/FT Correct Score Gólszerző Bet Builder Egyéb
Normál odds +14,93 (90) +4 (130) -31,17 (106) -64,45 (136) -79,98 (118)
Megemelt odds +37,75 (90) +33,5 (130) -10,15 (106) -44,67 (136) -67,90 (118)
Zárójelben a tippek száma

Adatcsoportonként hosszútávú következtetést levonni nem érdemes, hiszen a minta minden esetben igencsak alacsony, egy-egy nagy szorzó vagy gyengébb széria jelentősen képes azt befolyásolni. Megfigyeléseket és tapasztalati úton történő ajánlásokat viszont így is bőségesen levonhatunk.

Hol ajánljuk mi a fogadást?

Az egyértelmű, hogy a legtöbb ilyen megemelt oddsos fogadást olyan meccsek esetében érdemes elhelyezni, ahol egy papírformához közelítő eredményt várunk- ez olvasatunkban a favorit győzelmét jelenti egy 2-4 gólos meccsen. A legtöbb Bet Boost-szorzó ilyen végeredmények köré épül, így például ha alapvetően undert várunk egy találkozón, akkor nem fogunk értéket találni a megemelt szorzókban sem.

Jellemzően a kisebb piacoknál, mint az NB II, viszonylag későn jönnek ki a megemelt szorzók, így egy HT/FT-re csak akkor tudunk lecsapni, amikor már a tömeg nagyjából beárazta a valós esélyeket. Ugyanakkor a Bet365 'bore draw" promóciójával fűszerezve, nagyon jó kis fogadásokat köthetünk a magyar piacokon, ahol többségében a favorit csapatot nyeretve profitálhatunk - ahogy ezt például a Vasas esetében többször is megtettük.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Nincs igazán biztos recept, hiszen a fogadóiroda sem annyira amatőr, hogy olyan oddsokat kínáljon, aminek megjátszásával gondolkodás nélkül lehet nyerni, ugyanakkor a rendkívül széles spektrum miatt sokszor van lehetőségünk jó szorzókat elkapni. Mi elsősorban a favoritok HT/FT-tippjeit ajánljuk, ott ugyanis óriási különbség tud lenni egy piaci átlagon kínélt @1.80 és egy @2.10 között, különösen úgy, hogy még 0-0 esetén vissza is kapjuk a tétünket.

Szintén érdemes a gólszerős piacokat számba venni, ahogyan megtettük egy BL-találkozón is, melyen ugyan a tipp nem nyert, mégis egyértelműen value-t fogtunk.

Ezek tehát olyan piacok, olyan tippek, melyek esetében az a jó, ha te találod meg bennük az értéket, csak azért megfogadni, mert emelt és mert a piaci átlag felett van, nem érdemes. Ugyanakkor ez a néhány tized vagy néhány század bármikor jelentheti a különbséget nyertes és vesztes fogadó között, így fél szemünket mindig tartsuk a Bet365 kínálatán.

bet365