Sportfogadás Suli

Mi valójában az esélye, hogy nyerj egy 2-szeres szorzóval?

  • varin

Bemutatjuk, hogy működik a fogadóirodák esélylatolgatása és oddsképzése egy esemény kapcsán.

Hogy mennyi az esélye, hogy nyer egy 2-szeres odds? Hát 50% - vághatná rá egy kezdő sportfogadó, ami sajnos nem teljesen van így. Korábban már sokat meséltünk a marginról, vagyis a fogadóiroda hasznáról, most pedig megtudjuk, hogyan is épülnek bele ezek a szorzókba és az a fogadás, amelyet te megjátszol, valójában mekkora nyerési eséllyel rendelkezik.

Kezdjük ismételten a marginnal, hiszen az elkerülhetetlen eleme a matematikának.

A buki marginja azt jelöli, hogy mekkora átlagos haszna van az irodának adott piacon.

Példának okáért, ha totálisan vakon ikszelgetnél a Premier League 1x2-es piacain, hosszútávon az eredményed elvileg megegyezik majd a fogadóiroda payoutjával, vagyis az átlagos kifizetéssel, amely a marginnal együtt a 100%-ot adja.

Minél nagyobb a margin, annál rosszabb a fogadóknak, hiszen annál alulárazottabb oddsokon kell fogadjon a valós esélyekhez képest. Piactól és irodától függően a marginok valahol 2 és 12% között mozognak, de természetesen a nívósabb termeknél azért mindenképpen 5% környékén van. Vagyis a fenti, ikszelgetős példában hosszútávon a pénzed körülbelül 4-6%-át buknád el egy nagyobb piacon.

 

Oké, tehát tudjuk, hogy egy átlagos iroda átlagos marginja 5%, de mit is jelent ez az oddsokban?

A legfontosabb tudnivaló az az, hogy nem tudjuk pontosan, hogyan épül be a margin az oddsokba, nincs arra vonatkozó biztos szakmai tudás, hogy minden szorzó egyenlő mértékben van csökkentve a fogadóiroda hasznával.

Ha szeretnél fogadóirodát választani, nagyon fontos, hogy ismerd az erősségeit és a gyengéit is. Ezek között lehet fontos faktor a margin, hiszen minél alacsonyabb ez a szám, hosszútávon annál jobban jársz majd.

Nézzünk egy konkrét példát a közérthetőség kedvéért. Adott egy teniszmeccs, ahol X játékosnak 2.00, Y játékosnak 1.80-as a szorzója. A szorzót nyerési esélyszázalékká átszámolni nem nehéz, csupán elosztjuk vele az 1-et és megszorozzuk 100-zal.

Ez azt jelenti, hogy matematikailag X játékos nyerési esélye 1/2 * 100 = 50%, míg Y játékosé 1/1.80 * 100 55,55%. Gyengébb matematikusok is megfejthetik, hogy az 50+55,55 az több, mint 100%, az a maradék 5.55% pedig bizony a margin, vagyis a fogadóiroda haszna.

Ha az 5,55% margint egyenlően akarjuk elosztani, az azt jelenti, hogy a bekövetkezési valószínűségek máris 47,225%-ra, illetve 52,775%-ra redukálódnak.

Ez lényegében annyit tesz, hogy egy 2-szeres szorzó nyerési esélye ebben a példában a logikusnak tűnő 50% helyett csak 47% körül van, függően a margin mértékétől.

 

Hogyan oszlik el a margin a kimenetelek között?

Ez az, amire nem tudjuk biztosan a választ, csak feltételezéseink vannak. Logikus gondolat lehetne, hogy a nagyobb margin a favorit kimenetelekre kerül, hiszen arra fogadnak a legtöbben, így a fogadóirodáknak érdeke, hogy a várhatóan nagyobb téttel megjátszott kimeneteleken nyerjék a nagyobbat, de ez a szakmai vélemények szerint éppen ellenkezőleg van.

Mint arról az általam megkérdezett, a fogadóirodák világában kompetens személy elmondta, valójában a favoritoknál kisebb a margin, amelyet pont a bukik versenyhelyzete szül. Mivel ezekre a kimenetelekre fogadnak a legtöbben és a játékosok többsége tudatosan keresi a jobb szorzókat, nemigen tehetik meg azt a bukik, hogy lerontják a favorit kimenetel szorzóját a marginukkal, mert akkor máshol fogadnak a játékosok.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Ráadásul a nagyobb oddsok esetében a fogadók kevésbé oddsérzékenyek, gyakorlatilag mindegynek tekinti, hogy egy szorzó 101 vagy 121, esetleg 51 vagy 61, nincs lényegi különbség számukra - ez egyébként a lóversenyes fogadásoknál domborodik ki legjobban, ahol az outsider lovakra órási tartományban mozognak a fogadóirodák szorzói.

Nem csak a fent leírtak miatt fontos, hogy mindig a legjobb oddsokon fogadj és ne hagyd a bukinak azt a néhány százaléknyi fórt, amelyet a rosszabb szorzó miatt benyelsz, hiszen ezek az apró különbségek jelenthetik, hogy te egy veszteséges fogadó vagy, nem pedig nyereséges.

 

Játssz megbízható, piacvezető fogadóirodáknál, játssz a Hathárom partnereinél!

Gods of odds