Vélemény

Ez lenne minden idők leggázabb vb-je?

  • varin

Megvizsgáltuk a katari vb ellen eddig felhozott érveket és kimondtuk az ítéletet.

Számtalan ok miatt érte már kritika a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot, olykor jogosan, máskor némileg jogtalanul. Mint a legtöbb aktuális nagy tornát, ezt is szinte már kötelességszerűen emlegetjük minden idők legrosszabbjaként, vissza sem emlékezve arra, mi is történt mondjuk 8 vagy 12 éve. Most, a torna kétharmadához (de a lényegi rész elejéhez) érve átnéztük, vajon jogosak és igazak-e azok az érvek, amelyek alátámasztani hivatottak a "legrosszabb" jelzőt.

Katar itt, Katar ott, Katar mindenhol

A történelem második világbajnoksága Ázsiában, ám az első, botrányosra sikeredett rendezést követően a második sem vonul be a történelemkönyvekbe úgy, mint dicsőséges história. A 2002-es, japán-dél-koreai koprodukció a bírói csalásokról (és Ronaldo frizurájáról) szólt elsősorban, komoly nyomot hagyva a teljes torna megítélésében. Mint emlékezetes, az egyik házigazdát két mérkőzésen át gyakorlatilag továbbcsalták a játékvezetők, és milyen meglepő, a vb-t követően a két sporttárs pályafutása gyakorlatilag véget is ért.

Az olaszok ellen fújó Byron Morenót többször eltiltották és drogcsempészetért letartóztatták, míg az egyiptomi Gamal Al-Ghandourt és stábját azzal vádolták meg a spanyolok elleni meccs utóéleteként, hogy ajándékokat fogadtak el a koreaiaktól.


     ⭐️⭐️⭐️

35.000 HUF értékű első befizetési bónusz

KÉREM A BÓNUSZT

Ezt követően Katarban szerencsére ilyen szándékos bírói csalásról nemigen beszélhetünk (vannak más furcsa esetek cserébe), sőt a házigazda minden idők leggyengébb teljesítményével esett ki a tornáról.

A katari válogatott semmilyen szinten nem képviselt erőt egy gyenge négyesben sem, beigazolódott a tétel, mely szerint "világbajnokságot lehet venni, csapatot nem".

Viszont önmagában az, hogy Katar mennyire gyengén teljesít, semmilyen szempontból nem ítéli meg a vb összképét, az viszont már igen, hogy hála az ázsiai ország berendezkedésének és politikájának, a tornát masszívan körüllengik az emberi jogi kérdések, a másság elfogadása és a rabszolgamunka. Ám ez megint nem feltétlenül olyan aspektus, ami elrontja a szórakozásunkat. Maximum, ha hagyjuk.

Les volt, nem volt les? De az miért les?

Amerikaifocis fanatikusok talán rögtön megértik az analógiát az elmúlt évek lesszabálya és az NFL-es pass interference között, csak amíg elvileg az egyik egy objektív dolog, a másik szubjektív tartományba esik, így nagyobb a hibázási és mérlegelési lehetőség is.

A vb egyik legvitatottabb jeleneteA lesszabály sokáig viszonylag egyértelműen funkcionált, mi pedig kicsit boldog tudatlanságban kockáztuk ki a képeket otthon, amikor egy-egy döntést vitattunk. A videóbíróval, a labdába épített mikrochipekkel és az új szabályokkal viszont gyökeresen megváltozott, ami ugyan segít eldönteni egy-egy ítéletet, de nem segít megérteni azt.

Sokan emlékezhetnek Kylian Mbappé Nemzetek Ligája-döntőben szerzett góljára a spanyolok ellen és párhuzamba is állították például Griezmann meg nem adott találatával Tunéziával szemben. Valószínűleg valamilyen szabályzat apróbetűs része rávilágít arra, hogy miért jogos a döntés, miért nem les az egyik és les a másik, de a labdarúgás egy egyszerű játék kéne legyen, ez pedig így már nem az.

A lesszabály látszólag minden értelmet nélkülöző alkalmazása vastagon rányomja a bélyegét a vb-re, és amikor már a mez ujjának alsó részén számláljuk a millimétereket, hát akkor baj van...

Nem gondoljuk, hogy a VAR intézménye egy rossz dolog, hiszen jó, ha objektíven eldönthető tényeket objektívan is ítélünk meg, nagyon apró hibalehetőség mellett, de az is érthető, ha valakinek megfekszi a gyomrát az, ami Katarban zajlik. Ez viszont alaposan a FIFA hibája.

14 perc plusz, maradhat?

A VAR ellentmondásos használata mellett a hosszabbítások is egy olyan faktor, amely borzolja az ezerfejű kedélyét, de megint csak megítélés kérdése, hogy ez előre- vagy hátralépés valójában.

Mint azt az olasz játékvezető legenda, Pierluigi Collina elmondta, szeretnének több játékot, kevesebb időhúzást és a felesleges szünetek "megtorlását". Szerintem ez egy remek irány és nem is vagyok benne biztos, hogy a tiszta játékidő mérése lenne a megoldás, hiszen az már megint a sportág alapjaiban való megváltoztatásával járna.

Tény azonban, hogy lassan felnő egy olyan generáció, illetve a társadalom is abba az irányba megy, amely számára maga a labdarúgás kicsit túlságosan lassú és vontatott, ennek pedig kell valami megoldás. Egyáltalán nem biztos, hogy a hosszabbítások felemelése erre megoldás, sőt, de azt is látni kell, hogy korábban egy felesleges időhúzás vagy egy 2 perces gólöröm, esetleg időhúzó csere semmilyen módon nem volt megtorolva. Ha az kell, hogy először 100-105 perces meccsek legyenek, hogy ezek fokozatosan visszaszoruljanak, akkor az irány jó, csak még barátkozni kell vele.

Vagy csak szimplán sz*rok a meccsek?

Az egyik érv a téli vb-t támogatók között az volt, hogy a játékosok még nincsenek kizsigerelve, a csapatok felkészültebbek, Katarban megoldható a légkondis stadion is, szóval színvonalában jobb lehet a torna, mint egy nyári. Az szinte cáfolhatatlan tény, hogy a világbajnokságok gyengébb színvonalúak, mint az Európa-bajnokságok, így talán az elvárásaink is lehetnek alacsonyabbak - persze a 48 csapatos vb 2026-tól csak tovább ront majd ezen.

Ugyanakkor ha például a gólátlagot vagy a 0-0-k számát nézzük, egyelőre nem kiugró a 2022-es torna, így hiába fájt mondjuk végignézni egy Anglia-USA meccset, minden vb-n vannak ilyen nézhetetlen 90 percek. A csapatok nem ismerik egymást, az első két körben az óvatosság is nagyobb, így teljesen elfogadható, hogy ahogy kikopnak a gyengébb csapatok, úgy növekszik majd a színvonal is.

Az elmúlt világbajnokságok statisztikái
  Gólátlag 0-0-s meccs
2022 2,50 7,5*
2018 2,64 1
2014 2,68 7
2010 2,24 7
2006 2,3 6
2002 2,52 3
*: Felszorozva 1,5-tel

Ami viszont eddig jogosan keltheti azt az érzést, hogy nem magas színvonalúak a találkozók, az az első félidős statisztika.

A világbajnokság 48 első félidejéből ugyanis 24 alkalommal, vagyis a meccsek felén nem esett gól.

Ez a statisztika egyébként még inkább azt mondatja velünk, alapvetően nincs kirívóan kevés gól a vb-n, dacára az arányaiban legtöbb 0-0-hoz képest sem.

Meglepetésben pedig nincs hiány

Sokszor fanyaloghatunk mondjuk egy La Ligán vagy Bundesligán amely kis túlzással izgalom nélkül ér véget. Bajnok a Real/Barca és a Bayern, aztán slussz, passz. A meglepetések és a kiszámíthatatlanság szinte elemi tényezője a sportnak, anélkül mit sem ér az egész - nem véletlenül emlegetjük mai napig a görögök Eb-sikerét vagy a megismételhetetlen leicesteri csodát.

Nos, a németek, az uruguayiak vagy a belgák kiesése után nem vádolhatjuk azzal a tornát, hogy unalmasan ment volna végig a csoportkör. Ráadásul a vb-favoritok közül teljesen abszurd módon csak Anglia jutott tovább veretlenül, a braziloknak, az argentinoknak és a franciáknak is van már egy "L" betűjük. Ami egyébként az oddsokat illeti, a 48 csoportmeccsből 13-szor nyert az underdog, 25-ször a favorit és 10 döntetlen lett, ami szintén nem látszik extrémen kiugró eredménynek.

Vagyis ezek alapján fogadási szempontból eddig nem beszélhetünk olyan világbajnokságról, amelyen ne lehetne nyerni, különösen a fogadóirodák óriási kínálatának köszönhetően.

Azt hiszed, régen nem voltak balhék?

2022-ben a VAR bénázásáról, a lesszabály érthetetlenségéről beszélünk, valamint arról, miért tartanak 100-105 percig a meccsek és miért rendezhet kizárólag az olajpénze miatt Katar vb-t. Ám ne higgyük, hogy példátlan az ilyen történés egy tornán.

Mussolini előtt tisztelgett az olasz válogatott - Fotó: TheScore

Ha vb-k lassan egy évszázados történetét vesszük végig, akkor sok csúnya ügyet találhatunk, kezdve néhány pályán megtörtént verekedéstől, Zidane fejelésén, az Isten kezén, a Domenech-Anelka balhén, a fasiszta olaszokon, Pablo Escobar halálán át egészen az említett dél-koreai csalásig, illetve az 1966-os vb-győztes fantomgólig.

Az ilyen nagy nemzetközi rendezvények sajnos mindig alkalmasak voltak politikai ideológiák, nemzetek közötti ellentétek kiélézésére, vélt vagy valós sérelmek megtorlására.


Nincs értelme tehát olyat kijelenteni, hogy ez a vb valamiben a leg... Egyrészt nincs ember, aki az összes tornát látta, másrészt nemhogy a 8-12 évvel ezelőttire nem tudunk objektíven visszagondolni, de még a legutóbbi tornára sem.

A világbajnokságok szinte magukba foglalják az unalmas, egyoldalú meccseket, ahol a színvonal rendkívül alacsonya van, a motiváció pedig olykor erősen megkérdőjelezhető a 21. századi klubfutball mellett.

Ez a vb sem mentes a balhéktól, a fura bíráskodástól, a nézhetetlen meccsektől és a politikától, de hé, melyik vb volt mentes ezektől?

22bet