Tenisz

Most vagy soha? A naptári Grand Slam sem elképzelhetetlen Djokovicsnak

  • Cipolla

Az Australian Open simán meglett a szerbnek, ha pedig kitart a formája egyedül a Garros lehet necces...

Novak Djokovics egyeduralkodó Ausztráliában. Eddig is külön polcon kellett emlegetni a szerbet Melbourne-ben, de azzal, hogy vasárnap bebiztosította 10. Australian Open sikerét, olyan dominanciát mutat egy Grand Slam tornán, amire rajta kívül csak két ember volt képes. Ugyanis egyazon Grand Slamen tízszeres vagy többszöri győztesének csak Rafa Nadal (14-szeres Roland Garros-bajnok) és a hölgyeknél Margaret Court mondhatja magát, aki 11-szer hódította el az Australian Opent.

A döntőt leszámítva pedig az egyetlen ellenfele a sérülés elkerülése volt az elmúlt két hétben. Tegyük hozzá, ez volt az egyik legkönnyebb ág Djokovics karrierje során a döntőig, mindössze egy top tízes játékossal került szembe, az is Andrey Rublev volt, aki az egyik legjobb match up a szerbnek. Stefanos Tsitsipas méltó kihívóként játszott a döntőben, de szettet így sem tudott lopni a már 22-szeres Grand Slam bajnoktól.

Ha pedig végigpillantunk a jelenlegi erőviszonyokon, nehéz látni, hogy Wimbledonban bárki is megszorítsa Djokovicsot, a US Open is egyértelműen neki áll, hiába a gyorsabb borítás, így könnyen lehet, hogy a Garroson múlhat a naptári Grand Slam.

Ehhez képest kissé furcsa a bukmékerek oddsszabása, miután alig fizet többet a wimbledoni címnél a Roland Garros győzelme, ahol Nadal mellett Carlos Alcarazt és Tsitsipast is komolyan kell venni.

{"headTitle":"Novak Djokovics 2023-as szezonja","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Megnyeri a Roland Garrost","odds":"2.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyeri Wimbledont","odds":"2.10","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyeri a US Opent","odds":"2.37","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Nem az idei lehetne az első naptári Grand Slam próbálkozása. 2021-ben egészen a US Open döntőjéig jutott el, sorozatban 27 megnyert meccsnél járt abban az évben Joker, végül Daniil Medvedev a döntőben megfosztotta, hogy örökre beírja magát a teniszlegendák közé. Idén minden jel szerint újra reális esélye van erre.

Amire nem kaptunk választ Ausztráliában, az Djokovics erőnléte. Több meccsen is láttuk, hogy a "fülén veszi a levegőt", de miután mindegyik meccse viszonylag rövid volt, így nem tudjuk mennyi maradt volna még a tankban egy esetleges szorosabb, akár döntő szettes meccs végére. 

Persze május végéig még bőven épülhet az erőnlét, de a lassan már 36 éves játékosnál is a legnagyobb kérdés az lesz, hogy egészséges tud-e maradni a tornák folyamán, illetve milyen fizikai állapotban érkezik meg a maradék három Grand Slamre. Bízunk benne, hogy Rafa Nadallal egyetemben mindketten egészségesen hozzák le a salakpályás szezont és talán utoljára még láthatjuk a két riválist a Garroson.

A bet365-nél 11-szeres szorzón fogadhatunk, hogy idén mind a négy Grand Slam tornát megnyeri Djokovics. Ha valaki ezen az opción töri a fejét, célszerű egyesével kiválasztani a három tornán a szerb sikerét, hiszen ez így 12.44-szeres pénzzel kecsegtet.

Ha esetleg mind a négyszer döntőbe jutna Djokovics, arra csak kétszeres pénzt kapnánk, ami kissé megmosolyogtató, de ha még egy trófeával gazdagodna idén a már 22-szeres bajnok, az is mindössze 1.20-at fizetne... 

{"headTitle":"Novak Djokovics 2023-as szezonja","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Eljut négy Grand Slam döntőig","odds":"2.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyer 2+ Grand Slam tornát","odds":"1.20","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyer 3+ Grand Slam tornát","odds":"3.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyer 4 Grand Slam tornát","odds":"11.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}